• Interviu cu Aurel Rizea directorul general al societăţii
Conducerea societăţii "Comcereal" SA Brăila a făcut, în ultima perioadă, investiţii pentru retehnologizarea, modernizarea şi completarea dotării tehnice. În acest sens, domnul Aurel Rizea, directorul general al societăţii, ne-a declarat că investiţiile făcute în anii precedenţi au vizat modernizarea instalaţiilor de irigat pentru sectorul agricol, modernizarea parcului auto şi achiziţionarea unui uscător performant.
"Comcereal" Brăila, are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata şi prestări servicii, respectiv achiziţionarea, depozitarea şi condiţionarea cerealelor şi seminţelor oleaginoase prin intermediul bazelor de recepţie şi silozurilor situate în judeţul Brăila. În acest an, preţurile produselor agricole în scădere faţă de anul trecut au făcut ca achiziţiile de la producătorii agricoli să se facă într-un ritm anevoios, în condiţiile existenţei unei pieţe concurenţiale în zonă.
Investiţiile făcute în acest an au vizat modernizarea aparaturii de laborator, dotarea cu tehnică de calcul, investiţii în sisteme informatice performante, modernizarea sediului unităţii, ajungînd pînă în prezent la suma de 354.100 RON. "În perioada următoare, în funcţie de posibilităţile financiare ale firmei, urmează a fi modernizate utilaje de condiţionare-tarare, uscătoarele, achiziţionate cîntare pod basculă electronice", a precizat directorul general al "Comcereal" Brăila.
• Capacitate de depozitare de 160.000 tone
Societatea dispune de spaţii de depozitare în trei silozuri, patru baze de recepţie şi cinci baze volante situate pe teritoriul judeţului Brăila, avînd o cotă de piaţă de circa 30% în zonă şi o capacitate de depozitare de 165.000 tone. Din punct de vedere tehnic, societatea are în dotare o gamă largă de utilaje şi echipamente adecvate activităţii desfăşurate, care necesită modernizare şi retehnologizare în vederea adaptării la standardele europene.
Domnul Aurel Rizea a afirmat că "O altă activitate cu pondere în societate este cea de producţie vegetală, pe care societatea o execută pe un teren în arendă de apoximativ 700 ha, situat în zona comunei Dudeşti, fiind organizată ca o activitate distinctă faţă de depozitarea produselor agricole. Terenul respectiv este lucrat cu parcul propriu de maşini al Sectorului Agricol Dudeşti".
• Serviciile de recepţionare, condiţionare, depozitare şi livrare asigură 79% din cifra de afaceri
Principalalele grupe de activităţi sînt serviciile de recepţionare, condiţionare, depozitare şi livrare cereale, ce au o pondere de 79,03% în totalul cifrei de afaceri, producţia agricolă înregistrează o pondere în totalul activităţii de 8,65%, iar comerţul cu cereale deţine 5,33% din cifra de afaceri a societăţii.
• Piaţa internă, într-o continuă schimbare
În domeniul în care activează "Comcereal" Brăila piaţa internă este în continuă schimbare. În zona agricolă a Brăilei au apărut noi societăţi de preluare care atrag clienţii prin plata pe loc a produselor achiziţionate sau prin creditarea producţiei agricole, ceea ce a făcut ca preluarea şi depozitarea de cereale în baze şi silozuri să fie sub capacitatea de depozitare a societăţii. "Soluţii de a rămîne pe piaţă şi de a ne creşte cota vizează, pe de o parte retehnologizarea care să asigure servicii eficiente la costuri cît mai reduse şi atractive pentru clienţi, îmbunătăţirea logisticii, care devine tot mai mult un avantaj concurenţial, iar, pe de altă parte promovarea unei politici de marketing care să fie orientată către client, către înţelegerea nevoilor acestuia prin condiţii stimulative de preţ de achiziţie şi costuri reduse la serviciile de prestări, acordarea de credite de producţie pe bază de constracte ferme", a afirmat domnia sa.
• Zonele de achiziţie şi clientela
Zona agricolă e reprezentată de întregul judeţ Brăila, precum şi zonele limitrofe ale judeţelor Ialomiţa şi Buzău. Achiziţiile se fac în nume propriu sau sub forma contractelor de mandat încheiate cu diverşi clienţi cu care există relaţii stabile.
Principalii clienţi ai "Comcereal" SA Brăila sînt societăţile depozitare de marfă în silozuri şi producătorii agricoli zonali. Reţeaua de distribuţie e reprezentată de silozurile şi bazele de recepţie din dotare.
• Preţurile imprevizibile ale produselor agricole îngreunează activitatea societăţii
Raportat la mediul economic intern, societatea se confruntă, în primul rînd, cu imprevizibilitatea şi opacitatea pieţei interne a produselor agricole, imposibilitatea de a prevedea din timp evoluţia, ceea ce s-a reflectat de altfel şi în rezultatele economice înregistrate în prima jumătate a anului. "Lipsa lichidităţilor pe piaţă, decalajul între momentul plăţilor şi al încasărilor e un alt inconvenient care ne îngreunează activitatea", a precizat domnul Aurel Rizea.
• Proiectele de viitor vizează retehnologizarea
"Obiectivele pe termen lung ale societăţii noastre vizează retehnologizarea şi modernizarea spaţiilor de depozitare, dotarea cu filtre şi cicloane care să asigure protecţia mediului şi crearea unui sistem informaţional care să asigure operativitate crescută în transmiterea informaţiilor", a afirmat domnia sa
• BVC 2005, construit pe principiul autofinanţării
Bugetul de venituri şi cheltuieli aferente anului 2005 este construit pe principiul autofinanţării în condiţii profitabile, avînd în vedere necesitatea realizării unui volum însemnat de lucrări de întreţinere şi reparaţii la silozuri şi la bazele de recepţie, precum şi a unor modernizări şi retehnologizări. "BVC prevede realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 6.448.900 RON, venituri totale de 6.780.180 RON, un profit brut de 95.542 RON şi investiţii de 300.000 RON", a declarat domnul director general Aurel Rizea.