CNVM a dobândit popularitate

MAKE, Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2008

CNVM a dobândit popularitate

Gestul de corectitudine în privinţa protecţiei acţionarilor minoritari de la "Electrosigma", i-a atras Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o popularitate fără precedent.

La sfârşitul lunii trecute, CNVM a decis suspendarea procedurii de "squeeze-out" de la "Electrosigma" ("squeeze-out" este o procedură legală, prin care acţionarul deţinând peste 95% dintr-o societate are dreptul să-i forţeze pe acţionarii minoritari să-i vândă acţiunile, dar, la un preţ echitabil).

Preţul la care se derula procedura de "squeeze-out" fusese stabilit în cursul unor tranzacţii cu persoane implicate (cel puţin într-un caz, vânzătorul şi cumpărătorul erau două societăţi cu acţionariat comun) şi era de 2-3 ori mai mic decât preţurile din piaţă, de până atunci.

Drept reacţie, CNVM a decis ca preţul să fie stabilit de un evaluator.

Cazul fusese semnalat de ziarul "BURSA", în exclusivitate, care a salutat măsurile adoptate de CNVM ulterior, apreciindu-le drept corecte.

Acest deznodământ al întâmplării a provocat o vie emoţie în piaţă, dovedind că nu s-a stins speranţa într-un CNVM puternic şi corect.

Numeroşi cititori ai ziarului "BURSA" au lăudat CNVM, în ocazie, prin mesaje pe site-ul "BURSA", poştal şi telefonic.

Se pare că problema minoritarilor captivi, priveşte un public mai larg decât l-am estimat.

Publicăm alăturat o statistică a delistărilor societăţilor de pe piaţa de capital, statistică obţinută prin amabilitatea CNVM, care ilustrează posibiliatea ca problematica captivilor să fie prezentă în cazul a mai bine de 1500 de societăţi comerciale.

Efectul public al deciziei CNVM nu s-a limitat, însă, la laude; unii cititori ai ziarului "BURSA" s-au simţit încurajaţi să semnaleze cazuri în care sunt implicaţi şi pe care le consideră similare celui de la "Electrosigma".

Le relatăm, în rezumat, cu precizarea că nu este clar, în fiecare caz, că este vorba de vreun abuz, fără să putem, însă, exclude asta.

În definitiv, este sarcina CNVM să o stabilească.

Potrivit cititorilor noştri, compania are "câteva hectare de depozite de cereale".

La societatea "Automecanica" Mediaş (simbol AUEC), domnul Stirban Nick a ajuns la o deţinere de 95,59% din acţiuni, în urma ofertei publice de cumpărare desfăşurate între 26 februarie şi 17 martie. Domnia sa a reuşit să achiziţioneze întreaga participaţie de 14,46% din titlurile AUEC pentru care oferise un preţ unitar de 3,94 lei/acţiune. În total, a plătit 2,56 milioane lei. La 28 martie, acţiunile AUEC se tranzacţionau pe piaţă la 3,6 lei. În 2007, aceste titluri au fost tranzacţionate în numai şase şedinţe bursiere, preţul maxim fiind de 5,7 lei/titlu. În AGA din 7 martie, acţionarii societăţii au aprobat vânzarea unui teren de 1522,54 mp la preţul de 150.000 lei (plus TVA) către "Autoline" SRL şi a unui teren de 3.886 mp, din care 292 mp suprafaţă construită, pentru 150.000 euro (plus TVA) către Arcas Viorel. De asemenea, consiliul de administraţie a fost împuternicit să cumpere terenuri sau construcţii necesare pentru buna desfăşurare a activităţii.

Cititorii noştri ne mai semnalează că la societatea "Balneoclimaterica" Sovata (simbol BALO), acţionarul majoritar "Salina Invest", care deţine 94,64% din acţiuni, nu a făcut o ofertă publică de preluare.

Situaţia delistărilor în ultimii trei ani

În anul 2006 au fost delistate de pe piaţa de capital 1272 de societăţi comerciale: 7 aplicare art. 206 din Legea privind piaţa de capital nr. 297/2004 (urmare a derulării unei oferte publice de preluare), 220 urmare a hotărârii AGEA, 1045 faliment/lichidare/radiate ORC, fuziune, transformare SRL etc.;

În anul 2007 au fost delistate de pe piaţa de capital 408 de societăţi comerciale: 11 aplicare art. 206 din Legea privind piaţa de capital nr. 297/2004 (urmare a derulării unei oferte publice de preluare), 132 urmare a hotărârii AGEA, 265 faliment/lichidare/radiate ORC, fuziune, transformare SRL etc.;

În anul 2008 (martie) au fost delistate de pe piaţa de capital 75 de societăţi comerciale: 3 aplicare art. 206 din Legea privind piaţa de capital nr. 297/2004 (urmare a derulării unei oferte publice de preluare), 20 urmare a hotărârii AGEA, 52 faliment/lichidare/radiate ORC, fuziune, transformare SRL etc.

SURSA: CNVM

Cazuri semnalate de cititori

La societatea "Amara" Amara (simbol AMRA) este în desfăşurare o ofertă publică de preluare pentru 2,84% din acţiuni, iniţiată de acţionarul majoritar, Ionescu Cristian, la preţul de 3,7 lei/acţiune. Domnul Ionescu a raporatat pieţei Rasdaq deţinerea a 97,16% din "Amara" pe 16 februarie. Domnia sa vrea să preia restul societăţii pentru 77.577 lei. Pe piaţă, pachetul valora 96.867 lei, la 31 martie, cand un titlu AMRA se tranzacţiona la 4,62 lei. La începutul anului, preţul AMRA a fost de 4,31 lei, după ce maximul anului trecut a fost de 4,35 lei. Cititorii noştri ne-au semnalat că "Amara" deţine hoteluri şi baze de tratament.

La "Comcereal" Slobozia (simbol COCB), acţionarul majoritar, "Sparcom" Slobozia vrea să preia 42,53% din societate, la preţul de 1,9 lei. La 14 februarie, "Sparcom" controla 57,46% din companie. Pe piaţă, cotaţia este aceeaşi cu cea din ofertă, respectiv 1,9 lei (preţ din 2 aprilie). În 2007, acţiunile COCB au avut un preţ maxim de 3,75 lei.

În Adunarea Generală din 10 februarie, acţionarii societăţii au decis vânzarea prin ofertă de preţ şi negociere directă a bazei de recepţie "Fundeni", formată din imobil şi teren aferent, evaluată la 680.000 lei, a bazei "Siloz Dragoş Vodă", formată din imobil şi teren aferent, evaluată la 1,7 milioane lei, a clădirii în curs de execuţie din strada Matei Basarb, Slobozia, evaluată la 300.000 lei şi a clădirii sediului social al societăţii, evaluată la 1,4 milioane lei. Preţurile nu includ TVA.

Nota redacţiei:

Operaţiunea de "squeeze out" nu reprezintă obligaşie a acţionarului majoritar, ci un drept al său.

În schimb, la obţinerea poziţiei majoritare, într-adevăr, acţionarul are obligaţia lansării unei oferte de preluare a restului acţiunilor rămase în circulaţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CNVM trebuie sa fie f atenta la acest asa zis drept al majoritarului care la urma urmei ar putea fi considerat abuziv:cum sa te poata obliga sa vinzi? dar daca tot exista si are o anumita logica,cel putin la fel de logic ar fi ca numirea evaluatorului sa se faca si sa poata fi controlata de actionarii minoritari astfel incat evaluarea activelor,terenuri si cladiri in special-ca de fapt aici e mare buba,sa fie realizata la valori cat mai apropiate de piata. mai mult,cred ca ar trebui sa se acorde si o prima minoritarilor deoarece sunt obligati sa renunte la un drept ce ar trebui sa fie intangibil:PROPRIETATEA. Asteptam de la NOUL CNVM sa ii apere cum se cuvine pe cei mici .minoritarii sa poata numi trei reprezentanti pe langa evaluator ,pe care sa-l asiste de-a lungul procesului de evaluare.iar raportul sa fie valabil doar cu semnatura acestora. ar fi inca o solutie sa fie numiti doi evaluatori,unul de societate,deci de majoritar prqactic si unul de cei trei reprezentanti ai minoritarilor. in aceste situatii majoritarul ar trebui sa fie mult mai generos sau macar realist. la urma urmei a devenit majoritar absolut pe o avere la un pret mult mic decat cel ce ar fi trebuit sa fie daca minoritarii ar fi avut asa cum ar fi fost firesc,acces la informatii necesare si suficiente pentru a decide in unostinta de cauza la oferta de preluare.Inflatia uriasa acumulata in ultimii 14 ani(acum 14 ani au fost evaluate soc comerciale in cadrul programului de privatizare in masa,parca) corelata cu lipsa unor masuri ferme si corecte de protectie a actionarilor minoritari,a permis tranzactii evaluari si preturi incredibil de mici atunci cand majoritarii au realizat preluari sau delistari.reamintesc cazul turism ariesul turda unde preluarea dinaintea delistarii s-a efectuat la 3,5ron/actiune corespunzator unei capitalizari de nici 150000euro iar anu ltrecut,la aproximativ 2 ani de la delistare ,ca urmare a unui nou raport de evaluare, s-a stabilit ca activele societatii fac 16,5 milioane de euro in conditiilrìe in care actionarul majoritar a imprumutat firma cu 1milion de euro.

    1. Pentru un gest de normalitate, CNVM e ridicat in slavi, cand asemenea situatii au fost cu sutele, daca nu cu zecile. Problema actionarilor minoritari e veche si actuala in acelasi timp, dar oricat am aprecia gestul CNVM in cazul SIGMA, NU CRED ca CNVM, IN ACTUALA COMPONENTA, cu vadite influente politice, va avea capacitatea si vointa pentru a trata serios TOATE ASPECTELE (LEGALE ).

      O posibila solutie ar putea ar putea sa apara doar APELAND la legislatia UE ( ceva similar cu situatia taxei AUTO) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb