Coaliţia de guvernare PSD- PNL-UDMR s-a supus până la urmă cerinţelor din PNRR şi Comisiei Europene şi a finalizat draftul de proiect normativ prin care va reforma sistemul pensiilor speciale. Potrivit proiectului de lege anunţat, ieri, de premierul Nicolae Ciucă vârsta de pensionare pentru pentru militari, diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţe va creşte la 65 de ani şi se va aplica un impozit de 35% pentru o cotă din pensiile speciale.
"În plus, se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri. Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public", a afirmat, pe pagina oficială de Facebook, premierul Nicolae Ciucă.
Şeful Guvernului a precizat că "modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă".
La rândul său, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat: "Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. (...) Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională. Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea".
Potrivit proiectului de act normativ, se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. Veniturile din pensie vor fi proporţionale cu contribuţia la sistemul public şi nicio pensie de serviciu nu va mai depăşi venitul obţinut în perioada de activitate. Totodată se va corela vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile. Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi, cum ar fi diplomaţi, funcţionari parlamentari şi angajaţii Curţii de Conturi. Va fi reajustat procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari şi se propune Parlamentului modificarea acestei baze începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni.
Viitorul act normativ mai stabileşte că pensiilor aflate în plată li se va aplic un impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. O altă modificare a legislaţiei actuale prevede eliminarea mecanismului de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2023, 16:28)
Dupa zeci de ani si lupte seculare, au terminat si ei un proiect.
Hai, mai repede cu aplicarea, acolo se vede putirinta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alice în data de 30.05.2023, 21:25)
N-a fi 'mnica ca de nunta lui Bula! Pariu ca nu se schimba nimic? Afla borfasii de la Curte oarece ca sa tranteasca "draftul".Asta dk printr-o "eroare" a parlamentului va ajunge la ei !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2023, 20:59)
Bugetul a fost dezechilibrat de pensiile speciale dar si de varsta redusa de pensionare la unii oameni plus angajati bugetari plimbatori de hartii, multi, unii cu salarii mari, probabil un blocaj in bugetul tarii este iminent. Se cheltuie mai mult decat produce tara si creditorii dau bani scumpi pentru ca noi nu investim.