CNVM pregăteşte terenul pentru listarea companiilor străine la Bursă

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2007

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregăteşte pentru definitivarea reglementărilor legislative necesare pentru listarea unei companii străine şi pe piaţa de capital din România, a declarat, pentru NewsIn, Paul Miclăuş, vicepreşedintele CNVM.

"Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare lucrează pentru finalizarea legislaţiei necesare pentru listarea companiilor străine pe piaţa de capital din România, cea mai apropiată fiind listarea Erste Bank. Chiar dacă în legis­laţia actuală există multe prevederi corelate la legislaţia europeană, dacă acestea nu au fost explicate punctual, este normal la CNVM să dea un aviz de interpretare", a explicat Miclăuş.

CNVM urmează să avizeze şi tranzacţiile în marjă, vânzările în lipsă, precum şi drepturile de alocare ale acţiunilor, a mai spus Miclăuş.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat un aviz care să premită atât CNVM, cât şi Depozitarului Central să obţină informaţii de la casele de brokeraj despre adevăraţii titulari ai acţiunilor unei companii listate pe o piaţa externă şi ale cărei acţiuni se tranzacţionează şi pe piaţa românească.

În momentul în care o companie străină listată pe o piaţă externă se listează la Bucureşti, investitorii străini vor putea tranzacţiona prin conturi deschise la depozitarul central pe numele unei case de brokeraj (conturi agregate). Casele de brokeraj vor ţine o evidenţă a persoanelor care deţin acţiuni.

"Obligativitatea existenţei acţiunilor în contul vânzătorului, la momentul introducerii unui ordin de vânzare în sistemul de tranzacţionare al unei pieţe reglementate din Româ­nia, nu se aplică în cazul emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt tranzacţionate şi pe pieţe reglementate din alte state membre ale Uniunii Europene, iar valorile mobiliare nu au fost admise pentru prima dată pe piaţa reglementată din România", precizează avizul CNVM.

În cazul acestor emitenţi, res­ponsabilitatea privind existenţa acţiunilor la decontare revine intermediarului care a introdus respectivul ordin de vânzare, precum şi intermediarului care prestează activităţi de custodie pentru vânzător.

Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central au obligaţia să întreprindă măsurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului aviz, inclusiv prin modificarea reglementărilor proprii care ulterior va fi supusă aprobării CNVM conform prevederilor legale.

Depozitarul Central lucrează la reglementările pentru generalizarea sistemului de conturi globale.

Cea mai importantă companie străină care şi-a exprimat intenţia să se listeze pe bursa românească este acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), grupul aus­triac Erste Bank. La începutul lunii septembrie, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a declarat că speră ca listarea Erste la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să se realizeze până la sfârşitul anului, dar în mod sigur aceasta se va petrece în următoarele opt-nouă luni, depinzând de procedurile BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb