COLLIERS: Majoritatea companiilor continuă să recruteze şi se aşteaptă să revină într-o formă mai bună din 2021

J.P.
Miscellanea / 15 octombrie 2020

Majoritatea companiilor continuă să recruteze şi se aşteaptă să revină într-o formă mai bună din 2021

Aproape trei sferturi dintre proprietarii şi chiriaşii din piaţa de birouri consideră că epidemia de Covid-19 le va afecta în continuare operaţiunile, iar evoluţia generală a afacerilor va deveni satisfăcătoare fie în a doua jumătate a anului 2021, fie în 2022, conform unui sondaj realizat de Colliers International în rândul a peste 100 de chiriaşi şi proprietari de pe piaţa de birouri din România. În timp ce majoritatea chiriaşilor se aşteaptă ca peste 50% dintre angajaţii lor să se întoarcă la birou până la jumătatea anului viitor, proprietarii estimează un impact pe termen mediu, majoritatea aşteptându-se la o cerere cu cel puţin 10% mai mică decât în ultimii ani, arată un comunicat trimis redacţiei.

Aproximativ 42% dintre chiriaşi se confruntă cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra afacerii lor din cauza Covid-19, potrivit sondajului Colliers International efectuat în rândul chiriaşilor. În acest context, jumătate dintre respondenţi aveau mai puţin de 10% din angajaţi la birou în septembrie, o altă treime având între 10% şi 50% din echipă la birou. Ponderea marilor companii (cu peste 500 de angajaţi) cu mai puţin de 10% din forţa de muncă în birou este mai mare decât ponderea companiilor mai mici cu aceleaşi niveluri de prezenţă la locul de muncă - 63% faţă de aproape 43%, ceea ce influenţează impactul asupra ocupării şi impresia că oamenii nu s-au întors la birou.

O mare parte a respondenţilor continuă angajările şi doar o mică parte din companii disponibilizează în prezent oameni sau intenţionează să facă acest lucru. În plus, destul de multe şi-au amânat planurile de creştere cu până la un an şi îşi vor păstra decizia dacă activitatea nu se îmbunătăţeşte din cauza impactului economic al COVID-19.

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory at Colliers International: "În viitor, majoritatea companiilor fie îşi păstrează neschimbată suprafaţa de birouri ocupată, fie caută o scădere moderată, între 10 şi 30%, ambele variante având ponderi destul de egale. Totuşi, observăm că angajatorii mari sunt mai predispuşi să-şi reducă spaţiul de birouri ocupat în viitor faţă de companiile mai mici, ceea ce înseamnă mai multe spaţii disponibile pentru subînchiriere. Există încă multe incertitudini, aşa că viitorul mod de lucru rămâne încă să fie stabilit, majoritatea companiilor planificând probabil să adopte un sistem hibrid care să acopere atât munca la distanţă, cât şi munca la birou".

În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, 3 din 4 chiriaşi se aşteaptă la o scădere a chiriilor până la sfârşitul anului viitor, ceea ce nu e improbabil, având în vedere presiunea pe business pe care o au companiile, în general, precum şi poziţia de forţă în relaţiile cu proprietarii. Totuşi, nivelul chiriilor din România este mic în raport cu standardele regionale, astfel încât consultanţii Colliers International nu se aşteaptă la schimbări semnificative, ci se aşteaptă mai degrabă la condiţii de leasing îmbunătăţite în ceea ce priveşte termenii contractuali sau stimulentele.

Majoritatea proprietarilor de spaţii de birouri (67%) mizează pe o piaţă stabilă, cu chirii în stagnare, şi doar 24% se aşteaptă la o corecţie la nivelului chiriei, conform sondajului Colliers International desfăşurat în rândul proprietarilor de birouri care au portofolii de spaţii atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale. În ceea ce priveşte rata de neocupare în următoarele 12 luni, 64% dintre respondenţi se aşteaptă să crească într-o oarecare măsură, alături de dorinţa de a oferi stimulente sporite (79% dintre respondenţi) ceea ce evidenţiază o schimbare către o piaţă a chiriaşilor.

În ceea ce priveşte reînnoirea contractelor de închiriere, ponderea semnificativă a respondenţilor nu confirmă nicio modificare faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, 30% dintre proprietari au observat o scădere a suprafeţelor închiriate, în timp ce 24% dintre respondenţi au pierdut teren din cauza chiriei şi a duratei reducerilor contractelor de închiriere.

Pandemia de coronavirus nu a schimbat semnificativ planurile de dezvoltare ale proprietarilor de clădiri de birouri şi lucrurile par să rămână oarecum sub control, de vreme ce majoritatea respondenţilor declară că proiectele lor progresează normal, şi doar o mică parte (9%) a trebuit să-şi întârzie involuntar planurile cu până la un an.

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory at Colliers International: "Comparativ cu perioada 2018-2019, cererea este semnificativ mai mică pentru majoritatea proprietarilor care au participat la acest sondaj, ceea ce oferă argumente pentru ca termenii de leasing să devină mai favorabili pentru chiriaşi. De asemenea, proprietarii de birouri iau măsuri menite să atenueze un eventual impact negativ şi vor încerca să rămână în legătură cu chiriaşii lor şi să ţină cont de nevoile acestora. Mai mult, în timp ce rata de neocupare va creşte probabil, pe fondul epidemiei de coronavirus, suntem încrezători că spaţiile rămase libere pot fi absorbite în timp, deoarece stocul total de birouri din Bucureşti şi, în general, din România, este mic pentru o economie în creştere bazată pe servicii. Totuşi, balanţa va înclina cu siguranţă către chiriaşi în următorii ani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb