COALIŢIA PENTRU LIBERTATEA COMERŢULUI ŞI A COMUNICĂRII: "Proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului înseamnă pierderi anuale de peste 1,1 miliarde euro la buget"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 24 septembrie 2019

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) consideră că proiectul de hiper-reglementare în domeniul tutunului (L443/2019), care se află în dezbatere în această perioadă, înseamnă afectarea gravă a peste 70.000 de operatori economici, interzicerea oricărei comunicări legate de produsele cu potenţial de risc redus, pachete de ţigări mai scumpe şi pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde euro anual pentru bugetul de stat. Singurii beneficiari, dacă proiectul va fi adoptat, vor fi contrabandiştii care vând oricui, inclusiv minorilor, ţigarete de provenienţă incertă la jumătate din preţul celor legale şi ONG-urile antitutun care obţin granturi internaţionale proporţionale cu restricţiile pe care reuşesc să le impună, arată un comunicat al CLCC.

Amintim că proiectul de lege aflat în Senat pentru raport prevede, printre altele, interzicerea expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare, cu excepţia magazinelor specializate în comercializarea produselor de profil. Iniţiativa legislativă anti-tutun a fost depusă în Parlament de deputatul USR Emanuel Ungureanu şi mai urmăreşte extinderea definiţiei fumatului la noile produse din tutun, inclusiv la cele care nu conţin tutun şi nu se fumează (ţigarete electronice) şi interzicerea vapatului în spaţiile publice închise, interzicerea promovării de orice fel, interzicerea sponsorizărilor etc.

Industria tutunului şi distribuitorii engros, retailerii, micii comercianţi şi reprezentanţii HoReCa atrag atenţia asupra faptului că iniţiativa legislativă afectează grav un întreg sector economic şi peste 4 milioane de români.

Emanuel Ungureanu, iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat că proiectul legislativ nu interzice fumatul şi nici vânzarea ţigărilor în supermarketuri, ci doar expunerea lor la vedere în magazine, adăugând că scopul principal este combaterea promovării intense a produselor din tutun, în special a celor de "nouă generaţie", nu doar a ţigărilor clasice, care riscă să "prindă" foarte bine la tineri şi adolescenţi.

CLCC a transmis, ieri: "Concret, propunerea legislativă:

1. Încurajează piaţa neagră şi demonizează industria legală şi comercianţii corecţi prin interzicerea expunerii produselor legale în magazine: în condiţiile în care ţigaretele vor fi vândute de sub tejghea, nu va mai exista nicio modalitate de diferenţiere între produsele legale şi cele ilegale. O consecinţă va fi diminuarea veniturilor statului cu peste 1 miliard de euro anual şi pierderi de circa 100 de milioane de euro în fiecare an pentru comercianţi.

2. Interzice orice formă de comunicare destinată fumătorilor adulţi, care nu vor mai avea nicio posibilitate de a se informa cu privire la produsele din tutun şi produsele cu potenţial de risc redus.

3. Introduce bariere comerciale la intrarea pe piaţă a noilor produse, inclusiv lansarea de produse noi, cu potenţial de risc redus, afectând astfel grav inovaţia, libertatea comercială şi concurenţa.

4. Interzice folosirea în interior a produselor cu potenţial de risc redus, ignorând studiile care arată lipsa impactului negativ asupra calităţii aerului şi faptul că iniţiative similare au fost respinse recent de Parlament.

5. Creşte semnificativ preţul ţigărilor, prin introducerea unei noi taxe, în condiţiile în care taxele reprezintă, conform legislaţiei actuale, aproape 80% din preţul unui pachet de ţigarete. Românii cumpără deja cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare acestea fiind şi de 3 ori mai scumpe decât media europeană.

6. Interzice sponsorizarea oricărui eveniment de către companiile producătoare de ţigarete, cu toate că industria creativă şi de evenimente, care se confruntă deja cu probleme serioase de finanţare, poziţionează România pe harta turistică şi culturală a Europei".

Sursele citate apreciază că propunerea ignoră realitatea legislativă exis-tentă în România: "pe de o parte, comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă şi sancţionabilă prin lege, iar pe de altă parte Româ-nia are deja al 7-lea cel mai restrictiv cadru legislativ în domeniul tutunului dintre cele 35 de state europene măsurate în cadrul Tobacco Control Scale, un studiu independent realizat potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii".

Iniţiatorii proiectului îşi doresc ţigări mai scumpe, mai puţini bani pentru evenimente culturale, comercianţi, industria ospitalităţii şi bugetul statului, au declarat reprezentanţii CLCC, menţionând că "pretinsa facere de bine va avea un singur beneficiar: reţelele de contrabandă neîngrădite de vreo lege".

În acest context, reprezentanţii Coaliţiei pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării fac un apel către membrii Parlamentului României să trateze cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest pachet de măsuri, "care poate destabiliza un întreg lanţ de afaceri legitime şi poate genera efecte devas-tatoare la nivel bugetar şi social printr-o explozie a pieţei de contrabandă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb