CNA A MONITORIZAT PROGRAMELE DE DESENE ANIMATE Mesajele violente nu atrag automat şi o audienţă superioară

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 5 iunie 2006

Consiliul Naţional al Audiovizualului a efectuat, prin direcţia specializată, o monitorizare a programelor de desene animate difuzate de cele trei canale tematice prezente pe piaţa audiovizualului românesc: Cartoon Network, Jetix şi Minimax. Monitorizarea s-a desfăşurat timp de două săptămâni, în perioada 1-14 februarie a.c., şi a totalizat 637 de ore de emisie pentru cele trei canale, incluzând programele lor zilnice.

Potrivit unei sinteze difuzate recent de CNA, subiectul monitorizării a fost violenţa ficţională sub cele două forme: fizică şi verbală. Din cele şase tipuri clasice de violenţă - verbală, fizică, socială, economică, psihologică, sexuală -, analiza s-a focalizat pe primele două, deoarece studiile anterioare au demonstrat că acestea au cea mai mare frecvenţă şi impact asupra publicului.

În perioada monitorizată, pe ansamblul celor trei canale de desene animate s-au înregistrat 7.581 de scene de violenţă, dintre care 4.908 de scene de violenţă fizică (65%) şi 2.673 de scene de violenţă verbală (35%). La nivelul canalelor analizate, scenele de violenţă s-au distribuit astfel: 3.285 de scene de violenţă (43%) la Cartoon Network; 2.130 (28%) la Jetix; 2.166 (29%) la Minimax. În ceea ce priveşte violenţa fizică, aceasta s-a regăsit în 2.031 de asemenea scene (41%) la Cartoon Network; 1.235 (26%) la Jetix; 1.642 (33%) la Minimax. De asemenea, s-au înregistrat 1.254 de scene de violenţă verbală (47%) la Cartoon Network; 895 (33%) la Jetix; 524 (20%) la Minimax.

Frecvenţa scenelor de violenţă, numărul mediu al scenelor de violenţă pe zi, numărul mediu al scenelor de violenţă pe zi lucrătoare şi pe zi de weekend indică o prezenţă mai mare a violenţei fizice în raport cu cea verbală în perioada analizată pentru fiecare canal.

Dintre canalele analizate, Cartoon Network prezintă un număr mai mare de scene de violenţă decât celelalte două canale, atât ca violenţă fizică, dar şi ca violenţă verbală. În privinţa canalelor Jetix şi Minimax, datele indică, pentru perioada de analiză, un volum mai mare de violenţă verbală la Jetix, în timp ce la Minimax predomină violenţa fizică. Numărul mediu de scene de violenţă pe oră (15 - Cartoon Network, 9 - Jetix şi 12 - Minimax) rezultat din această analiză comparat cu cel obţinut în studiile din 2004 (69 - Jetix fostul Fox Kids şi 63 - Cartoon Network) permite constatarea unei reduceri importante a nivelului violenţei în desenele animate.

Din totalul scenelor de violenţă fizică înregistrat în perioada prezentei analize, formele de manifestare cele mai frecvente au fost loviturile, exploziile, bătăile şi accidentele. Cartoon Network a excelat prin lovituri, explozii, rănire cu obiecte, bătăi; la Jetix au abundat exploziile, loviturile şi bătăile, iar la Minimax s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente.

Violenţa verbală a fost reprezentată, în primul rând de manifestări verbale stridente (ridicare de ton, ţipete), injurii şi expresii de argou. La Cartoon Network cea mai mare frecvenţă au avut-o injuriile, expresiile de argou, dar şi stridenţele verbale sonore. Acestea din urmă au atins cotele cele mai înalte la Jetix (532 de scene cu ridicare de ton, ţipete). La Minimax s-au regăsit în proporţii sem-nificative pe lângă expresiile de argou şi stridenţele verbale sonore, informează Rompres.

Punerea în relaţie a dinamicii numărului de scene de violenţă şi a audienţei exprimate prin cotă de piaţă (Market Share) a condus CNA la constatarea că, în zilele în care programele de desene animate conţineau un număr mai mic de scene de violenţă, impactul la public (Market Share) era mai mare. Aceasta înseamnă că mesajele violente nu atrag automat şi o audienţă superioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb