CNVM a întrerupt abuzul asupra minoritarilor de la "Electrosigma"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2008

CNVM a întrerupt abuzul asupra minoritarilor de la "Electrosigma"

Decizie corectă a CNVM - a suspendat procesul de "squeeze-out" la societatea clujeană "Electrosigma" S.A, dar nu numai atât: a impus ca preţul la care să fie cumpărate acţiunile de către acţionarul majoritar (WUC Invest SRL deţine 98%), să fie stabilit de un evaluator independent înregistrat la CNVM.

Decizia vine să îi protejeze pe acţionarii mărunţi ai "Electrosigma", cei care deţinând 2% din societate, sunt forţaţi, prin procedura de "squeeze-out", să-şi vândă acţiunile către WUC Invest SRL, la solicitarea acestuia.

Procedura a fost declanşată după 13 martie, când CNVM a aprobat începerea procesului de retragere a acţionarilor şi Bursa de Valori Bucureşti a suspendat acţiunile Electrosigma (simbol ELNA) de la tranzacţionare.

Preţul de 1,5 lei pe acţiune a stârnit, însă, nemulţumirea acţionarilor captivi, fapt consemnat în textul CNVM prin care îşi intemeiază decizia de acum.

Într-adevăr, preţul de 1,5 lei a fost "inventat" de WUC, mai întâi prin tranzacţii la BVB cu persoane implicate (în august, anul trecut, WUC a cumpărat ELNA de la Arpad Paszkany şi de la "South East Euromentor" - o societate cu care are acţionariat în comun).

Dar, la data primei tranzacţii cu persoane implicate, preţul pieţei fluctua între 4 şi 3,5 lei.

Totuşi, ulterior, în cadrul ofertei publice de preluare a tuturor acţiunilor rămase în circulaţie, WUC confirmă preţul de 1,5% lei şi-şi urcă deţinerea de la 78,49%, la 98%.

Oferta s-a încheiat cu succes tot prin participarea unor persoane implicate.

O proporţie de 2% din acţionariat, însă, nu a "muşcat" din momeala de 1,5 lei, rămânând captivă în această societate.

În această lumină, procedura de "squeeze-out" la preţul de 1,5 lei poate să reprezinte un abuz al acţionarului majoritar asupra minoritarilor.

De aceea, întreruperea ei şi obligarea la evaluarea prin metode care nu ţin exclusiv de piaţă, reprezintă o decizie CNVM corectă, reparatorie.

Bravo, CNVM!

Reamintim că întreaga poveste a fost semnalată, exclusiv, de ziarul "BURSA" din 17 martie 2008, în articolul "Arpad Paszkany fentează la Bursă/Micile economii dau enorme bucurii/Captivii prăjiţi la Electrosigma".

Reacţiile publicului la articol au fost şi pătimaşe şi numeroase.

Ne bucurăm că şi CNVM a reacţionat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. e 1APRILIE?daca eadevarat ce spuneti ,e mare lucru pt. caracatita CNVM.cineva sau ceva samiscat acolo.mie nici nu mi raspunde cnvm la sesizari.dumitru

    asa da cnvm.dar oare s-ar fi intamplat ceva fara sesizarea ziarului bursa?oricum,e f.b. ne apropiem de normalitate.dar dupa cate abuzuri ''nevazute''?

    1. Fiti siguri ca fara implicarea ziarului BURSA ,dar in special A d-lui MAKE, NU s-ar fi produs un asemanea EVENIMENT.

      E un inceput care merita cuntinuat, FELICITARI ! 

    Are dreptate Dumitru. Nici mie si nici altor cunoscuti de-ai mei nu le-a raspuns CNVM la sesizari. Vezi BALO, care era obligata prin lege sa faca oferta publica de preluare iar prin prezenta D-lui Eros la CNVM "nu s-a mai facut"...vezi ROLU care trebuia sa acorde dreptul micilor actionari sa iasa la un pret echitabil iar CNVM nu a luat nici o masura in acest sens chiar daca au fost sesizati...si mai sunt...

    sunt actionar minoritar la mai multe societati.nu am vrut sa vind, la fosta dacia felix,fosta eurom banc (cred) actuala leumii,m-am trezit ca au trimis ceva bani prin posta (am crezut ca sunt dividende).am fost eliminati fortat din actionariat ,asa au considerat ,ca noi ro. ii incurcam.sa le fie de bine.nu mai lucrez decit cu bancile la care sunt actionar si dau div.va iubesc ro.

    1. plg, daca nu ai semnat cumva ceva hartii fara sa stii, poti sa-i dai in judecata -cu dovezi- si te umpli de bani !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb