CNVM a revocat decizia de sancţionare a Preşedintelui BVB

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2012

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a revocat, prin decizia de miercuri, Ordonanţa de sancţionare a Preşedintelui Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de BVB.

"S-a depus contestaţie, Comisia a analizat-o şi acesta a fost răspunsul", ne-a declarat Lucian Anghel.

Comisia îl sancţionase, luna trecută, pe Lucian Anghel cu avertisment, motivând decizia prin faptul că BVB nu a răspuns solicitărilor de transmitere a modificărilor prevederilor referitoare la vânzarea specială la ordin din Cartea I a Codului Bursei de Valori Bucureşti S.A. - operator de piaţă, pe care autoritatea de supraveghere le-a trans-mis prin intermediul a trei adrese.

CNVM l-a considerat, atunci, res-ponsabil pentru această încălcare, pe Lucian Anghel, întrucât, în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB, deşi putea şi trebuia să prevină săvârşirea unei astfel de fapte, nu a făcut-o.

Preşedintele BVB a contestat avertismentul dat de CNVM, solicitând revocarea acestuia şi asumându-şi tot-odată angajamentul de a convoca şedinţa Consiliului Bursei pentru aprobarea modificărilor Codului BVB-operator de piaţă, imediat ce se va recepţiona opinia CNVM pe marginea propunerilor BVB.

Potrivit BVB, Comisia i-a solicitat includerea în Codul său a unor prevederi cu privire la derularea executărilor silite de valori mobiliare, inclusiv o serie de responsabilităţi privind aprecierea legalităţii şi oportunităţii acestora, exclusiv prin procedura de vânzare specială la ordin.

Reprezentanţii Bursei au explicat că aceasta a întreprins toate măsurile necesare pentru a răspunde solicitărilor Comisiei, pe care le-a analizat, considerând posibilele implicaţii şi riscuri legale şi operaţionale aferente asumării efectuării acestor operaţiuni, atât din punctul de vedere al BVB, cât şi al participanţilor la piaţă.

BVB a ajuns la concluzia că res-ponsabilităţile în cauză exced prerogativele sale de operator de piaţă, respectiv aprecierea corectitudinii documentaţiei, a îndeplinirii condiţiilor de legalitate necesare derulării executării silite şi a adoptării unor măsuri privind derularea/nederularea vânzării prin această metodă, precum şi adoptarea unor măsuri speciale de invalidare, retragere sau reintroducere a ordinelor.

În vederea indentificării celor mai bune soluţii pentru reglementarea operaţiunilor în cauză, BVB s-a adresat şi Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ), în vederea clarificării unor aspecte contradictorii între prevederile legislaţiei în cauză şi reglementările care guvernează activitatea intermediarilor şi cele incidente activităţii executorilor judecătoreşti.

BVB a anulat, în luna august a anului trecut, tranzacţiile prin care executorii judecătoreşti de la "Dobra, Coşoreanu& Dobra" au încercat să vândă 7,24 milioane acţiuni "Biofarm" Bucureşti (BIO) şi 6.000 de titluri "Mercur" Craiova (MRDO), ges-tionate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prin metoda vânzării speciale la ordin, după ce, cu aproximativ două săptămâni înainte, CNVM a dat o ordonanţă prin care o obliga să intervină şi să ia măsurile "care se impun", sub justificarea că au fost încălcate prevederi ale Codului Bursier în cazul tranzacţiilor cu respectivele acţiuni.

CNVM a dispus, în aceeaşi lună, suspendarea operaţiunilor cu acţiunile deţinute de către AVAS la "Biofarm", "Mercur Craiova", "Agrana România" (BETA) şi "Casstil Bucureşti" (CAST), în urma primirii, din partea Autorităţii, a unor sesizări privind reevaluarea situaţiei vânzărilor speciale la ordin cu respectivele acţiuni, din care rezultă posibile încălcări ale reglementărilor specifice pieţei de capital şi ale legislaţiei incidente procesului de privatizare.

În iulie, Comisia a respins contes-taţia formulată de SIF3 "Transilvania", prin care aceasta solicita revocarea, în parte, a ordonanţei în cauză.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb