Claudiu Cazacu, XTB: "Cifrele din zona Euro surprind aşteptările"

F.D.
Internaţional / 31 iulie

Claudiu Cazacu, XTB: "Cifrele din zona Euro surprind aşteptările"

Economia zonei Euro a reuşit să surprindă în sens pozitiv, saltul de 0,3% din al doilea trimestru al anului faţă de primul trimestru, care depăşeşte estimările, reprezintă o lansare în direcţia bună, în raport cu recesiunea tehnică înregistrată în a doua jumătate a anului trecut, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

În adâncime, însă, se observă diferenţe preocupante. Rezultatul este propulsat de unele ţări, în timp ce altele rămân vizibil în urmă. Faţă de anii de dinaintea pandemiei, motoarele s-au schimbat.

Germania se confruntă cu probleme ample pentru baza sa industrială, ceea ce continuă seria de performanţe sub media europeană. În trimestrul al doilea, economia sa a înregistrat o contracţie de 0,1%.

Alte ţări europene cu PIB-ul în scădere au fost Ungaria, Letonia şi Suedia. În topul reuşitelor se află Irlanda, cu un avans de 1,2%. Franţa, a doua economie a comunităţii monetare, a obţinut o performanţă similară cu zona Euro.

Indicatorii PMI pentru Franţa şi Germania merg, însă, în direcţii diferite: un vârf al ultimelor 3 luni pentru Franţa, la 49,5 puncte, şi un minim al ultimelor 4 luni pentru Germania. Deşi cifrele pentru sectoarele industriale din ambele ţări sunt în regiunea de contracţie, industria germană trece prin clipele cele mai grele.

Comenzile au continuat să scadă, ducând la o estimare pesimistă pentru lunile următoare. Cel mai devreme în toamnă s-ar putea ieşi din zona contracţiei pentru industrie, dar scenariul nu este deloc asigurat, punctează Claudiu Cazacu.

În perspectivă, industria germană suferă de pe urma unei "furtuni severe", care afectează atât capacitatea de producţie, cât şi cererea. Economia care reuşea în trecut să ofere tracţiune întregului bloc comunitar se confruntă, pe de o parte, cu probleme structurale (precum lipsa forţei de muncă, energia scumpă şi o decuplare faţă de trendul global al digitalizării) şi, pe de altă parte, cu o pierdere de cotă de piaţă pe segmentul auto şi al echipamentelor industriale în favoarea Chinei.

Înaintea intrării în vigoare a noilor taxe vamale, producătorii chinezi au ajuns la o cotă de piaţă record de 11% în iunie, dublă faţă de acum 2 ani. Cifrele pentru economie ar fi fost şi mai dure dacă nu s-ar fi observat un impuls pozitiv pentru servicii. Şi acolo, însă, indicele PMI sectorial este în "încetinire", arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Rezultatul net al datelor din iulie furnizate de S&P Global şi Hamburg Commercial Bank arată răcirea economiei ca rezultat al unui declin tot mai adânc al industriei, insuficient temperat de un sector al serviciilor în creştere mai lentă.

Pe de altă parte, imboldul dat de turism în sudul Europei ar putea să nu poată compensa întreaga presiune negativă din industrie. Într-un top al creşterii preţurilor de intrare în iunie la nivel european, turismul şi activităţile recreative au ocupat primul loc, în timp ce scăderile cele mai accentuate au fost în domeniul auto.

"Echipa latină" stă mai bine decât Germania

Într-un sondaj al mediului de afaceri din Spania, dobânzi mai mici şi o temperare a inflaţiei sunt văzute drept esenţiale pentru susţinerea turismului, cu tensiunile din piaţa muncii şi presiunile pe salarii văzute drept riscuri.

Totuşi, în termeni relativi, "echipa latină" formată din Spania, Italia şi Franţa, este văzută mai bine decât Germania. Jocurile Olimpice alimentează economia franceză, setând-o pentru o revenire în a doua jumătate a anului, în ciuda unor scăderi aşteptate în industrie.

Italia are cele mai optimiste perspective pentru crearea de noi locuri de muncă din ultimul an şi pentru profit din ultimii aproape trei ani. În Spania, aşteptările pentru activitate şi profituri sunt, de asemenea, în creştere pentru următorul an.

Banca Centrală Europeană este setată să continue diminuarea ratei de dobândă în sesiunea din septembrie, în timp ce Fed are în plan o măsură similară. Moneda unică se află în retragere de 1,2% de la vârful de aproape 1,095 dolari atins în 17 iulie.

Datele privind inflaţia din Europa, şedinţa Fed şi datele din SUA de vineri ar putea influenţa puternic cursul de schimb pe termen scurt, însă tabloul macroeconomic actual, dincolo de veştile bune despre PIB-ul zonei Euro, nu se opune unor tendinţe de ajustare suplimentară a Euro în raport cu dolarul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb