CLAUDIU DOROŞ, EVERGENT INVESTMENTS - FOSTA SIF MOLDOVA: "În ultimii zece ani am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei"

A.I.
Piaţa de Capital / 8 martie 2021

"În ultimii zece ani am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei"

Cătălin Iancu: "Peste 75-80% dintre direcţiile strategice pe care le avem în derulare nu existau în urmă cu 10-15 ani"

SIF Moldova, actuala Evergent Investments, a acordat în ultimii zece ani acţionarilor săi dividende de peste 150 de milioane de euro, în timp ce a dublat activele administrate până la 2,2 miliarde de lei, potrivit declaraţiilor directorului general Claudiu Doroş, citat de economica.net.

Pe lângă cei doi piloni ai săi, financiar-bancar şi energetic-industrial, fondul se va ocupa de investiţii în real estate şi agricultură, mai arată sursa menţionată adăugând că, în ultimii zece ani, compania a avut o dinamică susţinută de creştere, rata compusă a randamentului fondului fiind de 9,23%, cu 1,77% mai mare decât randamentul mediu obţinut de toate celelalte fonduri de acţiuni din ţara noastră

Claudiu Doroş a declarat, conform sursei amintite: "Suntem convinşi că performanţa ultimilor zece ani, stadiul actual de dezvoltare al companiei şi mai ales investiţiile făcute pentru a genera valoare pe termen lung se vor reflecta şi evidenţia mult mai bine într-o nouă identitate, un nou nume. Ne-am definit obiectivul de a fi lideri pe piaţa românească de capital, pentru a genera beneficii pentru toţi stakeholderii, fiind în asentimentul investitorilor şi angajaţilor noştri. În ultimii zece ani am acordat acţionarilor noştri dividende în echivalent de peste 150 milioane de euro, în timp ce am dublat activele administrate până la 2,2 miliarde lei".

Strategia Evergent Investments a vizat în primul rând creşterea performanţei portofoliul listat, cu cei doi piloni ai săi, financiar-bancar şi energetic-industrial, care a devenit sursa principală de profit şi de resurse pentru noi investiţii. Cu un nou Consiliu de Administraţie, Evergent Investments a continuat investiţiile de tip private equity în special în agribusiness şi real-estate, mai menţionează sursa citată.

"Am reuşit să încheiem cu succes anul 2020: rezultatul net neauditat de 56,08 milioane lei, format din profit net şi câştig net reflectat în rezultatul reportat este cu 44% mai mare decât cel bugetat, ceea ce validează soliditatea modelului nostru de business şi în condiţii extreme. De asemenea, nivelul investiţiilor de 174 milioane lei în 2020 a depăşit cu 66% nivelul bugetat. Toate aceste rezultate şi guvernanţa corporativă au condus la creşterea interesului investitorilor pentru acţiunea (SIF2) EVER şi în consecinţă, la creşterea valorii acţiunii cât mai aproape de VUAN (2,1 lei la 30 ianuarie 2021), prin reducerea discountului de tranzacţionare", a declarat Doroş, conform economica.net.

Evergent Investments va continua să pună accent pe responsabilitate investiţională şi realizarea de randamente constante şi consistente pentru acţionarii săi, mai menţionează sursa citată.

Cătălin Iancu, Director General Adjunct Evergent Investments a declarat, conform economica.net: "În aceşti ani, am explorat sectoare care nu erau pe radarul multor investitori instituţionali. Peste 75-80% dintre direcţiile strategice pe care le avem în derulare, nu existau în urmă cu 10-15 ani. Am investit peste 400 milioane de euro în trei mari clase de active: acţiuni cotate, acţiuni necotate, în particular private equity; unităţi de fond şi instrumente monetare, generând dublarea valorii activelor în aceşti ani. În perioada de zece ani între 2010 şi 2020 am generat un randament mediu compus de 9,2% anual, o performanţă în sine, mai ales în comparaţie cu randamentul mediu al tuturor fondurilor de equity din România, care a fost de 7,5%. Pentru un manager de fond, generarea unui alfa pur de 1,7% (9,2-7,5) este un prilej de deosebită satisfacţie. Pentru acţionari, acest randament este o dovadă a unor alegeri înţelepte de expunere pe fondul nostru. Alfa este un termen folosit în finanţe şi investiţii pentru a indica performanţa unei strategii sau a unui manager de fond peste randamentul pieţei sau al industriei în general. Alfa reprezintă perfomanţa demonstrată".

În luna februarie a acestui an, Consiliul de Administraţie al societăţii a fost reconfirmat de acţionari pentru un nou mandat, board-ul fiind compus din: Ceocea Costel, Ciorcilă Horia, Doroş Liviu Claudiu, Iancu Cătălin-Jianu-Dan şi Radu Octavian-Claudiu. De asemenea, Claudiu Doroş şi Cătălin Iancu au fost aleşi în funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte ai boardului Evergent Investments.

La începutul acestei luni, societatea de investiţii din Bacău şi-a schimbat denumirea (din SIF Moldova în Evergent Investments) şi logo-ul, şi a solicitat Bursei de Valori Bucureşti modificarea simbolului de tranzacţionare din SIF2 în EVER.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Dle Iacomi,

    In articolul "KJK Balkan vrea ca Rompetrol Well Services..." ati blocat comentariile dar numai dupa ce ati permis unui analfabet sa debiteze enormitati mai mari decat el si, musai, tot cu majuscule, pentru a reliefa analfabetismul, bineinteles. E clar ca cei de la RWS nu au capacitatea de a folosi eficient numerarul mult prea mare la dispozitie si atunci singura solutie este sa-l distribuie actionarilor, indiferent su ce forma, sau sa-si rascumpere actiunile, OBLIGATORIU in scopul anularii, pentru a stimula aprecierea actiunilor. Altfel, actionarul majoritar alege sa foloseasca el pe nimic cashul, sa nu stea degeaba.  

    1. Buna ziua,

      Comentariile se blocheaza automat dupa trei zile de la publicarea articolului. Multumim pentru situatia sesizata pe care o vom avea in vedere.  

      O zi cat mai buna!

      Multumesc pentru clarificari domnule Iacomi.

    Acel 44% este din bugetul rectificat si nu din cel initial aprobat/

    Hai sa fim corecti pana la capat. 

    Meritati nota 6 la realizări si notă 3 pentru acțiunile gratuite cu care vă " gratulati "

    În fond ce ați făcut? Avandu-l pe Ciorcila în CA,recompensat si el generos ați păstrat TLV in portofoliu (in jur de 37% )care a crescut pe acest interval până la cer ! Expunerea pe TLV e exagerat de mare dar pentru niste insideri nu! 

    Banca va mai crește în urm. ani dar ritmul va încetini așa că și voi veti fi la fel ! De vândut nu puteți că acolo e Ciorcila si nu vă lasă ! Pariez că peste 5 ani veti fi tot pe aici!

    O urare: Evergent ascunde-te vine Drăgoi! 

    1. I-ati facut cadou pe bani de nimic hotelul sport din Cluj lui Ciorcila, dupa ce l-ati cumparat si ati bagat bani in el vreo 4 ani.

      Mai vine la sedintele AGA si Ciorcila ca nu l-am prea vazut la fata? 

    Hai să socotim" marile realizări!

    Ati primit dividende și gratuite de la societăți pasive ( acțiuni deținute cu anii) de aprox 20 mil € la care mai adăugăm aprox 10 mil € dividende nesolicitate de acționari care nu stiu de ele ! Total 30 mil€ anual, în 10 ani 300 mil € ! 

    Ati dat dividende " acționarilor noștri " de 150 mil € ! V-ați băgat în propriul buzunar probabil in zece ani dividende,gratuite fără număr, fără număr si salarii probabil 30-40 mil €! 

    E adevărat că alții au" performat " mai prost, dar dacă vă compar cu FP e vai de capul vostru și ăia au avut societăți mari nelistate! 

    În plus FP s-a bătut cu guvernanții, cu societățile pentru acționari!

    Laudarosilor! 

    1. Foarte bine punctat,dar ei spun doar ce le convine si ii avantajeaza.

    Ce mentionare inteligenta financiara de generare alfa !!! Dar generarea din gamma se duce mai mult la Iancu sau la Doros ???

    bah "everfesgentilor" mai respirati in timp ce bagati pe gura si mai aveti grija de cei actionari ce mai cumpara actiunile SIF2 ca va duceti dupa ele PAS CU PAS in jos si o sa va iasa pe nas !  

    1. D-LE AXXA , ASA A-MI PLACE MIE SA SCRIU !!! ASA MA SIMT EU , BINE !!! ANALFABET , S-AU NU , FIECARE CU PAREREA LUI !!! NU AM DEBITAT ENORMITATI , CI AM SPUS ADEVARURI !!! NU AM EXAGERAT CU NIMIC , ASTA A FOST SITUATIA LA CONPET , SI ASTA CONSIDER EU , CA ESTE SITUATIA CU KJK BALKAN !!! E DREPTUL LOR , SA CEARA DIVIDENDE ENORME , S-AU RASCUMPARARI DE ACTIUNI , LA PRETURI MARI !!! AU DAT SI EI , NISTE BANI , PE SIMBOLUL ''''' PTR '''''', CAND LE-AU CUMPARAT !!! NU TREBUIE SA VA SUPERE , CHIAR ATAT DE GROAZNIC , OPINIA ALTUIA !!! AVEM VOIE , SA NE DAM CU PAREREA , SI ASTA ESTE PAREREA MEA !!! EU , NU-I CONSIDER PE ''''' KJK ''''', INVESTITORI IN FIRMA !!! CA EI , NU AU VENIT ACOLO , SA SPRIJINE FIRMA !!! AU VENIT , SA PROFITE !!! CUM AU FACUT , SI LA CONPET !!! DA , LE-AU BAGAT , CUTITUL IN SPATE , PRIN VOTUL LOR , ACTIONARILOR CARE AU VRUT SA SUBSCRIE LA MAJORAREA DE CAPITAL DE LA '''''' COTE ''''' !!! NU SANT INVESTITORI !!! SANT PROFITORI !!! SANT SPECULANTI !!! CA DV , VA TRANSFORMATI IN AVOCATUL LOR , ESTE OPINIA DV , PERSONALA !!! NU TREBUIE SA ARUNCATI CU VENIN , SI URA !!! DAR , PROBABIL , CA ASTA SANTETI , SI ATATA PUTETI !!! SANTETI , UN OM FRUSTRAT !!!

      MULTUMESC DIN SUFLET , D-LE IACOMI , CA SANTETI UN OM REALIST , SI CA MI-ATI PASTRAT OPINIA , DE LA ARTICOLUL '''''' KJK BALKAN VREA CA ROMPETROL WELL SERVICE ........ ''''''' . CICA , ''''' DEBITEZ ENORMITATI '''''''' !!! SANT DOAR ADEVARURI !!! DACA AL DERANJEAZA SCRISUL MEU , SA NU-L MAI CITEASCA !!!

      SI , D-LE '''''' AXXA ''''''', VREAU SA VA MAI SPUN , CE INTELEG EU , PRIN CUVANTUL CAPITALIST , NUMIT '''''' INVESTITOR """ !!! CINEVA , CU PUTERE FINANCIARA , CARE ANALIZEAZA BINE DE TOT , O FIRMA , INAINTE SA INTRE IN EA , AI CUMPARA DECI , ACTIUNILE , SI RAMANE LAGA EA , ANI BUNI SI MULTI , SI O AJUTA CU BANI , CAND ACEASTA ARE NEVOIE , PRIN SUBSCRIERE DE ACTIUNI NOI , URMARINDU-SI INSA SI CASTIGUL PERSONAL , ADICA PE CAT POSIBIL , SA-SI SCOATA BANII BAGATI IN EA , SI SA CASTIGE ALTII , IN PLUS !!! ASTA CONSIDER EU , CA ESTE UN INVESTITOR !!! DAR , FARA MULTA SUPARARE , KJK BALKAN , FONDUL PROPRIETATEA , SI ALTELE CA ELE , ASTA SANT , DUPA PAREREA MEA , NISTE SPECULANTI !!! INVESTITORUL E INVESTITOR , IAR SPECULANTUL , ESTE SPECULANT !!!

      Ei isi baga banii acolo unde cred ca vor scoate un randament cat mai bun. Cand sperantele se risipesc, se uita dupa altceva mai bun.

      La PTR porcoiul de bani sta nefolosit de ani buni, timp in care managementul nu a demonstrat ca ii poate folosi eficient, incat sa creasca valoarea actiunii. Ba, mai nou, ii pun la dispozitia majoritarului cazac, iar KJK sau ceilalti actionari nu au nimic de castigat din asta. Rascumpararea propriilor actiuni in scopul anularii (deci nu in scopul distribuirii gratuite catre conducere, cu care am vazut ca nu esti de acord, si nici eu) va duce la aprecierea actiunii si de aici pot beneficia toti actionarii.  

      De ce crezi ca TRP a ales sa distribuie dividende generoase in anul in care a vandut parte din active? Nu este convins ca numerarul pastrat in firma poate fi investit cu un randament multumitor si alege sa mi-i dea mie, sa fac eu ce stiu mai bine, dar nu mai e responsabilitatea lui.

      La COTE, nu fii asa sigur ca daca in loc de 1 actiune o sa ai 4 sau 5 vei avea nu stiu ce mare castig; dupa majorarea capitalului pretul se corecteaza matematic (vezi M), iar avantajul ar putea fi doar ca un pret mai mic e mai accesibil micilor investitori 

      draga Staty; am insa alternativa de a nu te citi.

      Sa auzim de bine si la PTR, COTE si CMP 

    Firma lui Pogonaru stie de realizarile voastre si este mandru?

    Casa multumeste. 

    Cheltuielile sunt mari fata de profitul realizat.

    Cheltuielile activitatii curente, estimate la un nivel de 37,9 mil. lei asta spune multe. 

    AGOA 27/28 aprilie 2020 Program activitate – BVC 2020 

    II.2. Ipoteze de fundamentare a BVC 2020 

    Veniturile totale de 88,8 mil.lei, bugetate pentru pentru anul 2020, au în componență, in principal, 

    următoarele: 

    • Veniturile din dividende, estimate la un nivel de 85 mil. lei, constituie principala sursa de venituri 

    a Societatii. Veniturile din dividende au fost estimate avand in vedere modificarile in structra 

    portofoliului si asteptarile privind profitabilitatea si dividendul pe actiune al companiilor din 

    portofoliu in 2019. Principalii contributorii in 2020 sunt Banca Transilvania, Romgaz, si filialele 

    Tesatoriile Reunite si Mecanica Ceahlau. 

    • Veniturile din dobanzi, estimate la un nivel de 2,7 mil. lei, sunt aferente depozitelor bancare si 

    obligatiunilor din portofoliul Societatii. Disponibilitățile bănești vor fi plasate preponderent în 

    depozite pe termen scurt. Veniturile estimate sunt sub cele realizate în cursul anului 2019. Estimările 

    pot diferi substanțial atât în funcție de evoluția pieței monetare, cât și de necesarul pentru investiții, 

    corelat cu evolutia pietei de capital. 

    • Alte veniturile operationale, estimate la un nivel de 1 mil. lei – cuprind in principal venituri din 

    chirii. 

    • Castigul net din cedarea activelor FVTOCI, estimat la un nivel de 23,1 mil. lei – reprezinta 

    castigul, net de impozit, prognozat a rezulta din vanzarea partiala a unor actiuni din portfoliu 

    clasificate in aceasta categorie, si sunt reflectate, asa cum s-a mentionat anterior, in rezultatul 

    reportat, prin reciclarea din alte elemente ale rezultatului global. Societatea a estimat in 2020 un nivel 

    al vanzarilor din aceasta categorie sub nivelul realizat in 2019. 

    Cheltuielile totale de 69,5 mil. lei, bugetate pentru anul 2020, au în componență următoarele: 

    • Cheltuieli financiare, estimate la un nivel de 31,6 mil. lei – incluzand in principal estimarile 

    privind pierderea nerealizata din reevaluarea activelor financiare FVTPL, dar si comisioane aferente 

    tranzactiilor si cheltuieli cu serviciile bancare. 

    o Pierderea nerealizata din reevaluarea activelor financiare FVTPL, estimata in anul 2020 la un nivel 

    de 30,9 mil. lei are ca ipoteza, asa cum este mentionat anterior, o scadere a pietei de capital pana 

    la sfarsitul anului 2020. 

    In anul 2019, pe fondul unei aprecieri semnificative a pietei fata de finalul anului 2018, dupa 

    modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 prin eliminand taxa pe activele 

    bancare, a fost inregistrat un castig nerealizat din reevaluarea activelor financiare FVTPL de 78,9 

    mil. lei. 

    • Cheltuielile activitatii curente, estimate la un nivel de 37,9 mil. lei reprezintă o pondere 

    insemnata in totalul cheltuielilor bugetate pentru anul 2020. Scaderea de 4% fata de nivelul realizat in 

    anul 2019 este determinata de un nivel mai scazut al remuneratiilor variabile (participarea la profit a 

    administratorilor si salariatilor, corelata cu profitabilitatea Societatii in 2020, estimata a fi semnificativ 

    sub nivelul anului 2019). 

    Principale componente ale Cheltuielilor activitatii curente sunt: 

    o cheltuielile cu indemnizatiile si beneficiile administratorilor si directorilor, estimate la 

    un nivel de 14,3 mil. lei (incluzand participarea la profit a administratorilor) au la bază contractele 

    de management si administrare ale Societății, au fost estimate la un nivel sub cel realizat în 2019, de 

    21,9 mil. lei, avand in vedere o estimare la un nivel mai scazut al remuneratiilor variabile (participarea 

    la profit corelata cu profitabilitatea Societatii). 

    o cheltuielile cu salariile si beneficiile personalului, estimate la un nivel de 9,7 mil. lei 

    (incluzand participarea la profit a angajaților) incorporeaza modificarile aduse Contractului Colectiv 

    de Munca valabil pentru anul 2020 si impactul ocuparii posturilor vacante si al implementarii planului 

    de succesiune, ceea ce explica cresterea fata de nivelul de 8 mil. lei realizat in 2019. 

    o cheltuielile privind prestatiile externe, estimate la un nivel de 11 mil. lei - constau în principal 

    din cheltuieli privind: comisioane si onorarii (inclusiv comisionul ASF, Banca depozitara, Depozitarul 

    central, BVB, dar si onorarii de audit si consultanta si aferente serviciilor de asistenta juridica), 

    publicitate, deplasari, chirii, perfectionarea profesionala a angajatilor, postale si telecomunicatii, 

    mentenanta si reparatii, prime de asigurari. Estimarea cheltuielilor a avut in vedere impactul inflatiei, 

    al cresterilor asteptate, al contractelor incheiate sau care se intentioneaza a se incheia si al proiectelor 

    prognozate, atat la nivelul portofoliului, cat si alte proiecte (ex. proiectul de modificare a denumirii 

    Societatii si rebranding, perfectionarea profesionala a angajatilor, implementarea modificarilor 

    legislative si a altor cerinte).Cresterea fata de nivelul de 7 mil. lei inregistrat in 2019 este determinate 

    in principal de proiectelor mai sus-mentionate, avute in vedere pentru anul 2020. 

    o alte cheltuieli de exploatare, estimate la un nivel de 2 mil. lei, includ in principal cheltuielile cu 

    amortizarea si cu sponsorizarile. 

    Proiectul hotararii 

    Aproba Programul de activitate 2020 in acord cu “Strategia si politica de investitii a SIF 

    Moldova”. 

    Aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar 2020: 

    • venituri totale: 88,8 mil lei 

    • cheltuieli totale: 69,5 mil lei 

    • profit brut: 19,3 mil ei 

    • profit net: 15,9 mil lei 

    • Castig net din cedarea activelor FVTOCI: 23,1 mil lei 

    • Rezultat net: 39 mil lei 

    Presedintele Consiliului de Administratie  

    Costel CEOCEA  

    Director General 

    Claudiu DOROS 

    Ofiter de conformitate

    Michaela PUSCAS 

    O perioadă bună de timp , sif2 a performat pentru acționari. A făcut o curățare de active mai puțin interesante, a obținut rezultate bune și f bune din dezinvestire și alte operațiuni, și-a majorat valoarea activelor, au asigurat recompensări pentru acționari prin dividende și dublarea capitalului. Da, se simțea că lucrează și pentru acționari. Însă de când cu operațiunile repetate de distribuire de acțiuni "gratuite" pentru salariații , dar mai ales pentru șefii Sif, în realitate cumpărând acțiuni pe banii societății ,(a acționarilor) și recompensându-se pe ei, gratuit , sau cum s-ar zice, pe persoană fizică, Sif2 a trecut în etapa de PERFORMANTE NUMAI PENTRU EI. Nici nu ar avea importanță dacă legile pieței de capital ar permite nelimitat asemenea operațiuni, de transfer de valori ale societății, către niște persoane fizice aflate în postura de administratori, adică gestionari ai averii acționarilor, dacă legile nescrise ale bunului simț ar funcționa. Cu legiuitori și organe de control cum are de 31 de ani România, totul este posibil , dar mai ales ce este pe invers ....

    1. VUAN** = 2,2436 ianuarie

      VUAN** =2,0417 decembrie 

      Pret piata SIF2 = 1,67 lei 

      Pret piata SIF2 = 1,25 lei decembrie 

      Discount (%) = 26% ianuarie 

      Discount (%) = 39% decembrie 

      Randamente decembrie 2020 (%) 

      Actiunea SIF2 la12 luni = -22,36% 

      VUAN SIF2 la 12 luni = -8,85% 

      Asa nu. 

      Activele administrate

      ianuarie 2020 

      Capitalizare =1.673.639.224 lei 

      Total active =2.359.390.333 lei 

      Activ net =2.195.439.585 lei 

      decembrie 2020 

      Capitalizare =1.236.848.970 lei 

      Total active =2.137.487.048 lei 

      Activ net =2.002.820.552 lei

      Cu ce performanta va laudati ca anul fiscal se intinde pe 12 luni si nu 120 luni cum insinuati? 

      NU STII DUMNEATA !!! ACOLO , SANT 2 BUTOAIE URIASE , ADUSE DE ALADIN !!! DIN PRIMUL CURGE LAPTE , SI DIN AL 2 - LEA MIERE !!! MIERE DIN AIA GROASA !!! CICA AR FI FERMECATE , TOT CURGE DIN ELE , CE CURGE , SI NU SE TERMINA NICIODATA !!! SI TOTUL , PENTRU MICII ACTIONARI !!! ASA INSINUEAZA EI , CA E SITUATIA ACOLO !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb