Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marţi că SUA ar trebui să-şi menţină prezenţa militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfăşurarea militară americană în străinătate şi, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenţiona să retragă din estul Europei circa 10.000 de soldaţi, relatează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Armata americană are peste 100.000 de soldaţi desfăşuraţi în Europa, dar secretarul american al apărării Pete Hegseth le-a transmis colegilor săi europeni să aibă în vedere că această prezenţă nu va dura la nesfârşit.
'Sfatul meu este să menţină această postură a forţei aşa cum este acum', a spus generalul Cavoli în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor a SUA.
Deşi Statele Unite şi-au suplimentat cu circa 20.000 de soldaţi efectivele în Europa după invazia rusă în Ucraina, Cavoli a insistat că el nu recomandă diminuarea acestei desfăşurări. 'Am recomandat consecvent în această perioadă să menţinem forţele pe care le-am suplimentat şi voi continua să fac acest lucru dacă voi fi întrebat', a asigurat generalul american.
Întrebat dacă există planuri de relocare a unor trupe americane desfăşurate în prezent pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că nu recomandă nici astfel de schimbări. 'Amplasamentele principale unde avem aceste forţe acum, ele acolo sunt şi acolo intenţionez să le păstrez', a precizat el.
În timpul audierii, congresmeni atât republicani cât şi democraţi au estimat că o eventuală decizie a preşedintelui Donald Trump de retragere a unor trupe americane din Europa ar fi o greşeală. Dar o hotărâre în acest sens va avea ca fundament 'interesele enunţate de Trump', a spus la aceeaşi audiere Katherine Thompson, asistentă a secretarului apărării.
Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, a relatat marţi postul NBC News, citând şase oficiali europeni şi americani ce s-au exprimat pe acest subiect.
Unităţile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care administraţia fostului preşedinte democrat Joe Biden i-a desfăşurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această ţară, potrivit sursei citate.
În prima sa vizită externă ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus într-un discurs la Bruxelles în februarie că 'realităţile strategice dure împiedică SUA să se axeze în primul rând pe securitatea Europei'. Statele Unite doresc să-şi concentreze resursele pe securizarea graniţei lor de sud şi pe contracararea Chinei, a explicat Hegseth.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 08.04.2025, 20:39)
Mare parte din militarii existenti in Europa nu sunt trupe combatante ei fiind cei care asigura functionarea tehnologiilor militare occidentale ca un intreg .Militarii sau trupele combatante ce ajung in Europa conform principiului de rotatie por fi retrase cu usurinta dar ele pot fi inlocuite de trupe franceze sau germane .Sistemele nucleare americane sau tehnologiile performante de felul Deveselu nu pot fi inlocuite ele functionind intr-un sistem mult mai amplu ce avantajeaza si SUA in caz de razboi .Asadar si sa vrea Trump nu poate distruge NATO fara sa se distruga pe el insusi .Tot ce poate face este sa scoata din sistemul rotativ citeva mii de militari sau sa incerce sa paseze costurile europenilor ceea ce europenii ar accepta daca acesti militari vor parasi sistemul rotativ si vor deveni definitivi asezati in Europa .Nimeni nu vrea sa plece din Europa .Acum asistam la o noua migratie dinspre SUA spre UE , o migratie a cetatenilor dar si a fondurilor de investitie si a unor exponenti ai bogatilor din America ce nu vor dori cu nici un chip sa se supuna lui Trump .Practic Europa a suportat valuri peste valuri de migranti .Dupa migrantii rusi si ucrainieni urmeaza cei americani .Banii vor curge riuri,riuri, catre Europa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 21:56)
Nu asistam la nicio migratie din SUA catre UE,
doar daca ai stat tu la uşa UE si i ai inumarat,
dar pana la cat stii sa inumeri?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 12:06)
e vorba de elite, caz în care nu trebuie să știi să numeri foarte bine. :