COFACE: Leul este vulnerabil la criza financiară

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2008

COFACE: Leul este vulnerabil la criza financiară

Criza financiară este confirmată în Europa şi se răspândeşte în cele mai fragile ţări în dezvoltare, suţin analiştii COFACE, în cadrul unui raport de analiză.

Ei consideră că "leul româ­nesc, aparţinând unui regim de schimb flexibil, pare a fi una din valutele cele mai instabile pe termen scurt", interesul investitorilor pentru moneda noastră fiind mai redus, odată cu creşterea primelor de risc cauzate de criza subprime.

"Dacă moneda românească a cunoscut o uşoară consolidare de la finele lunii ianuarie 2008, aceasta rămâne până în prezent, valuta cea mai afectată din zonă, de această criză", susţine COFACE.

Nicolaie Alexandru, economist şef al ING, consideră că un regim de schimb flexibil reprezintă un avantaj pentru ţara noastră care, poate astfel să-şi ajusteze economia prin intermediul cursului valutar, spre deosebire de ţările cu un curs fix.

"Şi Banca Centrală a recunoscut că volatilitatea, în limite normale, nu reprezintă un pericol", apreciază analistul ING.

Mai mult, domnia sa a adăugat că o eventuală depreciere a cursului de schimb până la 4 lei pentru un euro nu este un dezastru, ajutând astfel la reducerea deficitului extern.

Deficitul curent si creşterea rapidă a datoriilor sectorului privat şi a creditelor obţinute în valută, care se dublează, în anumite cazuri de explozia pieţei imobiliare, fac ca numeroase ţări ale zonei emergente să fie vulnerabile la o criză, în condiţiile unei ajustări bruşte a creşterii economice, spun analiştii COFACE.

O vulnerabilitate ridicată la criză, se apreciază în raport, prezintă ţările ale căror nevoi de finanţare au fost acoperite de împrumuturi progresive ale întreprinderilor şi/sau băncilor, cum este şi cazul ţării noastre. Aceste ţări se află sub supraveghere negativă sau au fost declasate de către COFACE, acceptarea în UE întărind încrederea investitorilor.

Analiştii adaugă că aceste ţări par vulnerabile deoarece cerşterea economică puternică observată este, adesea, corelată cu explozii ale creditelor bancare pentru populaţie (adesea în valută), ele însele finanţate de împrumuturi ale băncilor locale de la banca-mamă.

Ţările emergente continuă să afişeze o creştere economică dinamică, analiştii considerând că aceasta se va reduce cu un procent în 2008, sub efectul scăderii cererii externe, al creşterii preţurilor şi al înăspririi politicii monetare. Această scădere rămâne totuşi limitată, datorită majorării salariilor, a afluxului de investiţii directe, şi a finanţărilor europene, apreciază analiştii COFACE.

Raportul mai menţionează că un bun comportament al încăsarilor fiscale a permis reducerea deficitului public în numeroase ţări, dar reformele bugetare au întarziat, şi cheltuielile salariale şi sociale sunt într-o sensibilă creştere. Aceştia mai estimează o reducere a creditelor în anul 2008, în Europa emergentă. "Este zona în care se situează cele mai multe ţări sub supraveghere negativă", menţionează analiştii, făcând referire şi la ţara noastră.

Raportul COFACE estimează că preţul barilului de petrol va fi, în medie, de 118 dolari în anulu 2008, iar în anul 2009 va ajunge la 123 de dolari.

Totodată, raportul menţionează că preţul aurului va continua să crească cu 27%. Conform anliştilor COFACE, preţul materiilor prime va continua ascensiunea explozivă, în special cerealele şi zahărul,cauza fiind realocarea suprafeţelor cultivabile către producţii mai rentabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb