Colliers: Asigurarea unui spaţiu personal de lucru le oferă angajaţilor un sentiment de stabilitate şi îi motivează să vină mai des la birou

A.F.
Companii / 30 octombrie

Colliers: Asigurarea unui spaţiu personal de lucru le oferă angajaţilor un sentiment de stabilitate şi îi motivează să vină mai des la birou

Tot mai multe companii depun eforturi semnificative pentru a-i readuce pe angajaţi în birouri, implementând soluţii hibride de muncă şi reconfigurând spaţiile de lucru pentru a se adapta noilor cerinţe. Sentimentul de stabilitate şi control asupra propriului spaţiu de lucru îi face pe angajaţi mai predispuşi să vină frecvent la birou, conform unui sondaj realizat de Colliers în iulie, pe un eşantion de peste 500 de respondenţi. Printre alţi factori importanţi care motivează angajaţii să revină la birou se numără şi o rutină clară de lucru, uşurinţa deplasării până la birou, aşteptările managerilor legate de prezenţa fizică şi accesul facil la zone special amenajate pentru diverse activităţi. Aceste elemente nu doar că aduc stabilitate în mediul de lucru, subliniază consultanţii Colliers, dar şi încurajează interacţiunile faţă în faţă, esenţiale pentru o colaborare eficientă.

În ultimul an şi jumătate, procentul angajaţilor care vin la birou a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 55% în prima parte a acestui an, comparativ cu 40% în aceeaşi perioadă din 2023, potrivit estimărilor Colliers, cea mai mare companie de administrare a proprietăţilor de birouri din România, care gestionează aproape 600.000 de metri pătraţi.

Diferenţele în numărul de zile petrecute la birou sunt influenţate în mare parte de gradul de autonomie al angajaţilor în stabilirea programului. Cei care au mai multă libertate în organizarea timpului tind să vină mai rar la birou. Conform datelor Colliers, 65% dintre angajaţi urmează un program stabilit de companie (46%) sau agreat în echipă (19%), în timp ce doar o treime îşi stabilesc singuri programul. Cei cu un program fix, impus de companie, lucrează în medie 3,6 zile pe săptămână la birou, în timp ce angajaţii care îşi decid singuri programul vin aproximativ 2 zile pe săptămână.

În efortul de a optimiza spaţiile de birouri, multe companii oferă numeroase zone deschise pentru a se asigura că angajaţii au întotdeauna un loc unde să lucreze. Totuşi, cei care beneficiază de o zona determinată din care pot lucra tind să fie mai constanţi, lucrând în medie 3,3 zile pe săptămână la sediul angajatorului, comparativ cu angajaţii pentru care nu este clară zona din care pot lucra, unde media este de doar 1,7 zile pe săptămână la birou. Aceleaşi date arată că cei care vin la birou cel puţin 3 zile pe săptămână au acces la spaţii de lucru dedicate, în timp ce angajaţii care vin mai rar, 1-2 zile pe săptămână, preferă să utilizeze spaţiile comune.

"Există, aşadar, o mulţime de factori care influenţează atât pozitiv, cât şi negativ prezenţa angajaţilor la birou. Angajaţii care urmează un program constant tind să vină mai des la birou. De asemenea, un birou personal alocat contribuie la acest efect, oferind un sentiment de stabilitate şi de proprietate asupra spaţiului de lucru. Aşteptările managerilor privind prezenţa fizică îi încurajează pe angajaţi să se conformeze, promovând astfel o cultură a colaborării faţă în faţă. În plus, accesul facil la spaţii special amenajate pentru diferite sarcini poate creşte motivaţia de a fi prezenţi, deoarece angajaţii apreciază medii care le susţin nevoile de lucru. În schimb, autonomia în stabilirea programului şi flexibilitatea în alegerea locului de muncă îi fac pe unii să prefere lucrul de la distanţă", explică Daniela Popescu, Director | Tenant Services & Workplace Advisory la Colliers.

Aceleaşi date arată că prezenţa la birou, atât actuală cât şi dorită, creşte odată cu vârsta. Pentru Millennials şi Generaţia X, lucrul de la birou era norma înainte de pandemie, în timp ce majoritatea angajaţilor din Generaţia Z şi-au început cariera în timpul pandemiei.

Lista beneficiilor oferite de companii este condusă de cafeaua gratuită, disponibilă pentru 60% dintre respondenţi. Alte beneficii frecvente includ parcarea gratuită şi programul flexibil de lucru. Este de remarcat faptul că numărul beneficiilor creşte proporţional cu dimensiunea companiei, firmele cu peste 250 de angajaţi fiind cele mai generoase. De asemenea, au fost analizate evenimentele şi activităţile organizate pentru angajaţi, cele mai comune fiind întâlnirile sociale, team building-urile şi evenimentele de dezvoltare profesională.

Un alt aspect analizat în sondajul Colliers este timpul necesar pentru a ajunge la serviciu, un factor cheie care contribuie la reticenţa angajaţilor de a reveni la birou. În medie, angajaţii au nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a ajunge la birou (doar dus). În Bucureşti, 47% dintre angajaţi folosesc maşina personală, iar un procent similar apelează la transportul în comun. Analiza detaliată arată că cei care folosesc transportul public fac în jur de 40 de minute până la birou, în timp ce cei care călătoresc cu maşina economisesc aproximativ 10 minute. Totodată, s-a observat că maşina este preferată pentru distanţe de 30-40 de minute, în timp ce transportul public devine alegerea principală pentru trasee mai lungi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-am înțeles ce lucrează persoana din imagine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5914
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2958
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9572
Gram de aur (XAU)Gram de aur410.6824

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb