CNBC: Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru

S.B.
Internaţional / 4 decembrie 2022

Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru

Statele Unite şi-au intensificat retorica fermă împotriva Chinei şi vor ca Europa să le urmeze exemplul, dar blocul comunitar nu îşi poate permite să facă acelaşi lucru, informează news.ro.

Administraţia americană s-a concentrat în special pe China, făcând ca subiectul să fie o trăsătură dominantă a discuţiilor internaţionale, la scurt timp după preluarea mandatului preşedintelui Joe Biden.

Comentariile şi acţiunile au crescut în ultimele luni. De exemplu, secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat miercuri că Beijingul a devenit o ameninţare tot mai mare pentru companiile americane.

Acest mesaj a fost împărtăşit şi recunoscut în Europa.

Potrivit informaţiilor disponibile sugerează că oficialii americani le-au spus omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricţiilor de control al exporturilor în China.

Departamentul pentru Comerţ al SUA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC, joi.

În octombrie, SUA au impus restricţii asupra accesului Chinei la anumite tehnologii dezvoltate de SUA. Dar, în timp ce Uniunea Europeană a numit China drept "un rival strategic", în diferite ocazii, ea urmăreşte o abordare diferită faţă de cea a SUA.

"UE încearcă să-şi creeze propria strategie pentru China, care să fie distinctă de SUA. Această strategie se referă la "reducerea riscurilor" relaţiei, mai degrabă decât "decuplarea"," a declarat joi Anna Rosenberg, director de geopolitică la Amundi Asset Management.

Decuplarea se referă la separarea legăturilor economice dintre cele două superputeri. Dar, pentru UE, acest lucru nu este în interesul ei.

Datele biroului de statistică al Europei au arătat că China a fost al treilea cel mai mare cumpărător de bunuri europene şi cea mai importantă piaţă pentru produsele UE importate în 2021.

Importanţa Chinei ca piaţă pentru Europa devine şi mai relevantă într-un moment în care economia sa are probleme din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

"În timp ce SUA încearcă să tragă UE în direcţia sa pentru a se distanţa de China, UE este dornică să menţină legăturile economice cu China. Această dorinţă este accentuată de consecinţele economice ale războiului care vor afecta economiile europene mai acut anul viitor", a spus Rosenberg.

Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ului European Center for International Political Economy, a mai spus pentru CNBC că "există o mulţime de cereri suspendate" în China din cauza politicii sale stricte privind Covid-19 şi "Europa nu are multe pieţe" pentru a face faţă.

El a adăugat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat China joi, probabil pentru a încerca să negocieze ca Europa să fie "în fruntea cozii" atunci când Beijingul îşi va relaxa măsurile împotriva Covid-19.

Cancelarul german Olaf Scholz a călătorit şi el în China la începutul lunii noiembrie.

"Vedem că relaţia UE-China se îmbunătăţeşte de fapt pe termen scurt, iar călătoria actuală a lui Michel, atât de aproape după vizita lui Scholz în China, este o dovadă pentru acest lucru", a spus Rosenberg.

Acest lucru vine într-un moment în care relaţia dintre UE şi SUA se înrăutăţeşte puţin.

Lee-Makiyama a spus că "relaţia transatlantică este cea mai proastă din ultimii 20 de ani".

Oficialii europeni s-au plâns de subvenţiile de stat pe care administraţia americană le propune pentru a sprijini adoptarea maşinilor electrice.

UE a spus că acest lucru contravin normelor comerciale internaţionale şi reprezintă o ameninţare pentru companiile europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a purtat discuţii cu Biden joi, sperând să rezolve unele dintre aceste diferenţe şi să evite o nouă dispută comercială.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. UE trebuie sa faca ce este mai bine pentru cetatenii ei,nu pentru cetatenii SUA.UE trebuie sa invete sa se apere singura,prea suntem la cheremul SUA care nu-si vad decat de propriile interese .Dar nu le mai merge,nici cu iscatul razboaielor,nici cu zanzania pe care o starnesc in lumea aceasta.Deja ne-au nenorocit si cu refugiatii,consecinta razboaielor iscate de ei in mod direct sau indirect.

    Dupa renuntarea la materii prime si energie ieftina rusa,

    daca renuntam si la comertul si colaborarea conomica

    cu China, UE intra in faliment si nu recesiune economica  

    Dar Europa ce vor sa faca SUA ?

    1. Din pacate UE nu are nici un cuvant de spus,

      fata de stapan 

    Sanctiunile economice exagerate ca mod ,tempo si neputincioase in fapt au fost impuse de SUA ,ca lider al vestului . Se spunea ca vor ruina imediat Rusia ,vor impiedica finantarea razboiului ,vor determina retragerea rapida din teritoriile ocupate . Zece luni mai tarziu ,nici vorba de asa ceva :economia Rusiei a crescut , a exportat mai multe materii energetice ,rubla s a stabilizat ,s a pierdut democratia in Rusia si in Ucraina . Deci ,pina acum ,directie clar gresita general vorbind .De fapt lovesc Europa tare ,tot vorbind de unitatea vestului ,de aliati ,ca ne apara Nato ! Europa nu mai poate urma cursul acesta deoarece e grav afectata aprovizionarea ei cu energie ,s au pierdut importante zone de comert si de transport global si Europa are de ingrijit cateva milioane de refugiati ucraineni , a caror tara e distrusa sistematic si Ucraina nu primeste ajutor sa ajunga la pace,primeste numai arme !Asteptam de la liderii europeni sa protejeze economic ,strategic ,energetic populatia europeana ,inclusiv ucrainenii .Urmeaza alegeri europene si tot ce au liderii Europei de aratat e ca au pierdut pe toate fronturile . Daca Blinken si Aston folosesc pozitia de lideri numai ca sa ruineze natiunile Europei , trebuie schimbat cursul politic ! In congresul american ,odata ce si au primit mandatele de 6 ani ,politicienii vor veni cu alte initiative de politica externa ,indicatii ca ce sa faca alte natiuni suverane ,ca numai asa ajung cele 2 partide in America mai usor la intelegere la vot . Europa trebuie sa fie realista !

    Distrugand UE, americanii nici nu stiu ce bine le fac europenilor.

    1. au ei grija sa nu dureze prea mult binele asta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb