Deteriorarea severă a condiţiilor din sectorul industrial şi declinul accelerat al încrederii în perspectivele economice ale celei mai mari economii din zona euro au condus la creşterea accelerată a probabilităţii unei recesiuni în Germania.
Aceasta a crescut cu 16,4 puncte procentuale în august 2019, până la 59,4%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2011, conform datelor de la Institutul de Politică Macroeconomică din Dusseldorf (IMK) (vezi graficul).
Probabilitatea intrării economiei Germaniei în recesiune în următoarele 3 luni este estimată de IMK din septembrie 2007, iar datele agregate utilizate în construirea indicatorului includ variabile financiare, ale economiei reale, şi indici ai încrederii investitorilor în economia ţării, cum sunt diverse spread-uri ale dobânzilor, comenzile industriale sau indicele încrederii publicat de institutul IFO.
După cum se arată în comunicatul de presă al institutului, probabilitatea recesiunii a intrat în "zona roşie" pentru prima dată din septembrie 2011, iar "creşterea sa puternică se datorează riscurilor extrerne semnificative (tensiuni geopolitice, Brexit fără acord, conflictele comerciale), dar şi slăbiciunilor structurale din sectoare industriale cheie, cum este cel auto".
Trebuie remarcat faptul că probabilitatea unei recesiuni din anii anteriori, inclusiv din perioada Marii Recesiuni de la sfârşitul deceniului trecut, era considerată a fi în "zona roşie" la un nivel de peste 80%.
Oare este acesta un semnal care indică o situaţie foarte gravă, iar analiştii de la IMK se aşteptă la deteriorări semnificative ale condiţiilor economice până la sfârşitul anului?
Celelalte zone în care se poate afla probabilitatea estimată de institutul IMK sunt cele "verzi", corespunzătoare unor perioade de creştere economică susţinută, "verzi-galbene", caracterizate de o creştere medie şi "galbene-roşii", corespunzătoare unor incertitudini ciclice ridicate.
"Condiţiile de finanţarea favorabile reprezintă un factor stabilizator pe termen mediu", se mai arată în comunicatul IMK.
"Deterioarea situaţiei din industrie pare să fie mult mai serioasă decât arătau aşteptările în primăvară şi pare să aibă un caracter permanent", a precizat Sebastian Dullien, director ştiinţific în cadrul institutului, în timp ce Thomas Theobald, şeful departamentului de pieţe financiare, şi-a exprimat convingerea că "dinamica Produsului Intern Brut va fi negativă şi în trimestrul al treilea al anului".
În opinia oficialilor de la IMK, guvernul ar trebui să lanseze acum programe de investiţii publice, astfel încât "recesiunea să nu lase urme adânci asupra pieţei muncii".
Recesiunea tehnică a fost evitată în a doua jumătate a anului trecut, în condiţiile în care declinul trimestrial de 0,1% din T3 2018 a fost urmat de o creştere de 0,2%. O nouă scădere trimestrială de 0,1% s-a înregistrat în T2 2019, iar creşterea anuală a PIB-ului Germaniei s-a temperat până la 0,4%, de la 0,9% în trimestrul precedent.