CNVM ÎNTĂREŞTE CONTROLUL PE PIAŢA DE CAPITAL, SUB PRETEXTUL CRIZEI Interzis cumulul de funcţii!

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2009

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a lansat în dezbatere publică, până pe 7 octombrie, un proiect de dispunere de măsuri care stipulează că membrii Consiliului de Administraţie al unui operator de piaţă nu pot fi membri în CA sau conducători ai unui depozitar central sau ai unei case de compensare sau ai Fondului de Compensare a Investitorilor. În acelaşi timp, proiectul prevede că membrii CA al unui depozitar central nu pot fi administratorii unei societăţi ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare.

Printre cei care vor trebui să se mulţumească numai cu o funcţie de administrator la entităţile pieţei de capital se numără Stere Farmache, Rareş Nilaş, Ovidiu Sergiu Pop, Adrian Mănăilă, Dana Mirela Ionescu, Lucian Isac şi Teodor Ancuţa.

Victor Eros, CNVM: O persoană nu se poate folosi de mai multe funcţii ca să adune putere

Rareş Nilaş: Este pentru prima dată când aud de un posibil conflict de interese în Grupul BVB

Proiectul ce interzice cumulul de funcţii de administrator în entităţile de pe piaţa de capital, lansat în dezbatere publică, nu reprezintă o reglare de conturi, asigură reprezentanţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Relaţiile dintre bursele autohtone şi CNVM au fost destul de tensionate în ultimele luni, după ce Comisia s-a arătat reticentă în a aviza mai multe proiecte ale Bursei de Valori Bucureşti, dar şi în a răspunde favorabil unor solicitări ale Bursei de la Sibiu.

Proiectul Comisiei contravine intenţiilor BVB de a întări controlul asupra entităţilor din Grupul Bursei, declarate în Adunarea Generală a Acţionarilor.

"Scopul acestui proiect este clar, el urmează linia trasată de Uniunea Europeană pentru întărirea controlului şi supravegherea pieţelor financiare", a declarat, pentru ziarul BURSA, domnul Victor Eros, comisar CNVM, adăugând: "Comisia a elaborat proiectul de abia acum deoarece problema pe care vrea să o reglementeze a devenit în acest moment actuală în UE şi peste tot în lume".

Domnul Eros susţine că o singură persoană nu se poate folosi de mai multe funcţii deţinute în cadrul aceluiaşi Grup ca să adune putere. Domnia sa ne-a explicat: "Nimeni nu a presupus că anumite persoane ar fi procedat într-un mod ilegal sau că ar fi abuzat de funcţiiile pe care le deţin. S-a ajuns la concluzia că actuala criză economică a pornit de fapt de la o criză financiară, cauzată de speculaţii financiare, motiv pentru care peste tot se încearcă întărirea controlului asupra acestor pieţe".

Dan Paul: Analizăm proiectul împreună cu avocaţii noştri şi vom veni cu amendamente

Comisia vrea, de asemenea, să pună punct unei practici îndelungate la Bursa de Valori Bucureşti prin care preşedintele Asociaţiei Brokerilor devenea automat membru în Consiliul de Administraţie al Bursei. "Entităţile din piaţă, au în acest sens, obligaţia să elimine din actele constitutive şi regulementele de organizare dispoziţiile care prevăd atribuirea de drept a unui loc în CA pentru un anumit acţionar sau entitate", se arată în proiectul citat.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a spus că cei din conducerea Bursei analizează proiectul Comisiei împreună cu avocaţii urmând să vină cu amendamente. "Sunt singurul vizat direct de acest proiect", a spus mai în glumă, mai în serios, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Domnia sa nu crede că poriectul va fi aprovat în forma actuală.

Domnul Rareş Nilaş, administrator BVB şi al DC, ne-a spus că nu înţelege motivaţia acestui proiect şi nici plusvaloarea pe care ar putea să o aducă în conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central, respingând argumentele în favoarea proiectului aduse de comisarul CNVM.

"Nimeni nu cumulează putere, aceasta aparţine acţionarilor şi ei o exercită în momentul în care îşi numesc reprezentanţii în Consiliile de Administraţie. În plus, conducerea în cadrul Grupului BVB trebuie să fie centralizată pentru că, de exemplu, Depozitarul este o subsidiară a Bursei", a mai spus domnul Nilaş. Acesta a precizat că este pentru prima dată când află de existenţa unui posibil conflict de interese în cadrul Grupului BVB.

Comisia mai vrea ca entităţile autorizate să se încadreze în prevederile acestui proiect la prima adunare generală a acţionarilor. Prevderile sunt aplicabile şi soţilor/soţiilor şi rudelor până la gradul al doilea ai administratorilor operatorilor de piaţă, operatorilor de sistem, depozitarilor centrali, caselor de compensare şi Fondului de Compensare a Investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb