CLIENŢII BANCPOST, ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ: "Creditul - instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2015

"Creditul - instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii"

Unii debitori definesc creditul ca fiind "instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii, instrumentul din cauza căruia nu ne permitem jucării, haine noi, vacanţă".

Această apreciere apare într-o Scrisoare deschisă pe care clienţii împrumutaţi în franci elveţieni la Bancpost o trimit angajaţilor acestei instituţii şi unor instituţii ale statului.

Scrisoarea deschisă, este parte a unei campanii de informare, pe care debitorii Bancpost ce fac parte din Grupul Clienţilor cu Credite în Franci Elveţieni o derulează, în lupta lor contra băncilor.

Printre altele, aceştia reclamă faptul că Bancpost nu acordă discounturi la sold în procesul de conversie, că "nu şi-a asumat reducerile de dobândă" şi că nu doreşte să preia din povara constituită odată cu creşterea cursului de schimb, nerespectând sentinţele instanţelor.

De asemenea, împrumutaţii la Bancpost susţin că unele instituţii ale statului sunt "timide" în aplicarea sancţiunilor contravenţionale consistente împotriva băncilor.

"Dacă ratele ar fi diminuate la nivelul celor obţinute în instanţele de judecată, banii pe care acum îi plătim în plus băncii s-ar regăsi în consum şi ar ridica economia României, nu profitul unor operatori financiari din afara ţării", se mai arată în Scrisoarea deschisă citată, pe care o redăm, în mare parte, mai jos.

Menţionăm că, până la închiderea ediţiei, banca nu a comentat pe marginea acestui document.

"Scrisoare deschisă

Către Bancpost

Şi unele instituţii cheie ale României

Dragi angajaţi ai Bancpost,

Dragi angajaţi ai legii,

Dragi angajaţi ai Instituţiilor României,

Dumneavoastră, fie că beţi cafeaua împreună, făcând tot felul de strategii şi proiecte, fie că nu vă cunoaşteţi, sunteţi toţi responsabili de soarta a sute de mii de familii din România: copii, tineri, adulţi, bătrâni.

În numele acestora vă scriem azi.

Pentru dumneavoastră, angajaţii Bancpost, avem o întrebare:

Cum vă simţiţi ştiind că lucraţi pentru un operator bancar care se face vinovat de distrugerea viitorului economico-social al miilor de familii de români de bună credinţă? În timp ce cuvintele curg pe acest document, curg lacrimi din ochii părinţilor pentru care fructele, hainele noi, rechizitele şi medicamentele copiilor au ajuns "un lux".

De ce? Pentru că Bancpost, după ce a promovat Creditul în CHF (franci elveţieni), nu îşi asumă nici măcar scăderea a 1-2 procente din dobândă. Şi dacă a făcut-o pentru o perioadă, prin restructurări şi alte tertipuri au înmulţit frustrările acestor oameni încă o dată înşelaţi.

Pentru că Bancpost refuză reducerea soldului creditelor, în cazul aşa ziselor oferte de conversie a creditelor din CHF în lei, astfel încât povara exploziei cursului CHF să fie preluată şi de bancă, în mod echitabil.

Da, unii dintre dumneavoastră aţi comandat aceste produse, alţii aţi comandat reclamele, alţii aţi «căutat clienţii». Desigur, nimeni nu a obligat pe nimeni. Ba chiar le-aţi făcut un serviciu celor care aveau nevoie de o casă. Dar acum, având împreună cifrele în faţă, încotro?

Vă invităm să meditaţi...

Ştim că printre angajaţii Bancpost sunt persoane, familii, care sunt terorizate zilnic, asemenea nouă, gândindu-se cum vor mai plăti următoarea rată, cum vor cumpăra hăinuţe copiilor etc. Azi vă spunem: aveţi dreptul să trăiţi şi să vă purtaţi ca oamenii liberi. Nu sunteţi singuri!

Da. Suntem clienţii Bancpost cărora li s-au distrus vieţile printr-o înşelăciune gravă!

Oameni buni, dacă nu era înşelăciune, Bancpost nu ne-ar fi minţit în anul 2010 că nu avem dobânzi abuzive. Dar a îndrăznit să ignore o ordonanţă guvernamentală! Chiar zilele trecute a recunoscut public frauda din vreo 400 de contracte! Dar să nu vă gândiţi că şi-a cerut scuze personal sau public cuiva, ba chiar a furat a doua oară, direcţionând banii în soldurile creditelor clienţilor (scăzând prejudiciul din solduri), fără acordul acestora, motivând că a fost "ordin ANPC". Da, furt se numeşte, domnilor bancheri!

Dacă nu era înşelăciune, nu ajungeam ca, acum, în 2015, după nouă luni de solicitări ferme la negociere, să luptăm împotriva Bancpost!

Dacă nu era înşelăciune, de mult timp poate luptam împreună cu Bancpost şi toate organizaţiile specializate, astfel încât efectele nocive ale acestui produs toxic, creditul în CHF, să fie stopate, iar greşeala să fie îndreptată, la nivel naţional.

Dacă Bancpost era de bună-credinţă, ar fi renunţat la clauzele abuzive din contracte înainte de a interveni ANPC-ul!

Pentru dumneavoastră, oamenii din domeniul politic, legislativ şi administrativ, avem o veste bună:

Aţi fost aleşi pentru a ne conduce, pentru a ne apăra, pentru a ridica România.

Nu mai putem sta doar să privim! În România «buba» a început să se spargă, iar noi vă vom ajuta să tăiaţi şi mai adânc, să o curăţaţi. Pentru că unii dintre dumneavoastră sunteţi informaţi, bine intenţionaţi, dar vă simţiţi singuri, vă spunem că nu este aşa: totul se întâmplă sub ochii a sute de mii de oameni, iar mulţi dintre noi vor să se implice! Suntem nemulţumiţi de educaţie, de sănătate, de administraţie! Dar ştiţi că din cauza ratelor, ne-am trezit că nici nu am mai avut timp să fim nemulţumiţi, pentru că am fost manipulaţi doar să muncim, nu să mai şi gândim!?

De la Bancpost am contractat credite cu rate asumate, dar nu umflate, abuzate!

Poate nu aţi fost informaţi până acum corect. Dar iată, vă spunem noi că suntem mulţi care am ajuns să fim părinţi stresaţi, angajaţi disperaţi, rude şi prieteni plângăcioşi. Pentru că, financiar, suntem copleşiţi de datoria la bancă şi, mai mult, de comunicarea cu această bancă.

Bancpost nu înţelege că majoritatea ne-am plătit ratele, dar am acumulat datorii la persoane fizice sau ,şi mai rău, la alte bănci.

Cum poate afirma Bancpost, într-un proces, că ratele pot fi susţinute şi suportate de către client în continuare, doar pentru că sunt plătite la zi? Domnilor judecători, avocaţi specialişti, cum a putut fi formulat şi aprobat un astfel de argument?

Am căzut pradă unor mecanisme de care nu ne-a protejat nimeni, mulţi dintre noi acceptând ofertele băncilor doar din dorinţa de a ne trata cât mai repede de "Sindromul chiriaşului": locuiam în casa altora, stând cam tot lunar cu stresul că putem fi daţi afară oricând pentru că se vinde apartamentul. Atunci era o afacere dacă se găsea cumpărătorul potrivit! În plus, în fiecare lună dădeam unor străini banii familiei!

Dorim să plătim ratele în loc de chirii, nu să ne dorim întoarcerea în chirie! Doar legislativ se poate interveni!

Oameni dragi,

Vă rugăm pe toţi să faceţi un pas spre Omenie, solidaritate. Doar Împreună putem învârti rotiţele, astfel încât ora să fie corectă mereu! Noi credem în ceasul bunicului preşedintelui nostru.

ANPC a dovedit că vrea să fie o instituţie respectată. Şi deja este. Mulţi români au decis să fie «voluntari ANPC», astfel încât să devenim civilizaţi. Colaborăm cu ANPC, trimitem scrisori, sesizări, dăm telefoane, urmărim activitatea comisarilor şi... declaraţiile lor de avere. Ne asumăm această vigilenţă pentru a încuraja producătorii şi comercianţii! Pentru a fi exemple puternice pentru copiii noştri! Dar am descoperit şi lucruri care nu fac cinste acestei instituţii: folosirea dublei măsuri în aplicarea legilor, timiditatea de a aplica sancţiuni contravenţionale consistente împotriva băncilor delincvente, aşa cum aplică micilor comercianţi! Domnilor, de cine vă temeţi?

Începând cu data de 20 iulie 2015, sute de e-mailuri au fost trimise ANPC-ului pentru iniţierea unor «acţiuni în încetare pe HG 1553/2004», acţiuni pe care le-am popularizat pe reţeaua de socializare Facebook, în grupurile constituite de clienţii băncilor, în care aceştia discută despre clauzele contractuale şi se sfătuiesc reciproc sau apelând la avocaţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le întreprindă pentru a-şi uşura povara reprezentată de ratele cărora nu le mai pot face faţă.

Au răspuns apelului nostru de a sesiza asociaţia de consumatori APC şi ANPC câteva sute de clienţi (...). Credem că în acest fel am dovedit, dacă mai era nevoie, că există un interes colectiv în cauză.

Aţi calculat vreodată dimensiunea prejudiciului clienţilor? Clauzele abuzive din contractele de creditare îşi produc în continuare efectele: oameni care şi-au pierdut casele sau sunt înregistraţi cu restanţe chiar şi în 2015, deşi acestea au fost identificate încă din 2010 iar HG 1553/2004 permitea lansarea acţiunilor în încetare încă de atunci, situaţie în care o parte din cei executaţi poate nu şi-ar fi pierdut locuinţele (...). Vă asumaţi, domnilor comisari, domnilor preşedinţi foşti şi actual, ai ANPC, drama acestor oameni? Ajunge! Aţi ajuns bătaia de joc a băncilor în faţa cărora câştigaţi procese şi ele nu respectă sentinţele?

Timpul vorbelor şi aşteptărilor a trecut. În fiecare lună noi plătim mai mult faţă de cât ar trebui plătit băncii. Mulţi clienţi au fost executaţi silit, unii s-au sinucis ori au ajuns în pragul sinuciderii. Copiii celor care au luat credit cresc frustraţi din cauză că «avem rate». Încă înainte de a înţelege ce sunt banii, copiii noştri au înţeles ce este acela un credit: instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii, instrumentul din cauza căruia nu ne permitem jucării, haine noi, vacanţă. Aceasta este educaţia financiară pe care o oferim copiilor noştri: "Banca este un cămătar! Nu vă nenorociţi luând credite, aceste arme de distrugere în masă".

Dacă ratele ar fi diminuate la nivelul celor obţinute în instanţele de judecată, banii pe care acum îi plătim în plus băncii s-ar regăsi în consum şi ar ridica economia României, nu profitul unor operatori financiari din afara ţării. Voi pe cine protejaţi? Băncile reprezintă o chestiune de siguranţă naţională? Dar noi ce suntem? V-aţi întrebat vreodată ce segment al societăţii îngenunchiaţi? Voi nu distrugeţi necalificaţi - necalificaţii niciodată nu vor putea să ia credite de zeci de mii de euro. Distrugeţi vieţile celor care pot ridica din marasm România. Acesta este atentatul la siguranţă naţională. Ne faceţi să plecăm din România... Asta e politica pe care o duceţi!?

În Austria un credit ipotecar în EURO dat de bănci care operează şi în România are dobânda sub 3%... Aceeaşi bancă percepe aici o dobândă dublă... De ce? Din cauză că voi, cei care ar trebui să ne apăraţi le permiteţi asta. Veţi zice că nu vă permite FMI... De la ei vă primiţi salariile? Noi credem că de la noi... Dacă noi plecăm unde vom vedea cu ochii, pe cine mai taxaţi ca să aveţi salarii?

Da, ne enervăm, dar iertăm. Ştim că cine nu munceşte, nu greşeşte. Dar nu înseamnă că ne vom opri din a face toate demersurile pentru a distruge sistemul toxic, corupt şi lacom care vinde şi distruge România prin ignoranţă, sau prin complicitate din diferite motive.

Suferinţa ne-a făcut să ne unim. Sfidarea şi înjosirile din partea unora dintre dumneavoastră ne-au determinat să ne căutăm unii pe alţii, să ne informăm, să luptăm.

Pentru că speranţa moare ultima, noi sperăm şi credem că vă vom înlătura pe mulţi dintre cei care furaţi, minţiţi, înşelaţi, încălcaţi libertatea, deci demnitatea noastră şi a copiilor noştri! Bineînţeles, pe aceia dintre dumneavoastră care doriţi să vă alăturaţi Procesului de Civilizare, vă aşteptăm! Ne dorim o societate însănătoşită, normală!

Noi nu ştim care sunteţi cei Buni şi nici care sunteţi cei Răi, de aceea ne adresăm dumneavoastră ca unor prieteni: «Dragi». Dar nu pierdem din vedere că Răii trebuie demascaţi! Răul nu ne este drag! Răul dezbină, dezinformează şi distruge! (...)

Iată câteva obiective pe care vă invităm să le urmărim împreună în această luptă:

1. Legea clauzelor abuzive 193/2000 să nu fie modificată. Fiecare producător trebuie să revizuiască produsele şi «prospectele» acestora, să îşi asume fabricarea unor produse şi servicii toxice, să le retragă de pe piaţă imediat. Fără această lege, fiecare dintre noi suntem ameninţaţi! ANPC acum poate să o aplice imediat! Dacă producătorilor şi comercianţilor, goana după profit le atrofiază bunul-simţ al calităţii, legea trebuie să le iasă în întâmpinare păgubiţilor.

2. Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite să fie aprobată şi să intre în vigoare până la sfârşitul anului. Nu face rău nimănui şi asigură despăgubiri fiecărei părţi. Protejează de înşelăciune şi iresponsabilitate ambele părţi. Oferă oricând posibilitatea ca libertatea cetăţenilor şi a copiilor lor să nu depindă de condiţia lor financiară.

3. Legea conversiei (care, cel mai corect ar fi fost să fi avut în vedere cursul istoric - de ce în Croaţia se poate, dar la noi nu???) să fie aplicată cât mai repede şi cât mai corect, tuturor contractelor în valută. Această lege trebuie aplicată obligatoriu de bănci, la cererea clientului! Nu ne ajută să rămânem cu soldurile mărite artificial peste noapte, din cauza speculei imobiliare şi a operaţiunilor cu valută virtuală, fapte petrecute sub ochii dumneavoastră, a specialiştilor!

Reţineţi că noi ne-am asumat rate lunare pentru locuinţe, rate care erau cât o chirie pe acel imobil, la fel cum îşi asumă toţi aceia care contractează credite şi în acest moment. Nu îi amintim pe cei care au plătit avans mai mare, nu amintim taxele notariale şi alte taxe, plătite la momentul achiziţiei.

Trebuie să recunoaşteţi, măcar prin fapte, domnilor de la BNR şi Legislativ, că nu a fost constituţional să se permită astfel de tranzacţii valutare pe teritoriul României. Unii dintre dumneavoastră nu eraţi în funcţii atunci, dar nu vă lăsaţi corupţi de cei care au fost!

4. Persoanele care au fost executate deja şi au avut clauze abuzive în contracte, să fie despăgubite şi eliberate de poprirea de pe conturi. Avem obligaţia de a nu le uita, de a le aduce speranţă, dacă nu să le aducem înapoi persoanele dragi, căminele şi anii din viaţă irosiţi într-o luptă inegală.

5. Nu ne mai dezinformaţi, nu ne mai dezbinaţi! - Emisiuni Radio şi TV cu mărturii ale românilor cu CHF, pentru a stopa imediat dezinformarea care e transmisă românilor! Vom căuta jurnalişti care vor să transmită adevărul unui popor întreg, pentru a transmite fiecărui roman: "Luptă pentru ţara ta, pentru copiii tăi, pentru nepoţii tăi!"

Prea mult a fost măsluit adevărul, prea mult am fost vânduţi de români organizaţiilor străine! Domnului Moise Guran îi vom răspunde în curând la toate inepţiile pe care le-a debitat cu privire la debitorii în CHF!

6. Condiţii europene pentru consumatorii de credite europeni. Implementarea de urgenţă a unei legi care să determine băncile să aplice la toate contractele de credit, dobânzi comparabile cu cele practicate de instituţiile de creditare din spaţiul Uniunii Europene. Astfel se încurajează creditarea şi eficientizarea sistemului financiar-bancar.

7. Protecţie pentru consumatorii de credite. Implementarea unor legi care să protejeze românii cu credite de practicile ilicite ale instituţiilor financiare de creditare. Prin puterea pe care o are ANPC, trebuie să rămână în piaţa românească doar instituţiile financiare care dezvoltă practici comerciale echitabile.

Poate dumneavoastră nu aţi citit aceste rânduri, dar noi am cântărit fiecare cuvânt scris şi vom urmări ca lunile următoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dăm curaj Românilor!

Vă mulţumim şi vă dorim, citându-l pe domnul Preşedinte Klaus Johannis, să avem toţi Gândul cel Bun. Şi să se vadă în fapte!

Cu respect,

Clienţii băncii Bancpost din

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC)".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dar, cine l-a pus sa contracteze credite?

    A fost o frenezie la creditare. Toata lumea alerga sa se indatoreze intr-un efect de turma nemaiintalnit de la revolutie incoace. 

    Acesta a fost si motivul pentru care s-au scumpit imobilele. Nimeni nu platea cash, pentru ca nu dispunea de atatia bani. Toata lumea cumpara in speranta unei scumpiri si mai mari, pana la cer a unei garsoniere sau a unui apartament confort 3 de 2 camere. 

    Aproape adevarat. Cred ca cei care s-au imprumutat nu au facut-o cu speranta unei cresteri a valorii imobilelor, ci de teama acestei cresteri.

    Si cunosc specialisti in domeniu, adica analisti financiari care s-au imprumutat si ei, si inca in franci elvetieni in 2008 ca sa isi cumpere un apartament de teama ca preturile cresc si tot cresc. Ca sunt analisti buni sau slabi din aceasta cauza... asta este o alta discutie. Cert este ca nici specialistii nu au putut estima foarte exact in 2008 cum va evolua economia. 

    Articolul este scris bine, cu patos, insa doar din punct de vedere literar, fiindca altfel contine multe copilarii. 

    De ce dobanzile sunt mai mari in Romania decat in alte tari? Fiindca Romania este mult mai instabila decat alte tari, bancile din Romania sunt si ele mai instabile, au un risc mai mare, asa ca daca au nevoie si ele de imprumuturi si ele le iau cu dobanzi mai mari. Apoi din cauza riscului dobanzile trebuie sa fie mai mari pentru a acoperi acest risc. 

    In ceea ce priveste returnarea creditelor in natura, prin returnarea caselor in locul banilor, asta chiar ca e o copilarie. 

    Sa presupunem ca dumneavoastra, persoana fizica ati fost contactat de un vecin, prieten, coleg etc care v-a rugat sa ii imprumutati o suma de bani, intr-o valuta oarecare, pentru care v-a promis si o dobanda, cu care sa isi cumpere un bun oarecare. Si ca i-ati dat banii avand incredere in el. Vi s-ar parea normal ca dupa un timp vecinul sa va spuna ca nu are de unde sa va plateasca suma imprumutata, si ca va poate da in schimb bunul pe care l-a cumparat cu acei bani chiar daca dumneavoastra nu aveti nevoie de el? Sau vi s-ar parea normal sa vi se spuna ca din cauza problemelor economiei si dumneavoastra ar trebui sa va asumati riscul, nu doar el, si ca din cauza schimbarii ratei de schimb pentru valuta in care i-ati imprumutat banii si dumneavoastra ar trebui sa acoperiti o parte din pierdere? 

    Sau alta copilarie: "posibilitatea ca libertatea cetăţenilor şi a copiilor lor să nu depindă de condiţia lor financiară". In care societate moderna sau antica, din Europa sau de pe alte continente ati vazut sa fie posibil asa ceva? :-) 

    Vorbesc despre viata reala, nu despre teoria promovata inclusiv de sistemele legislative care ne spun ca toti oamenii sunt egali in fata legii si alte bla bla despre care si dumneavoastra stiti ca nu sunt adevarate, si despre care stiati ca nu sunt adevarate si inainte de a lua creditul. 

    In ceea ce priveste legea conversiei, nu este o lege capitalista, ci una populista, deci nu una normala. Cei care promoveaza o astfel de lege vor sa se sara din extrema actuala in care bancile sunt niste rechini care comanda politicul, in cealalta extrema in care de dragul multimii sunt loviti agentii economici. S-ar fi propus o astfel de lege daca era afectata doar o persoana? Evident ca nu. Daca pentru o persoana nu ar fi fost nevoie, de ce pentru mai multe este nevoie? Fiecare persoana afectata sufera exact cum ar fi suferit acea singura persoana care ar fi luat creditul toxic. 

    Si nu este deloc normal sa se ia in considerare cursul istoric fiindca in momentul incheierii contractului de creditare banca si clientul nu au convenit asa. Iar acea lege ar trebui acum sa modifice toate contractele in defavoarea uneia dintre parti. Nu cred ca imprumutatilor le-ar fi convenit daca tot statul ar fi dat din senin o lege care sa spuna ca dobanzile trebuie marite, fiindca altfel banca da faliment. Adica cam cum se face cand se aplica acel bail in care este si el o chestie extrema si anormala. Daca statul ar fi facut asa, imprumutatii ar fi spus ca nu este normal sa se modifice conditiile contractuale doar in favoarea uneia dintre parti. 

    Sau o alta copilarie sau prefacatorie este aceea in care se aminteste de specula imobiliara, de parca imprumutatii nu au facut si ei parte din acea specula cand au preferat sa ia imprumuturi si sa cumpere o locuinta chiar daca nu aveau bani, in loc sa castige banii si sa o cumpere ulterior, cum ar fi normal. Da, din cauza faptului ca au crezut ca preturile locuintelor vor creste, asa ca au speculat momentul. 

    In plus au facut si speculatii financiare si nu au luat imprumuturi in moneda in care obtineau venituri asa cum a recomandat BNR de foarte multe ori, nu au luat imprumuturi nici in euro, ba chiar unii au fortat nota si au luat imprumuturi in franci elvetieni la limita, fiindca in alte monede nici nu s-ar fi putut incadra, atat de mare era riscul. Iata insa ca riscul si-a facut efectul iar acum ei spun ca altii trebuie sa il acopere, fiindca banca, despre care stiau foarte bine si ei ca are interese contrare intereselor lor, nu i-a informat despre riscuri. 

    Ba stiu cazuri in care cineva a luat un credit pentru nevoi personale de la o banca, bani pe care i-a folosit drept garantie cu care a mai luat inca un credit, ipotecar. Deci risc inmultit. 

    Am citit in articol ca nu a fost constitutional ca s-au putut acorda acele credite. Nu sunt specialist in domeniul juridic, dar chiar sunt curios care articole din constitutie au fost incalcate. 

    Da, cred ca acel punct 1 privitor la produsele toxice este binevenit, doar ca probabil este dificil si poate chiar anticoncurential ca BNR sa intervina si sa spuna care produse bancare sunt OK si care nu. Dar oricum, tot s-ar putea face ceva in acest domeniu. 

    Iar acum, ca sa va spun sincer, si eu am luat un imprumut, nu in franci ci in euro, si nu unul imobiliar ci unul pentru nevoi personale, insa destul de mare totusi. Si eu am luat teapa si am platit o gramada de vreme in special dobanzi, dupa care am rambursat in intregime creditul anticipat fiindca dobanzile crescusera foarte mult, asa ca practic nu am beneficiat de imprumut, ci doar am platit. Insa asta din vina mea, nu a BNR sau a bancii despre care stiam ca are interesul sa castige ea, nu eu. Asa ca sper sa nu mai fiu nevoit sa iau vreodata un imprumut bancar.

    1. Returnarea in natura se face si acum prin executare silita doar ca... daca banca nu recupereaza toata creanta are dreptul sa-ti execute si alte bunuri ceea ce nu e corect.

      Banca a fost cea care a evaluat imobilul si a acordat un imprumut undeva la 75-80% din valoarea evaluata. Deci banca trebuie sa-si asume riscul daca nu a evaluat corect imobilul. 

      NU are nici o legatura exemplul dat de tine ... cu toata dragostea. 

      REferitor la legea conversiei ... daca era afectata o singura persoana nu era nevoie de o lege, dar cand numarul persoanelor afectate este de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii, nu crezi ca e problema undeva? Eu nu cred ca sute de mii de oameni si familiile lor sunt toti niste cretini? 

      Spui ca oamenii ar trebui sa economiseasca si apoi sa cumpere locuite... perfect atunci sa dispara bancile. 

      Ar mai fi multe de spus dar nu mai am timp acum... dar am impresia ca privesti lucrurile doar dintr-o singura directie ca sa nu spun altfel. 

      daca pui curs istoric la cei cu chf care aveau 4% dobanda, atunci ii defavorizezi pe cei cu credite in lei care au avut 8-9% la ipotecare. platsti o dobanda mai mica, dar iti asumi diferentele de curs. discutiile nu-si au rostul, ai mancat si baut, atunci platesti.

      Pe cei cu credite in usd,euro si ron nu ii mai intreaba nimeni de mancare. Nu avem de unde sa stim care a fost scopul exact al celui care a cumparat un imobil, ca sa vedem latura sociala. Ca daca din grupul de 200000 de datornici in chf eliminam avocatii, contabiilii, patronii, samsarii, proprietari de 4 case, mai raman vreo 10.000 si din aia 80% erau cu salarii de peste 4.000 ron pe luna. Saracii.... 

      Si mai am o propunere: cei care au facut profit baban din imobliare, cu creidte de la banci, sa dea si banclior, sau si mai bine, sa ii ajute pe saracii datornici .  

    stati putin ca nu inteleg : TOTI cei care au facut credite in chf, la semnarea contractului nu si-au asumat cresterea de curs ? ca printe "clientii" cu chf sunt si contabili, avocati, patroni, care exlcus ca nu cunosteau acest aspect. faptul ca nu stii ceva, nu cunosti anumite aspecte, nu te exonereaza de la plata datoriilor. Iar celor care mai spun ca au luat credit in chf si au primit lei, sa plateasca dobanda la lei , si nu la chf, ca aera mai mult decat dublu. Cei care au facut credite ipotecare in lei au platit aproape la fel cat cei cu chf in echivalent lei.

     

    greu cu "calculelele" astea. 

    bucuria unei "familii". dar care e bucuria ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb