CLASA POLITICĂ, INCAPABILĂ SĂ SE REFORMEZE Rotaţie de cadre în PSD, transferuri de stânga în PNL

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 octombrie 2020

Social-democraţii au renunţat la echipa Dragnea, dar aduc în partid candidaţi controversaţi Liberalii renunţă la politicieni de dreapta activi, în schimbul unor foşti social-democraţi

Alegerile parlamentare sunt la un pas de a intra în linie dreaptă, după ce ieri s-a finalizat depunerea listelor de candidaţi pentru scrutinul din 6 decembrie. În zilele următoarea, vom vedea câte dintre aceste rămân definitive, în urma verificărilor pe care le vor face membrii Biroului Electoral Central şi în urma aprobării sau respingerii contestaţiilor care vor fi formulate la adresa unora sau altora dintre candidaţi, iar în 6 noiembrie va fi dat startul campaniei electorale pentru alegerile de la începutul lunii decembrie.

Confruntat cu pierderea a trei scrutine în ultimele 15 luni - alegerile europarlamentare, prezidenţiale şi locale, PSD a decis, la prima vedere, să îşi primenească lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare cu speranţa că va schimba percepţia cetăţenilor cu privire la modul în care doreşte să acţioneze şi la reforma pe care echipa Vasile Dâncu din fruntea Consiliului Naţional vrea să o facă în interiorul formaţiunii social-democrate.

La nivel oficial, organizaţiile au fost cele care au propus candidaţii, dar în realitate conducerea partidului a tăiat de pe liste persoanele de care a dorit să scape. Practic, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi cei din jurul lui, şi-au reglat conturile cu contestatarii din teritoriu şi de la centru şi i-au tras pe linie moartă pe Marian Oprişan, Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae. Tot fără candidatură au rămas şi Ecaterina Andronescu, Carmen Dan, Iulian Iancu, Andreea Cosma, Liviu Pleşoianu şi Liviu Pop.

În locul lor, au fost prezentaţi drept candidaţi nepătaţi, imaculaţi, medicii Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel şi Patriciu Achimaş-Cadariu, dar PSD nu a renunţat la vechile metehne şi, în spatele acestora, a introdus pe listă şi candidaţi controversaţi. Cu toate că principalii susţinători ai fostului lider social-democrat Liviu Dragnea au fost eliminaţi din primele rânduri ale PSD, pe locurile eligibile găsim persoane controversate cum ar fi Simona Maya Teodoru - fost judecător CCR, Laura Vicol - avocatul controversatului Dumitru Dragomir şi Graţiela Gavrilescu - fostul ministru al Mediului în guvernarea Dăncilă şi apropiată a lui Dan Voiculescu.

Lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare a fost validată de social-democraţi în trei şedinţe ale Consiliului Naţional Politic, organism condus de Vasile Dâncu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a mulţumit, ieri, celor care nu se mai regăsesc pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare, pentru activitatea depusă de aceştia de-a lungul anilor în Legislativ.

"Este un ciclu democratic. (...) Drumul PSD este unul foarte clar. Categoric că ne bucurăm de recâştigarea încrederii românilor după alegeri pierdute, avem o creştere de 10% la alegerile locale. Asta ne confirmă că drumul pe care am pornit, de reformă şi reconstrucţie al partidului, este cel corect", a spus Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că onoarea de a fi în Parlament nu este o meserie de care să te legi şi, în cazul în care nu mai eşti candidat, să demisionezi din partidul respectiv. Declaraţia lui Ciolacu a fost făcută după ce Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu au anunţat că demisionează din partid pentru că nu se regăsesc pe listele pentru alegerile parlamentare.

"Am trecut şi prin intemperii, şi prin seisme, şi prin evenimente mai contondente, mereu am fost alături de partid. Am fost izgonit de unii care veniseră ca oaspeţi şi se descălţau la uşă. Acţiunile mele din actuala legislatură, toată prestaţia mea publică ca parlamentar ar fi trebuit să fie recompensată, eu tot ce am făcut, am făcut în beneficiul electoratului. Faptul că sunt contestat cu atâta vehemenţă de adversarii politici asta spune totul. Este ca şi cum, la Mondialul din 94, România îl scotea pe Hagi din echipă pentru că aşa cereau adversarele", a declarat Şerban Nicolae.

La fel de dezamăgit s-a declarat şi Liviu Pleşoianu, cel care a susţinut atacurile lui Liviu Dragnea la adresa independenţei justiţiei şi magistraţilor, în timp ce senatorul Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a considerat că este necesar să facă un sondaj pe pagina oficială de Facebook înainte de a lua o decizie cu privire la o eventuală demisie a sa din PSD.

În privinţa desfăşurării în 6 decembrie a alegerilor parlamentare, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a spus: "În continuare consider că România nu este pregătită ca în două săptămâni să intre în campanie electorală. Prioritatea noastră trebuie să fie sănătatea românilor şi dialogul între toate forţele politice. Acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă preşedinte României renunţă să mai fie şi preşedintele PNL".

PNL, la ora traseismului politic

În timp ce PSD a decis să împrospăteze parţial lista de candidaţi la alegerile parlamentare, PNL a hotărât, în ciuda nemulţumirilor frecvente exprimate de preşedintele Klaus Iohannis, să se folosească încă o dată de traseiştii politici cu voturile cărora a reuşit anul trecut să dărâme guvernul Dăncilă şi să ajungă la guvernare, şi să scape în 31 august 2020 de moţiunea de cenzură introdusă de social-democraţi.

Astfel, conducerea PNL a decis să-i pună pe locuri eligibile pe Daniel Constantin - promovat de Dan Voiculescu în funcţia de preşedinte al Partidului Conservator, ministru în guvernele Ponta, Grindeanu şi Tudose, Sorin Cîmpeanu - fost ministru în Guvernul Ponta, fost parlamentar PRO România, Toma Petcu - fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu şi Tudose, susţinut de Daniel Chiţoiu şi deputat ales pe lista ALDE, pe foştii parlamentari social-democraţi Mihăiţă Găină - finul lui Petre Daea,fostul ministru al Agriculturii -, Elena Hărătău, Andrei Alexandru, Cristina Burciu, Liviu Ioan Balint, Eugen Gioancă, Ioan Chisăliţă şi pe foştii deputaţi ALDE, Mircea Banias şi Florică Calotă. - ales deputat pe lista PMP Sălaj

În schimb parlamentari ca Adriana Săftoiu, Ovidiu Raeţchi şi Tinel Gheorghe nu au mai prins locuri eligibile.

Premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, deschide lista partidului pentru Camera Deputaţilor la Bucureşti, iar Florin Cîţu pe cea la Senat. Mai mulţi miniştri, printre care se numără Monica Anisie, Nelu Tătaru, Lucian Bode, Violeta Alexandru, Marcel Vela, vor candida pentru mandate de parlamentari.

PNL mizează, în urma rezultatului de la alegerile locale că ar putea obţine la alegerile parlamentare din 6 decembrie între 100-120 de mandate de deputaţi şi 50 de mandate de senatori.

În rest, la Pro România lucrurile sunt clare cu Călin Popescu Tăriceanu - cap de listă pentru Senat şi Victor Ponta - numărul 1 pe lista pentru Camera Deputaţilor, în timp ce la PMP singura pată de culoare ar fi faptul că Traian Băsescu şi Eugen Tomac au decis să o reactiveze politic pe Elena Băsescu care va fi cap de listă la alegerile parlamentare în judeţul Constanţa pentru Camera Deputaţilor.

Alianţa USRPLUS nu a oferit nicio surpriză în numirea candidaţilor, cu excepţia epurării unor parlamentari actuali, iar acest fapt se vede şi din listele depuse pentru municipiul Bucureşti, unde pentru Camera Deputaţilor lista începe cu doi parlamentari cu experienţă: Claudiu Năsui şi Cristina Prună. Pe locul trei se află Oana Ţoiu, fost secretar de stat în Guvernul Cioloş.

La Senat, primul pe listă în Capitală din partea USRPLUS este Ştefan Pălărie, cel care în ultimii zece ani a pus bazele unei asociaţii pentru liceeni. El este urma de Silvia Dinică, în timp ce unele dintre cele mai vocale voci din Senat - Florina Presadă se găseşte abia pe locul 7 al listei de candidaţi la alegerile parlamentare pentru municipiul Bucureşti, urmată de Vlad Alexandrescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb