• Tribunalul Bihor a decis ca CNVM şi Mobinvest să-i despăgubească cu 7,5 milioane de lei pe o parte din clienţii casei de brokeraj
• Gavril Avram, director general "Mobinvest": În iulie 2008, aveam clienţi cu portofolii de milioane de lei
• Bogdan Chetreanu, CNVM: "Nu putem fi traşi la răspundere pentru că am acţionat cu bună credinţă. Vom face recurs."
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi casa de brokeraj "Mobinvest" trebuie să plătească despăgubiri de 7,5 milioane de lei către o sută de clienţi ai casei de brokeraj din Oradea, potrivit unei decizii recente a Tribunalului Bihor. Clienţii casei de brokeraj nu au mai putut să îşi tranzacţioneze acţiunile din iulie 2008, când arbitrul pieţei de capital a decis suspendarea activităţii intermediarului.
CNVM a suspendat, pentru două săptămâni, pe 7 iulie 2008, activitatea casei de brokeraj "Mobinvest", blocând toate conturile disponibile ale intermediarului, după ce descoperise că societatea de brokeraj utilizase banii clienţilor în mod fraudulos. O lună mai târziu, arbitrul pieţei de capital a decis să-l amendeze pe directorul general al SSIF-ului cu 10.000 de lei şi să îi înterzică să mai activeze trei ani pe piaţa de capital. CNVM a reîn-noit decizia de blocare a conturilor "Mobinvest" la fiecare două săptămâni până astăzi, ceea ce a făcut ca aproximativ 600 de clienţi ai companiei să rămână cu acţiunile blocate.
Aceştia au fost loviţi din plin de valurile de scăderi de pe Bursă din ultimii doi ani, neavând nicio posibilitate să îşi protejeze investiţiile.
"În iulie 2008, aveam clienţi cu portofolii care valorau zeci de mii de euro, dar care au fost decimate de scăderile de pe Bursă", a declarat, pentru ziarul BURSA, Gavril Avram, fostul director general al "Mobinvest", adăugând: "Cine a protejat aceşti investitori de scăderile de pe Bursă, în condiţiile în care nu au putut să îşi tranzacţioneze acţiunile? Mobinvest sau CNVM le-a blocat portofoliile? Sarcina Comisiei era tocmai să protejeze investitorii".
Comisarul Bogdan Chetreanu, a spus, pentru ziarul BURSA, că CNVM a bocat conturile "Mobinvest" cu scopul să protejeze investitorii şi că a acţionat cu bună credinţă: "Potrivit legii, noi nu putem fi traşi la răspundere pentru că am acţionat cu bună credinţă. Plata despăgubirilor este o decizie a unei instanţe de fond la care vom face recurs, avem mai multe căi de atac. Noi am luat decizia tocmai ca să protejăm investitorii. Că acţiunile lor s-au depreciat între timp din cauza crizei economice, nu poate fi invocat de instanţă împotriva noastră".
Cei o sută de investitori au câştigat despăgubiri de 7,5 milioane de lei, suma fiind stabilită de un expert contabil numit de instanţă care a calculat pierderile suferite de investitori ca urmare a deprecierii portofoliului. Potrivit unor surse, alte câteva sute de clienţi ai Mobinvest se pregătesc să dea şi ei Comisia în judecată pentru prejudiciile provocate de blocarea conturilor "Mobinvest".
Între timp, conducerea "Mobinvest" spune că este dispusă la a achita o parte din cele 7,5 milioane de lei despăgubiri: "Noi o să plătim, nu vrem să aducem prejudicii clienţilor, nu pot să vă spun acum dacă vom contesta decizia instanţei", ne-a mai spus Gavril Avram.
Instanţa nu a stabilit cât din cele 7,5 milioane de lei ar trebui să plătească CNVM, menţionând doar că "pârâţii (n.r. Mobinvest şi CNVM) trebui să achite în solidar suma menţionată, la care se adaugă cheltuielile de judecată". Cert este, însă, că orice obligaţie de plată apasă destul de greu asupra bugetului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, un buget la care nu se ştie încă dacă va veni milionul de euro comision din tranzacţiile Deal cu acţiuni "Rompetrol Rafinare" de săptămâna trecută. Comisia estimează venituri totale de 41,33 milioane lei în acest an, în uşoară creştere faţă de 2009, când încasările prevăzute în buget au fost de 40,7 milioane lei, bugetul luând în calcul listarea Fondului Proprietatea la BVB şi cotarea a cel puţin şapte emitenţi pe piaţa la vedere a Sibex.
1. a mai fost un caz
(mesaj trimis de rzv în data de 23.02.2010, 22:56)
in cazul tora invest-sai, cnvm a blocat conturile fondului pentru protectia investitorilor, doar ca din 1999 pina in 2007 cind din 5000.000 euro activele au ajuns la 2.000.000 euro. bine inteles ca au ajuns activele la majoritarii fondului::))))cnvm tre desfintat si trecuta activitatea la bnr