Colliers: Competiţia dezvoltatorilor de centre comerciale în securizarea ancorelor este în creştere

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 27 noiembrie 2008

Competiţia dintre dezvoltatorii de centre comerciale pentru securizarea ancorelor este în continuă creştere, în condiţiile în care retailerii îşi reconsideră planurile de expansiune, susţin consultanţii imobiliari ai companiei Colliers. Potrivit Colliers, citat de NewsIn, tendinţele internaţionale întâlnite în cadrul MAPIC (n.red. târg dedicat pieţei de retail), arată că retailerii sunt mai precauţi cu planurile de expansiune, majoritatea căutând parteneri pentru a intra pe noi pieţe. În plus, Colliers mai spune că "sub influenţa problemelor pe care le întâmpină pe plan economic Ungaria şi Ucraina, interesul retailerilor se menţine încă ridicat pentru România".

"Deşi retailerii îşi reconsideră planurile de expansiune, proiectele cu locaţii bune, în oraşe principale, sunt în continuare pe listele acestora pentru următorii ani. În aceste condiţii, competiţia dintre dezvoltatorii de centre comerciale pentru securizarea ancorelor este în creştere", afirmă Georgiana Andrei, Retail Broker în cadrul Colliers International.

Potrivit consultanţilor imobiliari, dacă anul trecut băncile cereau dezvoltatorilor un procent de preînchiriere de 40%, anul acesta, pentru a-şi micşora riscurile legate de finanţarea viitoarelor proiecte, aceştia cer o rată de preînchiriere de 60% raportată la suprafaţă închiriabilă sau în unele cazuri raportată la venitul generat de chirii.

"Dezvoltatorii sunt dezavantajaţi de această situaţie, deoarece ei obţin cele mai mari venituri din spaţiile mai mici, care se închiriază, de obicei, cât mai aproape de deschiderea mall-ului, cu o chirie mai mare", mai spun cei de la Colliers.

Georgiana Andrei mai spune că ediţia din acest an a târgului MAPIC a consemnat un număr mai redus de participanţi, cu 30% mai puţin faţă de anul trecut, majoritatea celor prezenţi fiind în curs de definitivare a strategiei de extindere pentru 2009-2010 pe pieţele din regiune.

"Cu toate că majoritatea dezvoltatorilor se confruntă cu probleme de finanţare, dezvoltatorii activi pe piaţa din România şi retailerii cu adevărat interesaţi au fost prezenţi la MAPIC. Majoritatea spaţiului nou anunţat vine din ţări precum Rusia, Turcia, Serbia, Slovenia sau Româ-nia. Am putut vedea încă de anul trecut cum interesul investitorilor se îndreaptă de asemenea şi spre ţări precum Kazakhstan sau Maroc", a completat Liana Dumitru, Retail Broker în cadrul Colliers International.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb