Prin diferite tertipuri şi interpretări ale legii, clubul de fotbal "Midia" Năvodari şi-a diminuat obligaţiile de plată către bugetul de stat cu 5,5 miliarde lei, reprezentînd impozitul pe salarii şi pe veniturile din salarii, motiv pentru care a fost "sancţionat" cu suma de şapte miliarde lei, calculîndu-se majorări şi penalităţi, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Pentru a priva bugetul de stat de impozitele care i se cuvin, reprezentanţii clubului au încercat mai multe sensuri şi denumiri pentru sumele care au fost plătite jucătorilor, încercînd să dea o aparentă legalitate acestui furt. În acest fel, banii care plecau în buzunarele fotbaliştilor apăreau ca "sume acordate sub formă de premii de încurajare", "prime de joc", "prime de obiectiv", "prime de instalare", iar pentru unii jucători au fost încheiate contracte de prestări servicii, considerînd toate aceste sume plătite ca venituri neimpozabile.
Clubul a mai motivat şi cu faptul că premiile şi indemnizaţiile sportive nu sunt venituri de natură salarială, ci alte venituri care se impozitează separat, acestea fiind acordate jucătorilor în funcţie de aportul la rezultatele echipei, importanţa jocului şi valoarea adversarului, fiind similare cu premiile de la loterie cînd intervine elementul aleatoriu - norocul.
Actele normative care reglementează impozitarea acestor venituri, respectiv Ordonanţa Guvernului nr.73/1999 şi Ordonanţa Guvernului nr.7/2001 privind impozitul pe venit, precizează foarte clar că sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau natură, obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, indiferent de condiţiile în care se acordă.
Avînd în vedere aceste prevederi legale şi documentele existente, s-a mai reţinut şi faptul că plata jucătorilor s-a făcut în baza unor contracte de muncă semnate de ambele părţi şi înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, în documente menţionîndu-se că reprezentanţii clubului se obligau să plătească şi alte drepturi băneşti jucătorilor, în funcţie de rezultatele echipei.
În anexa la contractul de muncă erau precizate clar condiţiile ce trebuiau îndeplinite de jucători pentru a putea beneficia de "prima de instalare" şi de "indemnizaţiile de instalare", acestea fiind obţinute de beneficiar în funcţie de rezultatele echipei şi de aportul la meci, neavînd nici o legătură cu denumirea formulată. Aceşti bani erau acordaţi la anumite date, pe parcursul anului competiţional, fără a avea vreo legătură cu acoperirea contravalorii costurilor de transport sau de cazare şi fără a avea caracterul ocazional care defineşte indemnizaţiile de mutare, fiind achitate condiţionat de numărul de jocuri jucate şi renegociate în cazul îndeplinirii obiectivului de promovare.
"Problemele prezentate mai sus au fost întîlnite şi la alte cluburi de fotbal din campionatul intern" - a arătat preşedintele ANAF, Neculae Plăiaşu. "În mare parte, justificările aduse în susţinerea cauzelor au fost aceleaşi, însă legislaţia fiscală este aceeaşi pentru toţi şi este aplicabilă ca atare."
Clubul de fotbal "Midia" Năvodari are de plată către bugetul de stat suma totală de 12,5 miliarde lei.