Peste 100 de organizaţii neguvernamentale din domeniul tineretului, a protecţiei copilului şi sănătăţii, profesionişti din domeniul medical şi academic, personalităţi publice din România, lideri de opinie au iniţiat prima iniţiativă legislativă de interzicere a fumatului în spaţii publice cu largă susţinere din partea societăţii civile: Coaliţia "România Respiră".
Scopul acestei iniţiative civice este protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum şi prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România, cu o atenţie specială acordată tinerilor.
Coaliţia " România Respiră" este lansată cu prilejul iniţierii procedurii decizionale de amendare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în Camera Deputaţilor, aceasta fiind for decizional cu privire la modificarea acestei propuneri legislative. Iniţiatorii acestui demers de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt Tamara Ciofu (deputat de Botoşani), Aurelia Cristea (deputat de Cluj-Napoca) şi Cristina Nichita (deputat de Iaşi), propunerea fiind susţinută de peste 100 de deputaţi şi senatori din Parlamentul României.
"În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. Coaliţia România Respiră este o mişcare civică, de participare şi interes naţional, care presupune un efort colectiv al societăţii civile, mediului profesional si academic şi al legislativului deopotrivă. Cerem Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanţă vitală pentru viitorul nostru şi al tinerei generaţii şi să redăm împreună României imaginea "clară" pe care o merită!", a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Principalele modificari pe care propunerea legislativă le aduce sunt interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise (exemple: restaurante, cluburi, puburi), interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă, interzicerea completă a fumatului în spaţiile de joacă pentru copii, interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor instituţiilor şi unităţilor medicale şi de învăţământ, indiferent de tipul lor.
"România este, în prezent, deţinătoarea unor recorduri negative în ceea ce priveşte protejarea faţă de fumul de tutun în spaţiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat "paradis" al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români: principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică - BPOC)", a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Expert al Ministerului Sănătăţii pe lângă Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru controlul tutunului