CNVM a câştigat procesul cu clienţii "Mobinvest" la Curtea de Apel

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2011

Foştii investitori, obligaţi să plătească CNVM cheltuielile cu avocaţii şi cu experţii

Curtea de Apel Oradea a dat câştig de cauză Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în procesul cu cei 108 investitori pe piaţa de capital, clienţi ai "Mobinvest", care ceruseră despăguburi de aproape un milion de euro de la CNVM.

Arbitrul pieţei de capital pierduse, anul trecut, prima luptă în războiul cu foştii investitori de la bursă, după ce Tribunalul Bihor a obligat Comisia să-i despăgubească pe aceştia, în solidar, cu casa de brokeraj "Mobinvest", cu circa 7,5 milioane de lei. Cei 108 investitori de pe piaţa de capital au reclamat că au fost prejudiciaţi de o Ordonanţă a CNVM prin care au fost blocate, pentru câteva luni, conturile "Mobinvest", la mijlocului anului 2008. Investitorii au fost împiedicaţi, astfel, să îşi vândă acţiunile într-o perioadă în care piaţa scădea puternic, de la o zi la alta.

Curtea de Apel Oradea a decis să schimbe, în parte, sentinţa pronunţată de Tribunalul Bihor, respingând "acţiunea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârăta CNVM".

Judecătorii de la Oradea au respins cererea reclamanţilor ca CNVM să plătească cheltuielile de judecată în fond, decizând, în schimb, să menţină celelalte dispoziţii ale sentinţei pronunţate de Tribunalul Bihor. Cei 108 investitori au fost obligaţi, de către instanţă, să plătească cheltuielile de judecată în apel, de 178.341 de lei. Surse din CNVM ne-au spus că grosul acestor bani vor merge, de fapt, către Comisie, reprezentând cheltuielile cu avocaţii şi cu experţii plătiţi de arbitrul pieţei de capital.

Reprezentanţii Comisiei aveau mari emoţii legate de litigiul dintre CNVM şi foştii clienţi ai "Mobinvest" şi chiar au încercat să obţină strămutarea procesului la Bucureşti, după ce au constatat că vicepreşedintele Curţii de Apel Oradea (actualul preşedinte al instanţei) ar putea avea un interes în judecarea cauzei pentru că soţul judecătoarei respective era jucător la Bursa de Valori Bucureşti (potrivit declaraţiei de avere).

Deşi au câştigat la Curtea de Apel Oradea, reprezentanţii CNVM nu prea pot răsufla uşuraţi deocamdată, dat fiind că există căi de atac a deciziei judecătorilor. În plus, pe rolul instanţelor din Oradea, CNVM este chemată să dea socoteală şi în alte procese deschise de investitori pe piaţa de capital, în diferite stadii de soluţionare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb