Claudiu Cazacu, XTB: "Condamnarea lui Donald Trump, aproape neobservată de piaţă"

Internaţional / 4 iunie

Claudiu Cazacu, XTB: "Condamnarea lui Donald Trump, aproape neobservată de piaţă"

Decizia de condamnare a fostului preşedinte Donald Trump pentru 34 de capete de acuzare referitoare la falsificarea unor documente contabile a creat valuri de emoţie în spaţiul public american, însă pieţele nu s-au arătat realmente zguduite, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Indicele S&P500 a marcat deprecieri limitate în debutul sesiunii de vineri, prima zi de tranzacţionare plină de după anunţ, ajungând ca în ultimele ore ale sesiunii să recupereze puternic şi să treacă pe plus 0,8%.

Cursa a fost mai spectaculoasă, însă, pentru acţiunile Trump Media & Technology Group (simbol DJT), firmă care deţine reţeaua socială Truth Social. De la creşteri în pre-deschidere, titlurile au scăzut cu 9% în deschidere şi au recuperat până la închiderea de vineri, ajungând la -5,3%.

Totuşi, scăderile au continuat luni, cu alte 4,8% procente, în timp ce S&P500 a avansat cu 0,11%. Capitalizarea de 8,3 miliarde de dolari pentru compania cu venituri de 4 milioane de dolari şi pierderi de 60 milioane de dolari anul trecut pare dintr-o altă lume, faţă de reperele observate în cazul altor reţele sociale, arată Claudiu Cazacu.

În aprilie au fost anunţaţi 621.000 de acţionari ai companiei, printr-o notă, că "vasta majoritate" ar fi investitori de retail. Fluctuaţiile preţului ilustrează ocazional bătălia dintre cumpărarea acţiunilor ca formă de susţinere a lui Donald Trump şi prudenţa economică, în linia logicii uzuale de evaluare.

Lovitura deciziei juriului de condamnare poate fi, însă, cuantificată în termeni bursieri. În 2 sesiuni, prin scăderea DJT, averea fostului preşedinte a fost diminuată cu 550,8 milioane de dolari.

Care ar fi, pe de altă parte, motivele detaşării de care dă dovadă bursa americană, cu excepţia companiei care concentrează o bună parte din averea lui Trump şi cât de mult s-ar putea menţine această abordare? În primul rând, bursele au fost, în linii mari, concentrate pe alte teme, ţinând de macroeconomie, relaţii internaţionale şi entuziasmul pentru inteligenţă artificială, lăsând prea puţin spaţiu pentru reflectarea aspectelor politice.

În al doilea rând, datoria publică şi deficitele bugetare au crescut în relevanţă, iar diferenţele dintre candidaţi în atenţia pe această temă sunt percepute a fi prea mici pentru a forţa o reacţie puternică, spune Claudiu Cazacu.

În al treilea rând, ar putea fi vorba despre o economisire a energiei şi capitalului. O varietate de scenarii posibile, de la încarcerare la plata unor amenzi, ar "desena" dinamici ulterioare diferite. Preşedintele poate fi ales şi, în ciuda provocărilor aparent insurmontabile, poate guverna chiar şi din spatele gratiilor.

Totuşi, riscul unei divizări violente a societăţii americane după o sentinţă de arestare este, probabil, prea ridicat pentru a fi ignorat de judecătorul în această speţă, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Susţinătorii lui Trump, şi mai dedicaţi după condamnare

Prima reacţie după condamnare a fost de "energizare" a susţinătorilor. Campania sa a primit finanţare de 53 de milioane de dolari în 24 de ore după pronunţarea hotărârii. Unii observatori se întreabă dacă o condamnare nu ar putea să susţină, de fapt, şansele lui Trump de a fi reales, prin mobilizarea bazei simpatizanţilor. Pe de altă parte, estimările derivate din pieţele de pariuri pe rezultatul alegerilor indică o scădere a şanselor sale.

Potrivit RealClearPolitics, de la 51,8% probabilitatea a ajuns vineri la 47,7%, totuşi sensibil peste şansa de realegere de 39,2% a lui Biden. Dacă, pentru moment, cei mai afectaţi de condamnarea lui Trump au fost acţionarii DJT, investitorii nu ar trebui, totuşi, să aibă un sentiment de falsă siguranţă.

Lunile următoare vor focaliza atenţia pe alegeri, cel mai probabil la finalul verii - începutul toamnei, iar parcursul pieţelor, în special în lunile septembrie - octombrie, (oricum o perioadă ocazional mai volatilă), este aşteptat să includă un răspuns mai pronunţat la oscilaţiile politice, cu setarea planurilor economice şi geopolitice pentru anii următori, mai arată Claudiu Cazacu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Interesul presupus stirnit de o condamnare este minimal .Nu m vazut multimi imense de cetateni care sa ceara „eliberarea”sau care sa ameninte decizia viitoare a Judecatorului sau guvernarea SUA.Pe ici pe colo doar niscaiva cetateni nemultumiti si atit .Interesul pentru Trump si MAGA scade .In momentul in care Partidul Republican intelege declinul isi vor reconsidera discursul .Nu mai este loc de contestare .Toate cazurile au coalizat un verdict numit Guilty.Nu mai este nimic de discutat .

    Care condamnare, amețiților, în frunte cu Cazacu ( cacofonie inevitabilă)? Deocamdată juriul l-a găsit vinovat, judecătorul (doar el poate condamna sau achita) se va pronunța în iulie.

    1. Si care va fi verdictul daca toate capetele de acuzare au fost Guilty

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb