CNVM face un pas important pentru desfiinţarea Rasdaq

ADINA ARDELEANU, CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2012

Lorand Kralik

Lorand Kralik

Lorand Kralik, CNVM: Am fost "somaţi" de Comisia Europeană să rezolvăm situaţia "Rasdaq"

Ţara noastră a primit un impuls din partea Comisiei Europene să rezolve cât mai rapid problema "Ras-daq", prin interpretarea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care spune că Rasdaq nu este piaţă reglementată, conform directivelor UE.

"Am fost somaţi de CE să rezolvăm situaţia Ras-daq", a declarat, vineri, Lorand Kralik, comisar CNVM, în cadrul unui seminar dedicat investiţiilor în Româ-nia, organizat la Budapesta, de Asociaţia de Afaceri Ungare în România.

Domnia sa a precizat că 80 de firme de pe Rasdaq îndeplinesc, în prezent, condiţiile pentru piaţa reglementată BVB, respectiv să func-ţioneze de minim 3 ani, să aibă o capitalizare de minimum un milion de euro şi un free-float de minim 25%.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a lansat, joi, în dezbatere un proiect de instrucţiune în vederea restructurării pieţei Rasdaq.

Astfel, în termen de zece zile, de la intrarea în vigoare a instrucţiunii CNVM, toate acţiunile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS, fără a fi necesar consimţământul acţionarilor.

Acţiunile vor fi suspendate de la tranzacţionare cu trei zile înainte de a fi mutate pe ATS.

Domnul Kralik a menţionat că cele 80 de societăţi care se califică pentru BVB vor trebui să convoace AGA şi să decidă dacă vor sau nu să treacă pe BVB.

Potrivit proiectului de instrucţiuni, "Consiliul de administraţie sau directoratul fiecărei societăţi comerciale ale cărei acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate care îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată are obligaţia să includă, ca punct distinct pe ordinea de zi a proximei adunări generale a acţionarilor, care nu poate fi ţinută mai târziu de nouă luni de la data intrării în vigoare a instrucţiunii Comisiei, aprobarea sau respingerea propunerii de admitere a acţiunilor pe piaţa reglementată administrată de BVB".

În situaţia în care acţionarii aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB, conducerea are la dispoziţie 6 luni să trimită CNVM prospectul de admitere la tranzacţionare.

De asemenea, pentru societăţile care se tranzacţionează pe Rasdaq şi îndeplinesc condiţiile necesare pentru admiterea la tranzacţionare pe BVB, mai puţin art. 217 alin (2) lit. a din Legea nr. 297/2004 (n.r. acţiunile pentru care s-a solicitat admiterea la tranzacţionare sunt distribuite publicului într-o proporţie de cel puţin 25% din capitalul subscris, reprezentat de această clasă de acţiuni), CNVM permite, în situaţia în care acţionarii îşi dau consimţământul, trecerea emitenţilor pe piaţa reglementată.

Lorand Kralik a precizat că pe ATS, obligaţiile pentru emitenţi vor fi puţin mai stricte decât pe Rasdaq.

Problema Rasdaq nu şi-a găsit rezolvarea, în ciuda încercărilor repetate de soluţionare. Domnul Kralik spune că, acum, suntem obligaţi să adoptăm măsuri, pe fondul presiunii din partea Comisiei Europene.

Statutul Rasdaq a stârnit numeroase controverse. Potrivit mai multor jurişti această piaţă nu este reglementată în sensul directivei europene MiFID, dar nici în sensul legii pieţei de capital.

Pentru a încerca să soluţioneze "dilema" Rasdaq, arbitrul pieţei de capital a elaborat, anul trecut, un Proiect de Instrucţiune potrivit căruia companiile de pe Rasdaq care îndeplineau cerinţele de piaţă reglementată trebuiau să convoace Adunări Generale ca să decidă dacă vor să se mute la BVB. Cele care nu se calificau urmau să fie transferate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) al BVB.

Chiar dacă erau de acord cu transferul companiilor de pe Rasdaq pe BVB sau ATS, reprezentanţii Bursei, dar şi investitorii susţineau că nu este necesar să se convoace AGA deoarece emitenţii şi-au dat acordul să fie tranzacţionaţi pe piaţa reglementată cu ani în urmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb