Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) reaminteşte posturilor de radio şi de televiziune că potrivit Deciziei nr. 248/2004 privind asigurarea informării corecte şi a pluralismului, în cazul în care în emisiunile audiovizuale, se aduc acuzaţii privind fapte sau comportamente ilegale sau imorale concrete, acestea trebuie susţinute cu dovezi, informează CNA.
\"Dacă acuzaţiile sunt formulate de către radiodifuzor, aces-ta trebuie să respecte principiul < audiatur et altera pars > (audierea şi celeilalte părţi) şi altfel spus, postul trebuie să-i dea celui acuzat posibilitatea să-şi expună punctul de vedere. În situaţia în care acuzaţiile sunt exprimate de invitaţi, moderatorii au obligaţia să le ceară acestora fie să-şi probeze afirmaţiile acuzatoare, fie să indice probele care le susţin\", se spune în comunicat. CNA menţionea-ză, în context, că această obligaţie decurge din prezumţia de nevinovăţie şi din cerinţa de a informa corect publicul, astfel încît acesta să poată discerne în ce măsură acuzaţiile sunt reale sau inventate, întemeiate sau nu. De asemenea, CNA precizează că moderatorul este obligat să aibă o asemenea atitudine numai în situaţia în care invitaţii lor lansează acuzaţii de natură penală sau morală concrete.
Totodată, CNA reaminteşte că s-a întîlnit, în mai multe rînduri, cu directorii posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv cu directorul postului OTV, Dan Diaconescu, cărora le-a atras atenţia că libertatea de exprimare implică şi responsabilităţi, şi nu anulează celelalte drepturi fundamentale ale omului.