CME mizează pe sprijinul traderilor francezi de cereale în lupta cu Euronext pentru piaţa grâului

Mina Irina
Internaţional / 4 iulie 2016

Operatorul bursier american CME Group are dificultăţi în a-i convinge pe europeni să adopte sistemul american de cotaţii futures la grâu, însă sprijinul obţinut din partea unor traderi francezi de cereale ar putea să îi crească şansele în concurenţa cu Euronext pentru o piaţă care, potrivit unor traderi, nu este suficient de mare pentru două platforme de tranzacţionare, transmite Reuters.

CME, operatorul bursei de mărfuri de la Chicago, ale cărei preţuri sunt un indicator global de referinţă la cereale, va lansa în data de 12 septembrie tranzacţiile futures cu grâu din Uniunea Europeană, în încercarea de a pătrunde pe cea mai mare zonă de cultivare a grâului din lume.

Traderii sunt de părere că o pătrundere pe piaţă va necesita timp, deoarece noile contracte au deseori probleme în a atrage suficientă lichiditate, un exemplu în acest sens fiind eşecul CME cu "contractele futures" pentru grâu din Marea Neagră. De asemenea, modelul american de livrare fizică a cerealelor practicat de CME, care se bazează pe o reţea extinsă de silozuri şi certificate de stocare tranzacţionabile, ar putea fi un salt prea mare în prima fază.

"Succesul va depinde cu siguranţă de acceptarea de către pieţe a contractului şi de generarea unei lichidităţi suficiente. Punctele de livrare şi condiţiile de livrare vor fi şi ele foarte importante", a declarat un trader german.

Cerinţele scăzute de calitate din contractul CME i-au dezamăgit pe cei care caută grâu de calitate standard pentru panificaţie, în timp ce întârzierile apărute în finalizarea contractului nu vor permite CME să profite de perioada de recoltare din timpul verii.

Cu toate acestea, CME a reuşit să capteze interesul unor jucători importanţi precum o serie dintre cei mai mari traderi francezi de cereale, Soufflet, Axereal şi Vivescia, precum şi o serie de silozuri de livrare de pe continent, profitând de criticile formulate faţă de dependenţa Euronext de un număr mic de silozuri portuare.

"Avem un contract Euronext care a funcţionat timp de 20 de ani dar care şi-a demonstrat o serie de limite tehnice. Este un contract decent însă cel al CME are putea fi mai bun din punct de vedere tehnic", a declarat directorul de pieţe de la Vivescia, Francois Hallard.

Silozurile portuare ale Euronext au creat confuzie în 2014 când au introdus cerinţe suplimentare de calitate după ce ploile au afectat recolta franceză, iar riscul ca ploile să afecteze şi recolta din acest an ar putea relansa dezbaterea cu privire la acest aspect.

"Mecanismul de livrare şi cerinţele de calitate vor face contractul CME complementar cu cel al Euronext", susţine firma franceză Soufflet.

Cu toate acestea, unii traderi se tem că activitatea de hedging în Europa ar putea fi diluată ca urmare a împărţirii între CME şi Euronext, în special într-un moment în care există o volatilitate scăzută pe pieţele de cereale, ceea ce i-ar descuraja pe investitorii financiari. De asemenea, o parte dintre traderi susţin că, în pofida statului de producător şi exportator de grâu al Europei, regiunea va putea să susţină un singur contract, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb