CNBC: Averea celor mai bogaţi americani a atins un nou record, datorită creşterii pieţei acţiunilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2024

CNBC: Averea celor mai bogaţi americani a atins un nou record, datorită creşterii pieţei acţiunilor

English Version

Bogăţia celor mai avuţi 1% dintre americani a urcat la 44,6 trilioane de dolari, potrivit Fed

Mark Zandi, Moody's Analytics: "Efectul bogăţiei provenit din creşterea preţurilor acţiunilor sporeşte puternic încrederea consumatorilor, cheltuielile şi expansiunea mai amplă a economiei"

Indicele S&P a urcat cu circa 10%, în acest an

Averea celor mai bogaţi 1% dintre americani a atins recordul de 44,6 trilioane de dolari la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului trecut, datorită creşterii pieţei acţiunilor, potrivit ultimelor date publicate de Rezerva Federală, scrie CNBC.

În ultimele trei luni din 2023, averea totală netă a celor mai bogaţi 1% dintre americani, categorie în care intră cei cu o avere de peste 11 milioane de dolari, a crescut cu două trilioane de dolari. Toate câştigurile au venit din deţinerile de acţiuni. Valoarea deţinerilor directe de acţiuni şi a deţierilor în fonduri mutuale a celor mai bogaţi americani a urcat la 19,7 trilioane de dolari, de la 17,65 trilioane de dolari în trimestrul anterior, potrivit sursei menţionate.

Confrorm CNBC, în vreme ce valoarea deţinerilor imobiliare a crescut uşor, valoarea afacerilor private a scăzut, anulând practic toate celelalte câştiguri în afara celor provenite din acţiuni.

Evoluţia din trimestrul al patrulea al anului trecut reprezintă o nouă etapă a unei creşteri fără precedent, ce a început în 2020 odată cu ascensiunea pieţei acţiunilor după şocul Covid-19. Din 2020 până la finele anului trecut, averea celor mai bogaţi 1% dintre americani s-a majorat cu aproape 15 trilioane de dolari sau 49%. De asemenea, averea americanilor ce fac parte din clasa de mijloc a crescut cu circa 50%, scrie CNBC.

Economiştii spun că ascensiunea pieţei acţiunilor dă un impuls suplimentar cheltuielilor consumatorilor, fenomen denumit "efectul bogăţiei". Practic, atunci când consumatorii şi investitorii văd că preţurile acţiunillor pe care le deţin cresc, cheltuie mai mult şi îşi asumă mai multe riscuri.

"Efectul bogăţiei provenit din creşterea preţurilor acţiunilor sporeşte puternic încrederea consumatorilor, cheltuielile şi creşterea mai amplă a economiei", a spus Mark Zandi, economist şef al Moody's Analytics, conform CNBC. "Bineînţeles că acest lucru evidenţiază o anumită vulnerabilitate a economiei, în cazul în care piaţa acţiunilor s-ar clătina. Acesta nu este scenariul cel mai probabil, dar este un scenariu având în vedere că acţiunile par supraevaluate".

Raportul mai evidenţiază şi concentarea acţionariatului în Statele Unite. Potrivit Fed, primii 10% dintre americani au 87% din deţinerile individuale de acţiuni şi fonduri mutuale. Primii 1% au jumătate din deţinerile individuale de acţiuni.

Economiştii spun aprecierea pieţei de acţiuni aduce beneficii extraordinare pentru cei bogaţi, stimulând, în principal, segmentele premium în ceea ce priveşte cheltuielile. Americanii din clasa de mijloc şi cei cu venituri mici depind mai mult de salarii şi valoarea caselor, decât deţinerile de acţiuni, potrivit CNBC.

"Gospodăriile ce se află în prima treime în ceea ce priveşte distribuţia veniturilor şi care deţin cea mai mare parte a acţiunilor reprezintă aproximativ două treimi din cheltuielile de consum", a spus Zandi.

Liz Ann Sonders, strateg şef de investiţii la Charles Schwab, spune că ponderea deţinerilor de acţiuni în averea celor mai bogaţi 1% dintre americani este în creştere. La finele anului 2023, acţiunile reprezentau 37,8% din ponderea totală a activelor gospodăriilor celor mai bogaţi americani, în creştere faţă de minimul recent de 36,5%.

Cu toate acestea, ea spune că deoarece bogaţii nu trebuie să cheltuiască mult din câştigurile lor - fenomen cunoscut sub denumirea de înclinaţie marginală spre consum - bogăţia adăugată prin deţinerea de acţiuni a celor mai avuţi 1% dintre americani poate să nu aibă un impact substanţial asupra economiei de consum.

Ea a menţionat că încrederea consumatorilor care câştigă mai mult de 125.000 de dolari pe an se află într-un "declin secular" din 2017, potrivit Conference Board.

Indicele S&P 500 a crescut deja cu 10% în acest an, astfel încât, foarte probabil averea celor mai bogaţi americani a depăşit recordul de la finele anului trecut. În vreme ce inegalitatea în ceea ce priveşte bogăţia a scăzut uşor în 2021 şi 2022, pe măsură ce salariile şi preţurile locuinţelor au crescut, acum diferenţele au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie.

La finele anului trecut, averea celor mai bogaţi 1% dintre americani reprezenta 30% din bogăţia Statelor Unite, în vreme ce averea primilor 10% echivala cu 67% din întreaga bogăţie a ţării, scrie CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb