Comerţul dintre UE şi Rusia a trecut de la un deficit de 18,4 miliarde de euro la un surplus de 200 milioane de euro

S.B.
Internaţional / 31 mai 2023

Comerţul dintre UE şi Rusia a trecut de la un deficit de 18,4 miliarde de euro la un surplus de 200 milioane de euro

Schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Rusia au fost puternic afectate de invadarea Ucrainei, astfel că în perioada februarie 2022 - martie 2023 valoarea exporturilor UE spre Rusia a scăzut cu 50%, în timp ce importurile din Rusia au scăzut cu 82%, arată datele publicate miercuri de Eurostat, informează Agerpres.

Aceste evoluţii au făcut ca balanţa comercială a UE pe relaţia cu Rusia să treacă de la deficit de 18,4 miliarde de euro în luna martie 2022, la un surplus de 200 milioane de euro în luna martie 2023.

Datele Eurostat mai arată că ponderea Rusiei în exporturile UE a scăzut de la 4% în luna februarie, până la 1,8% în luna martie 2023. În aceeaşi perioadă, ponderea Rusiei în importurile UE a scăzut de la 9,5%, până la 1,9%.

Balanţa comerciale a UE pe relaţia cu Rusia are o corelaţie puternică cu balanţa pentru produsele energetice. Creşterea preţurilor la produsele energetice în 2021 şi 2022 a provocat blocului comunitar un deficit comercial considerabil. Însă restricţiile la import şi scăderea preţurilor a dus la reducerea acestui deficit. În primul trimestru al acestui an balanţa comercială UE-Rusia pe energie a înregistrat un deficit de 11,3 miliarde de dolari, o scădere substanţială faţă de deficitul de 43,9 miliarde de dolari înregistrat în primul trimestru al anului trecut.

Cea mai puternică scădere s-a înregistrat la cărbune. Ponderea ocupată de Rusia în importurile de cărbune ale UE a scăzut de la 45% în primul trimestru din 2022 la zero în primul trimestru din 2023. În aceeaşi perioadă au crescut semnificativ importurile de cărbune ale UE din Africa de Sud, SUA, Australia şi Columbia.

De asemenea, ponderea Rusiei în importurile de gaze naturale ale UE a scăzut de la 31% în primul trimestru din 2022 la 15% în primul trimestru din 2023. Datele arată că SUA au fost responsabile pentru 21% din importurile de gaze ale UE în primele trei luni ale acestui an, în timp ce ponderile ocupate de Norvegia, Algeria, Marea Britanie şi Qatar au crescut şi ele

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ce bine ca UE importa gaz cu 300% mai scump din america fata de prețul bursei N. Y.

    1. Pai si atunci ce tot "plangi pe aici":-)?...A ramas Putler cu marfa nevanduta:-)?

      Remarca de dobitoc. Si analfabet functional sa fi si tot ai intelege ca nu-i pasa nimanui de rusi dar tuturor ar trebui se ne pese de propria casa.

      Romania are gaz si restul tot din Rusia il importa. Deci nu vad care este problema, inafara de faptul ca esti postac rus!

      Că doar fiecare parte are postacii ei. Și slugă pe deasupra.

      Sub pretextul "independentei" energetice fata de Rusia, prostii sunt de acord sa să-și golească buzunarele și să le umple in schimb pe ale calailor lor globaliști...vorba aia românească: oaia trăiește toată viața cu teama că o va manca lupul dar în final sfârșește mâncată de stăpân.

    Postacul rus cu cliseele lui tembele.

    Plange mereu ca Europei ii merge mai bine decat Rusiei. 

    Prostovan maxim. 

    "UE importa gaz cu 300% mai scump din america fata de prețul bursei N. Y." 

    Trecem peste faptul ca nu demostrezi aceasta afirmatie. De altfel nici nu poti. 

    Dar poate fi petrolul de 1000 de ori mai scump decat ce vrei tu, daca pretul la benzinarie este cu 50% mai MIC decat atunci cand luam petrol de la rusi.

    Bine, tu nefiind in Romania nici nu stii despre ce vorbesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb