La începutul lunii aprilie, Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria şi Oman au anunţat reduceri ale producţiei combinate de petrol de peste 1,1 milioane de barili pe zi (b/zi), luând pieţele prin surprindere, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, acest angajament vine în urma unei reduceri de producţie anunţată în octombrie 2022 de OPEC+. La acestea se adaugă decizia Rusiei de a reduce producţia cu aproximativ 500.000 b/zi, ca reacţie la punerea în aplicare a unei interdicţii UE privind importurile maritime de petrol şi produse petroliere ruseşti. În total, reducerile reprezintă aproximativ 3,7% din cererea globală. Acestea întăresc opinia Coface că tensiunile pe piaţa petrolului vor persista pe tot parcursul anului 2023. Odată cu reluarea acţiunilor din partea ţărilor producătoare, este puţin probabil ca scăderea mult aşteptată a preţurilor să aibă loc, în ciuda incertitudinilor legate de creşterea economică globală. Coface îşi menţine astfel neschimbată prognoza de volatilitate pe piaţă şi cea de preţ de 90 USD/baril în 2023.
Anunţul reducerii producţiei şi amploarea acesteia au venit ca o surpriză după ce oficialii OPEC+ au sugerat că nu este necesară vreo ajustare. Cu toate acestea, există multe motive care justifică luarea deciziei:
• Reducerea este "o măsură de precauţie menită să susţină stabilitatea pieţei petrolului". OPEC+ consideră că perspectivele pentru cererea de petrol sunt mai puţin robuste. Turbulenţele recente din sectorul bancar arată că mediul economic este în continuare tensionat. Coface împărtăşeşte acest punct de vedere şi prognozează o încetinire a creşterii PIB-ului global la 2% în 2023, după 3,1% în 2022.
• Preţurile petrolului au scăzut semnificativ. Au atins un nivel scăzut, de aproape 48% din vârful de 139 de dolari atins după invazia rusă a Ucrainei. Prin urmare, această mişcare urmăreşte creşterea preţurilor, în timp ce mulţi producători de petrol nu susţin preţuri sub 80 de dolari.
• Această decizie relevă capacitatea grupării de a exercita o putere de stabilire a preţurilor într-un moment în care creşterea producţiei jucătorilor de petrol de şist din S.U.A. este stopată. Statele Unite sunt afectate de înăsprirea condiţiilor de creditare, de încetinirea productivităţii în bazinele de şist îmbătrânite, precum şi de unele deficite de forţă de muncă.
• În cele din urmă, au apărut şi unele tensiuni cu Washingtonul privind utilizarea stocurilor strategice de petrol (SPR). Administraţia S.U.A a ordonat o reducere fără precedent a acestor stocuri pentru a limita preţurile în creştere după războiul din Ucraina şi a indicat recent că reaprovizionarea acestor stocuri va dura câţiva ani.
Interzicerea de către UE a importurilor maritime de ţiţei rusesc ţinea deja sub presiune pieţele petroliere, în ciuda cererii slabe. Această tensiune a fost exacerbată şi Coface se aşteaptă ca preţurile petrolului să rămână volatile, cu un interval comercial de 90-110 USD în a doua jumătate a anului 2023. Decizia OPEC+ ar trebui, de asemenea, să coincidă cu o redresare economică mai semnificativă în China. Deoarece China este una dintre principalele ţări consumatoare de petrol din lume (aproximativ 40% din consumul marginal între 2000 şi 2019), o revenire mai rapidă şi/sau mai puternică a economiei va înăspri şi mai mult echilibrul dintre cerere şi ofertă, împingând preţurile mai sus, arată sursa.
La nivel global, aceste presiuni în creştere asupra preţurilor petrolului ar putea schimba jocul privind perspectivele inflaţiei. Într-adevăr, în timp ce preţurile mai scăzute la energie au fost unul dintre principalii factori - dacă nu singurul - ai scăderii inflaţiei în economiile avansate în ultimele trimestre, contribuţia s-ar putea inversa în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce ar pune din nou presiune asupra ratelor generale ale inflaţiei, se mai precizează în sursă.
Decizia OPEC+ subliniază, de asemenea, extinderea relaţiilor dintre SUA. şi Arabia Saudită. Joe Biden a cerut ţării şi altor membri OPEC să crească producţia pentru a limita veniturile Rusiei, care ajută la finanţarea războiului din Ucraina. Decizia de reducere a producţiei a fost astfel calificată drept "nerecomandată" de Casa Albă şi marchează un nou pas în ruptura dintre cele două ţări. Dincolo de politica energetică, administraţia americană a urmărit îndeaproape adâncirea legăturilor dintre Arabia Saudită şi China, ilustrată în special de acordul Regatului de a se alătura Consiliului de Cooperare de la Shanghai ca "partener de dialog".
Cu toate acestea, anunţul este o veste bună pentru companiile de petrol şi gaze. Nivelurile puternice de profitabilitate vor beneficia de pe urma preţurilor mai mari. Companiile occidentale de petrol şi gaze au raportat profituri de 219 miliarde USD în 2022. Cu o prognoză de 90 USD/baril, Coface se aşteaptă ca profiturile lor să ajungă la aproximativ 160 miliarde USD în 2023.