CNSM nu mai prelungeşte perioada de nedistribuire a dividendelor de către bănci

J.P.
Bănci-Asigurări / 15 octombrie 2021

CNSM nu mai prelungeşte perioada de nedistribuire a dividendelor de către bănci

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a decis astăzi neprelungirea perioadei de aplicare a Recomandării CNSM nr. R/2/2021 care prelungea aplicarea restricţiilor privind distribuirea dividendelor de către instituţiile de credit, firmele de investiţii sau societăţile de asigurare şi reasigurare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform sursei citate, "Consiliul general al CNSM a decis neprelungirea perioadei de aplicare a Recomandării CNSM nr. R/2/2021 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/15 de modificare a Recomandării CERS/2020/7 privind restricţiile aplicabile distribuirilor pe durata pandemiei de COVID-19. Luând în considerare nivelul consistent al rezervelor de capital şi perspectivele operaţiunilor de distribuire de dividende în cazul instituţiilor de credit din România, este considerată oportună o revenire la o abordare de tip microprudenţial în ceea ce priveşte evaluarea adecvării capitalului şi a planurilor de distribuire de dividende. O astfel de abordare este susţinută şi de faptul că numărul instituţiilor de credit vizate este unul redus, iar diferenţele existente în situaţia financiară şi prudenţială a băncilor sunt importante, astfel încât o abordare de tip microprudenţial ar putea fi mai eficientă în contextul actual"

În document se menţionează că Banca Centrală Europeană a anunţat, în luna iulie 2021, faptul că a decis să nu extindă după data de 30 septembrie 2021 recomandarea referitoare la restricţiile privind distribuirea de dividende. Această decizie a fost adoptată ulterior publicării în data de 30 iunie 2021 a rezultatelor exerciţiului de testare la stres, din care a reieşit că sectorul bancar european are rezerve suficiente de capital pentru a face faţă unor şocuri adverse. De asemenea, Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) a adoptat o poziţie similară şi a decis neprelungirea termenului de aplicare a Recomandării CERS/2020/15 în şedinţa Consiliului general al CERS din 23 septembrie 2021.

În cadrul şedinţei a fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/8/2021 privind amortizorul de capital pentru alte instituţii de importanţă sistemică din România - prin care se recomandă Băncii Naţionale a României să impună, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pe bază individuală sau consolidată, după caz, un amortizor de capital aferent altor instituţii de importanţă sistemică (amortizorul O-SII) calculat pe baza valorii totale a expunerii la risc, fiecărei instituţii de credit identificate ca având un caracter sistemic pe baza datelor raportate pentru 30 iunie 2021.

În cadrul acesteia se propune o nouă metodologie de calibrare a amortizorului O-SII, ce are în vedere scorurile obţinute de băncile sistemice în prima etapă de evaluare constând în determinarea indicatorilor obligatorii recomandaţi de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), utilizând şase intervale de valoare având o dimensiune egală cu 500 puncte de bază (metoda de calibrare de tip bucketing). Rata amortizorului pentru fiecare bancă sistemică urmează a fi publicată pe website-ul CNSM până la data de 1 decembrie 2021.

De asemenea, a fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/7/2021 privind amortizorul anticiclic de capital. Ca urmare a accelerării dinamicii recente a creditului neguvernamental, înregistrată pe fondul depăşirii contracţiei economice severe suferite în contextul declanşării pandemiei, şi a persistenţei tensiunilor la nivelul echilibrelor macroeconomice, se recomandă Băncii Naţionale a României să majoreze rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, de la 0 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022.

Potrivit documentului, în Uniunea Europeană se observă o tendinţă de normalizare a politicii macroprudenţiale, după ce o serie de state membre au anunţat majorarea ratelor amortizorului anticiclic de capital, în vreme ce a fost adoptată renunţarea la restricţiile privind distribuirea dividendelor.

"Valorile ridicate, peste media europeană, ale rezervelor voluntare de capital constituite de sectorul bancar şi ale indicatorilor de lichiditate permit conservarea capitalului, fără a influenţa oferta de creditare, în contextul înregistrării unei profitabilităţi robuste în ultimii ani. Având în vedere menţinerea unor incertitudini încă ridicate cu privire la evoluţiile macroeconomice pe plan naţional şi internaţional, se recomandă Băncii Naţionale a României continuarea monitorizării evoluţiei situaţiei economice şi a creditării. Aplicarea măsurii începând cu ultimul trimestru al anului viitor oferă CNSM flexibilitatea şi oportunitatea de revizuire a acesteia, în funcţie de condiţiile macroeconomice şi evoluţia activităţii de creditare", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, în data de 14 octombrie 2021 s-a desfăşurat, prin procedură scrisă, cea de a treia şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

În cadrul şedinţei, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv analizele periodice de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital (CCyB) şi a amortizoarelor de capital structurale: amortizorul de capital pentru instituţiile de importanţă sistemică (amortizorul O-SII) şi amortizorul de capital pentru riscul sistemic (SyRB).

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: retragerea autorizaţiei societăţii City Insurance SA; riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar naţional; impactul planurilor de finanţare ale instituţiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală şi implementarea Recomandării CERS/2020/8 privind monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale moratoriilor privind datoriile, precum şi ale schemelor de garanţii publice şi ale altor măsuri de natură fiscală adoptate pentru a proteja economia reală ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia, informează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb