COFACE: ROMÂNIA - CREŞTERE MODERATĂ A ECONOMIEI ÎN 2015  Rata insolvenţelor din România - cea mai mare din Europa Centrală şi de Est

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 19 octombrie 2015

Rata insolvenţelor din România - cea mai mare din Europa Centrală şi de Est
  • document ataşat Date cheie pentru România şi Evaluarea riscurilor
    apasă aici pentru a descărca.

    După o încetinire bruscă a economiei în 2014, analiştii Coface estimează o uşoară îmbunătăţire a activităţii economice şi o creştere moderată în 2015.

    Anul viitor, cererea internă va fi stimulată de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contribuţiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare în iunie 2015 şi de o reevaluare a pensiilor şi a salariilor din sectorul public, potrivit Coface.

    Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodăriile care, deşi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare.

    Analiştii Coface apreciază: "În ciuda performanţei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvenţe în 2015. Astfel, ponderea acestora în totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul că acest procent este şi un rezultat al numărului mare de unităţi care vând cu amănuntul în structura de ansamblu a companiilor româneşti. Sectorul de business din România, la fel ca industria de retail, suferă din cauza termenelor lungi de plată a facturilor, de până la 90 de zile.

    În ceea ce priveşte sectorul bancar, este de notat că Banca Centrală va păstra politica ratei dobânzii la un nivel scăzut, la 1,75% în mai 2015, în timp ce inflaţia va rămâne sub nivelul-ţintă de 2,5%, ceea ce ar putea reduce şi mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.

    În acest context, reducerea continuă a datoriei în valută (mai mult de jumătate dintre creditele restante sunt în valută) a jucătorilor economici ar trebui să se încheie printr-o compensare a creşterii datoriei exprimate în lei.

    Băncile locale, care sunt în proporţie de 90% filiale ale băncilor austriece, franceze, greceşti, olandeze, vor continua să îşi ramburseze datoriile către companiile mama, în acelaşi timp crescându-şi şi depozitele interne.

    Totodată, investiţiile în sectorul public vor continuă să fie destul de scăzute, din cauza complicaţiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene disponibile şi a lipsei unei structuri locale adecvate".

    Coface susţine că vor creşte într-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, maşini, îmbrăcăminte. În topul statelor din care România realizează importuri sunt ţările EU 27. Astfel, în 2014, valoarea importurilor a crescut la 44,103 miliarde de euro, de la 41,86 miliarde de euro în 2013. În acelaşi timp, exporturile către ţările EU 27 au crescut la 37,3 miliarde de euro în 2014, de la 34,5 miliarde de euro în 2013.

    Reducerea evaziunii fiscale va influenţa pozitiv economia României

    O îmbunătăţire a situaţiei economiei României va depinde şi de reducerea evaziunii fiscale, care este legată de economia subterană, estimată la 30% din PIB şi de o gestionare mai bună a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi, potrivit Coface. În 2014, s-a înregistat şi o scădere a insolvenţelor, cu 27,9%, faţă de 2013. Cu toate acestea, rata insolvenţelor din România, de 4,5%, rămâne cea mai mare din regiunea Europa Centrală şi de Est (CEE). Media insolvenţelor în regiunea CEE este de 1,1%.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Vine și riscul de țară pentru creditele private în orice monedă. Rată mare, risc mare, dobândă mare ... asta pentru cei care compară un credit luat în Germania cu cel luat în România.

      It comes with the territory. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb