Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a aprobat, săptămâna trecută, nota în care îi este consemnată Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu,calitatea de colaborator al fostei Securităţi, arată Ziare.com.
Conform procedurii, CNSAS sesizează Curtea de Apel Bucureşti, chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.
Comunicatul instituţiei emis după şedinţa de marţea trecută a CNSAS subliniază: "Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) - 1 persoană".
Mai multe surse din instituţie au confirmat, pentru Ziare.com, că acest punct trei al comunicatului de presă face referire la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Amintim că, în urmă cu circa un an, Avocatul Gheorghe Piperea a sesizat Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) despre colaborarea lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu Securitatea. Avocatul ne-a transmis, la acea vreme: "Merită, în sfârşit, ca cineva să îi întrebe cum au reuşit să ascundă ceea ce pe mulţi i-a distrus - colaborarea cu securitatea lui Ceauşescu. E cel mai odios caz de dublă măsură. Iar andosamentul peren asigurat de toate organizaţiile financiare internaţionale ar trebui să îi facă pe «democraţii» de la Bruxelles, Frankfurt, Basel, New York etc. să intre în pământ de ruşine".
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii i-a răspuns, la începutul lui august 2019, avocatului Piperea, anunţând că verifică dacă Guvernatorul Băncii Naţionale a României a colaborat cu Securitatea: "Vă informăm că instituţia noastră a iniţiat procedura de reverificare în ceea ce priveşte persoana domnului academician Constantin Mugurel Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în conformitate cu prevederile art.3, lit.q din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificările şi completările ulterioare. Rezultatul final al acestor noi verificări urmează a vă fi adus la cunoştinţă în scris".
Direcţia de investigaţii a CNSAS a prezentat concluziile verificării în arhive, iar Colegiul a întocmit şi votat, săptămâna trecută, nota de constatare trimisă Curţii de Apel Bucureşti pentru a fi confirmată sau infirmată.
În urmă cu trei ani, Gheorge Piperea a făcut aceeaşi cerere, care a fost respinsă pentru că legea nu permitea reverificarea dosarului de securitate a persoanei care ocupa funcţia de guvernator al BNR.
La începutul lunii iulie 2019, Senatul a votat modificarea OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Ca urmare, şefii BNR vor putea fi verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu securitatea, senatorii eliminând din lege prevederea care excludea conducerea BNR de la obligaţia de a fi verificată de CNSAS.
Daniel Zamfir, care a iniţiat proiectul de modificare a legislaţiei în vigoare, a postat, atunci, pe Facebook: "Senatul a votat în unanimitate propunerea pe care am făcut-o de modificare a OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Din prevederile OUG 24/2008 erau exceptate de la depunerea declaraţiei pe propria răspundere, precum şi de la verificarea la cerere a statutului de colaborator al Securităţii persoane alese şi numite în funcţii publice.
Astfel, funcţii precum Avocatul Poporului, membrii CNA, membrii conducerii Curţii de Conturi, ai Consiliului Concurenţei, ai Consiliului Legislativ, rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii şi multe alte categorii nu vor mai fi exceptate de la respectiva declaraţie, iar orice persoană poate solicita verificarea celor nominalizaţi mai sus.
P.S. Era să uit: În categoria celor de mai sus se încadrează şi membrii CA al BNR".
• Piperea: "Conform legii, individul (n.r. Mugur Isărescu) trebuie să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament"
Conform legii, Mugur Isărescu ar trebui să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament, este de părere Gheorghe Piperea, care a scris pe pagina sa de Facebook: "Doamne, Dumnezeul meu! Nu credeam să ajung să trăiesc asta vreodată: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a declarat pe Mugur Isărescu colaborator al securităţii comuniste!
Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament! Şi să înfunde puşcăria pentru fals în declaraţii!
Tuturor politicienilor care, timp de 30 de ani, l-au eternizat pe post pe acest securist bătrân le spun: aţi fost, sunteţi nişte cârpe în mâinile acestui faraon fals!
Tuturor banksterilor şi influencerilor şi simpatizanţilor de «driapta» care aţi făcut sluj şi închinare în faţa acestui idol fals le spun: sunteţi nişte iobagi de mizerie, demni de dispreţ!
Tuturor judecătorilor care au luat lumină de la acest falsificator, refuzând dreptatea pentru milioane de debitori faliţi, în favoarea banksterilor le spun: puneţi-vă cenuşă în cap! Celor care au scris cărţi de infierare şi teze de doctorat de combatere a mea pentru că m-am opus, timp de zece ani lui Manole Isărescu le spun: luaţi dictoratul de la zero, reciclaţi cărţile greşite pe care le-aţi scris şi renunţaţi la ideologie, devenind adevărate instrumente ale justiţiei!"
• În martie 2017, România Liberă scria că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod "Manole"
Toate aceste mişcări au venit pe fondul faptului că, la începutul lunii martie 2017, cotidianul România Liberă a scris că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod "Manole".
CNSAS a transmis, atunci, că nu poate reverifica dacă Mugur Isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică, motivând că legea de funcţionare a CNSAS a fost modificată în anul 2008.
Instituţia a menţionat că a emis, la 21 mai 2002, o decizie de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică, în cazul lui Mugur Isărescu.
Ulterior publicării informaţiilor din România Liberă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate: "Mugur Isărescu a scris în calitate de cercetător la Institutul de Economie Mondială, un institut care este o instituţie neconvenţională. Acolo se făceau lucruri pe care nu puteai să le faci în altă parte. Apare numele «Manole» pentru că toţi de acolo aveau câte un pseudonim. Nu a avut niciun angajament cu Securitatea".
România Liberă a scris că Mugur Isărescu se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe, sub numele de cod "Manole". Cotidianul a publicat şi câteva note scrise de mână potrivit cărora "Manole" informa autorităţile despre diplomaţi străini, în special americani şi britanici, sub conducerea ofiţerilor Unităţii Militare 0195. Potrivit articolului, nici colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de "notele" lui "Manole".
• Isărescu: "Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială"
Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din BNR ne-au spus, la data respectivă, că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale la aceste acuzaţii a fost dat în cadrul unui interviu publicat în Jurnalul Naţional.
În interviul respectiv, şeful BNR arată: "Activitatea mea de dinainte de 1989 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (...); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (...)
Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă, din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea".
Întrebat, în mai multe ocazii, pe subiect de ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2020, 22:56)
In sfarsit...a fost lasat din brate securistul...oare pe cine a suparat?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 19:53)
Pe mama securistului !!!
1.2. e usor sa faci caterinca... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 22:52)
sa va spui io, cum functiona sistemul inainte de 89, ca sa pot fi detasat la o lucrare pe care intreprinderea o facea in Libia, aveam nevoie de avizul securistului care avea alocata intreprinderea unde lucram, ca sa obtin acel acord, am semnat un angajament de colaborare cu securitatea, ceva gen servesc patria, chiar am dat si citeva note informative, ex, X bea pina se urineaza pe el, y presteaza prostituate in autoturismul intreprinderi, etc, eu eram un simplu muncitor, ginditiva cum era accesul la alte functii, sau daca nota informativa se referea la coruptie, furt, poate fi incadrat la turnator la securitate...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 23:52)
aici ai o problema de perceptie, adica functia de muncitor cu note informative era mai nimic pentru securitate dar pentru guvernator este o cerinta dupa revolutie pentru a ocupa functia iar notele informative ale lui nu se refereau la colegi ci de fapt la persoanele sau agenturile posibile straine ce functionau prin Romania Socialista iar asta se asimileaza cu a fi spion turnator
2. Nu creeed!
(mesaj trimis de Constantin în data de 15.06.2020, 23:16)
Nu pot sa cred ca a fost în sfârșit deconspirat Manole și poate va infunda pușcăria asa cum merita pt subminarea economiei naționale!! Am desfăcut șampania și o s-o beau când îl ridica pe Manole cu cătușe!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 19:56)
Cred ca va ramine ridicarea doar un vis. Va pleca cu o garda de corp in Insulele Virgine. Acolo isi va recistiga virginitatea intelectuala si se va intoarce pe acelasi post de guvernator pina la moarte. Deja a vorbit cu Putin si acesta tocmai trimite garda de corp....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2020, 23:21)
Isarescule, ai călcat pe cadavre! Sa primești ceea ce meriți, ca și BO-ul.
Toate dosarele "pierdute" în justiție trebuie redeschise din cauza abuzurilor (seminariilor de la Sinaia).
4. Ceeeee???
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2020, 23:56)
Câinii latră caravana trece : la RO., Revoluția, Mineriadele, 10.....
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 00:35)
Manole ți-a venit randul la pensie mai specială...
6. fără titlu
(mesaj trimis de George în data de 16.06.2020, 00:43)
Si uite asa ajunge guvernator nulitatea de Badea Leonardo (!). Pleaca dracu’ vine tac-su. Badea este mult mai p..... adica mai slab pregatit. Habar nu are de capul lui. Zero a fost la asf, zero este la bnr. Suntem condamnati la incompetenta si impostura.
7. Cine e isarescu???Este MANOLE, turnătorul la
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 03:42)
Este un individ care sufera de sindromul ceaușescu, care nu pricepe ca nu poti sa stai intr-o functie toata viata deoarece iti pierzi mintile! Este mincinosul care nu a recunoascut ca a luat imprumut de la Volksbank si care a fost dovedit de presa. Este insul cu atitudine de ciocoi care a umplut benere [si toate societatile legate de benere] cu toate rubedeniile, pilele,pilele pilelor si inhăitații lui si ai politicienilor!!!Este un personaj care e tot timpu cu BCE in gura dar se face ca nu vede ca la BCE ai dreptul doar la un mandat de sapte ani dupa care PLECI SI TE DUCI in alta parte. Este mosneagul care tranzactioneaza functii si influenta si caruia [in ciuda a ceeea ce zice prin Romania] i s-a dat cu flit de multe ori in cercurile elitiste din strainatate.Este guvidul care a pompat saci de bani in presa care sa-l laude pe conducatorul mult iubit adicatelea pe el. Este fanfaronul care niciodata nu a recunoscut ca a luat decizii gresite sau de-a dreptu tampite.... Este ala care pana acum a stat pitit exortand niste comunicate banale pe cand toti sefii de la Fed, Banca Angliei, BCE etc etc etc au iesit in fata presei ca sa raspunda la intrebari.
8. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 16.06.2020, 06:57)
Sindromul Arafat. La noi unu daca sta prea mult intr-o functie incepe lumea sa se agite. Nu conteaza daca e bun nu conteaza ce face din functia aia daca a stat prea mult gata, exit. Sa vina altu care chiar daca e prost macar e nou poate sa invete e de-al nostru arata altfel se imbraca altfel vorbeste altfel. Asa e si cu Arafat e bun e profesionist lumea il apreciaza asa si? Avocatul de FB il vrea plecat si asta e. Simplu. Mugurel la fel, avocatul de FB s-a plictisit de el si are o problema ca nu si-a putut face jocurile il vrea plecat. O sa ajungem sa schimbam oamenii dupa cum vrea avocatu de FB. Si poate ca inainte de a fi numiti avocatu va fi sunat inainte: bre ne dai voie sa-l punem p-ala la BNR la MF la MI la ASF la...? Iar pentru cine a deschis tv mai tarziu colaborarea cu securitatea de dinante de 89 e discutabila. Colaborator nu inseamna turnator. Nu puteai sa-ti faci meseria si mai ales nu puteai sa iesi din tara daca nu semnai niste hartii. Majoritatea scriau nimic in extemporalele alea semnate. Dar lumea face paralele cu intentie ca argument. Pentru pelicani.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 20:04)
Erai mai coerent pe vremuri... Sau poate e momentul in care iti dai arama pe fata?...
9. Dupa 89' cu cine a colaborat ?
(mesaj trimis de Theraflu în data de 16.06.2020, 07:17)
Bine a colaborat cu securitatea pana in 89' dar dupa, cu cine a colaborat ? Cine a profitat de deciziile luate de BNR ?
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 07:51)
Faptele vorbesc. Acest domn, din 1990 incoace a tinut finantele Romaniei pe linia de plutire. Securist sau nu. Credeti insa ca nu se stia de trecutul sau. Se stia cu siguranta si a fost folosita aceasta informatie cu varf si indesat de nelegiuiti. Acum probabil ca se vrea un TUN dat romanilor cum nu a mai fost, de miliarde si mliliarde de euroi. Si cu siguranta ca acest om le sta in cale. Romanii trebuie sa aiba incredere in el. S-a vazut cine este si ce poate. Romanii trebuie sa sa-l salveze.
10.1. HUO, băi scalvete!!! (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 13:29)
Cum vine asta: faci o mare mojicie si vrei sa te salveze altii?? mamicuta voastra de promiscuitati!!! Cine esti ba de scrii asa nastrusnicii-esti una dintre nenumaratele rubedenii ale lu manole amploaiat pe bani garla la benere?? hai sictir!!
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 20:00)
lasa maestre ca faptele vorbesc, a luat 375 milioane in 94 si i-a pus deoparte in lei noi si are bani sa se pensioneze...ca este securist si a terfelit tot ce se cheama onestitate de dupa revolutie asta conteaza !
cine da urmatorul tun e prea irelevant in acest moment, prima data sa fie recuperati banii furati de el cu gasca de securisti aditionala !
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 08:32)
Domnilor, am urat securitatea si ii urasc pe securisti. Dar jumatate din justitia din Romania a fost sub mana lor, unitatile militare aveau la conducere o tripleta, CDT, secreter PCR si ofiterul securist cu contrainformatiile. In fiecare intreprindere directorul si sefii erau pusi numai cu avizul securitatii. Securitatea a fost omniprezenta. Nu aveai nici o sansa sa promovezi ca inginer, doctor, judecator, procuror, diplomat, femeie de serviciu, portar, si.. daca nu vorbeai aceiasi limba cu ei. De aceia ziceam. Domnul in cauza poate iertat ca totusi a facut bine tarii. Pe bani muulti , se-ntelege. Daca a furat sa-si primeasca pedeapsa. Dar de aici se vede ca si-a facut datoria.
11. Panaramele
(mesaj trimis de sabin în data de 16.06.2020, 08:28)
zamfir si piperea au fost intrebate daca stiu ce inseamna Institutul de Economie Mondiala unde a lucrat Isarescu. Au facut niste ochi cat cepele,mari ,rotunzi (ca ai boilor) si ca ai lui Ponta cand l-a intrebat marinarul de masurile MTO!! Si isi permit astia sa judece activitatea lui Isarescu!!
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 20:05)
Daniel Zdreanta, ai net?
12. Il scapa justitia
(mesaj trimis de gogu în data de 16.06.2020, 09:24)
Stai linistit coane Piperea ca il scoate justitia alb ca zapada, ca doar Manole este un om important. Isarescu nu este altceva decat un tradator al acestei tari. Iscarescu cu bancile au sclavagit populatia acestei tari.
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 12:02)
Să nu exagerăm! Institutul ăla trebuia sa existe?Clar da! Era controlat de Securitate?Evident da! Trebuiau să fie si profesionisti? Isărescu e unul dintre ei si se vede asta!În nici un caz, un tip tânăr pe atunci, nu făcea nu stiu ce politică, nu prea aveai pe cine sa torni, cred eu,că era vorba de străini!
Nu pare omul să se țină de susanele.
Acum cât de valoros este nu stiu,probabil nu e un bun bancher de sec 21,dar față de alții de pe scena politico-financiară e lux
Asta nu inseamna ca nu am putea căuta unul școlit la universități străine dar nu l-ar mânca sacalii de viu?
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 13:08)
Fratilor pe Manole sunteti suparati??....dar pe curva de Petrov??.
Baselu e zilnic pe posturi de media si ne da lectii...Stiti de ce ARE TUPEUL ASTA... pentru ca are dosare ale multor politicieni fabricate de securistii lui fideli. SCuLA ASTA cica a modernizat Romania.
15. Nu m-as bucura prea tare
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 14:40)
Cum arata CNSAS : Cinci sunt numiţi de PSD, doi de PNL şi câte unul de Guvern (a fost numit de Dancila ), preşedintele Klaus Iohannis, USR şi UDMR.
Cum ar veni cei 6 PSD-isti sunt cei care au decizia.
Nu prea ii vad eu mari doritori de dreptate pe acestia , asa ca motivul este ca cineva de la PSD ii doreste locul.
De cand in CA-ul BNR intra oameni politici lucrurile s-au imputit....
15.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 20:02)
asta cu mirosul de putrefactie e buna....deja pute demult dar nu ne-am dat seama de unde !
16. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2020, 22:38)
Domnule Isarescu, va multumim pentru ce ati facut pentru economia nationala, pentru stabilitatea financiara a Romaniei, nu mor caii cand vor cainii jos palaria domnule Isarescu!
16.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 16)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 00:01)
Unde-i palaria aia jos, am un caine paduchios, vrea sa faca treaba mica, doar atit mai meriti, bai nenica, pentru cele osanale, lui Manole ce-i om mare !
17. Ce a facut?
(mesaj trimis de Financial Man în data de 17.06.2020, 05:57)
Ce a facut, de fapt?... A tinut finantele unei tari de hoti si devalizatori, pe linie de plutire....