CNVM cea înţelegătoare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2008

CNVM cea înţelegătoare

CNVM a luat act de imposibilitatea SIF-urilor de a întocmi situaţii financiare anuale consolidate pe 2007;

SIF-urile au înţeles că, cel puţin anul acesta, au scăpat de obligaţie

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a băgat în ceaţă cele cinci societăţi de investiţii financiare, emiţând un atestat prin care informează că a luat act de imposibilitatea SIF-urilor de a întocmi situaţii financiare anuale consolidate pe 2007 la societăţile la care acestea deţin participaţii.

Reprezentanţii SIF-urilor sunt de acord că atestatul CNVM este destul de vag şi nu oferă o precizare clară asupra modului în care a fost rezolvat diferendul iscat de exigenţa Comisiei. Însă, preferă să înţeleagă că, cel puţin anul acesta, au scăpat de obligaţia raportării bilanţurilor consolidate şi de plata a câteva sute de mii de euro pentru audit.

Fostul premier Adrian Năs­tase, a solicitat, în urmă cu aproximativ şase ani, un raport privind acţionariatul încrucişat de la societăţile de investiţii financiare şi companiile din portofoliu.

Unele voci din piaţă sunt de părere că CNVM doreşte să verifice, prin obţinearea situaţiilor financiare consolidate, dacă societăţile la care SIF-urilor au participatii, deţin la rândul lor acţiuni la SIF-ul în portofoliul căruia se află.

Petru Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", ne-a declarat că atestatul CNVM este ambiguu. Domnia sa ne-a spus: "Momentan, nu este foarte clar ce se întâmplă, am cerut lămuriri şi aşteptăm să le primim".

Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania" a precizat faptul că societăţile de investiţii au solicitat Comisiei să amâ­ne obligativitatea întocmirii situaţiilor financiare consolidate până când legislaţia Ministerului Finanţelor, a CNVM, a Băncii Naţionale, precum şi a altor instituţii de profil, va fi armonizată şi va obliga societăţile autohtone să îşi întocmească singure situaţiile financiare consolidate după Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Domnul Fercală nu a putut menţiona un termen precis pentru momentul în care se va întâmpla acest lucru, însă a susţinut că doar atunci SIF-urile vor putea să se conformeze cerinţelor CNVM. Domnia sa ne-a spus că aceste obiecţii au fost aduse la cunoştinţa Comisiei, care le-a aprobat şi a decis amânarea obligativităţii întocmirii situaţiilor financiare pentru moment.

Tudor Ciurezu, vicepreşedinte la SIF "Oltenia", ne-a declarat: "Anul acesta, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu va mai pretinde SIF-urilor să întocmească situaţii financiare consolidate pentru 2007 la deţinerile lor. În ceea ce priveşte obligativitatea de a face acest lucru pentru anii urmatori, situaţia este incertă".

Vicepreşedintele de la SIF "Oltenia" a precizat că obiecţiile SIF-urilor faţă de Ordinul CNVM au la bază excepţiile prevăzute de anexa la Ordinul CNVM privind întocmirea situaţiilor financiare. Potrivit acestor excepţii, societăţile ies din perimetrul de consolidare atunci când acţiunile lor (deţinute de SIF-uri) sunt destinate vânzării sau când raportul dintre costul întocmirii situaţiilor consolidate şi profitul rezultat este nefavorabil, ne-a explicat dumnealui.

Tudor Ciurezu a subliniat costurile monetare şi de timp pe care le impune respectarea ordinului CNVM.

Vicepreşedintele SIF "Oltenia" a menţionat că la aceste costuri, este posibil să se adauge unele de o natura diferită: "În mod sigur, auditorul nu va exprima o opinie favorabilă pentru unele dintre companiile la care ar trebui să întocmim situaţii consolidate şi ne-am confrunta, prin urmare, cu un refuz de viză". Domnia sa se întreabă ce ar mai aproba, în acest caz, Adunările Generale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb