Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (CEDO), Nils Mui¾nieks, se declară "profund îngrijorat" de situaţia persoanelor cu dizabilităţi, a copiiilor abandonaţi şi a etnicilor romi din România şi susţine că ţara noastră ar trebui să ofere protecţie sporită acestor grupuri vulnerabile. Într-un raport întocmit în urma unei vizite în ţara noastră, Muiznieks a atras atenţia autorităţilor din ţara noastră în ceea ce priveşte măsurile necesare pentru ca drepturile categoriilor enumerate mai sus să fie respectate.
Comisarul a subliniat în documentul remis gândul că violenţa împotriva persoanelor cu dizabilităţi şi încălcarea libertăţilor acestora trebuie pedepsite şi, în acelaşi timp, a făcut apel pentru demararea unor programe de incluziune.
"Comisarul este îngijorat de numeroasele bariere cu care persoanele cu dizabilităţi se confruntă în dezvoltarea vieţii independente. (...) De asemenea, persoanele cu dizabilităţi din România continuă să sufere din cauza ratei foarte mari şomajului şi să întâmpine dificultăţi serioase pe câmpul muncii", se arată în raportul citat.
Mai mult, Mui¾nieks şi-a exprimat dezacordul în ceea ce priveşte educarea copiilor cu dizabilităţi prin programe speciale sau în şcoli speciale.
"Autorităţile trebuie să promoveze educaţia incluzivă şi să stabilească obiective clare pentru transferul copiilor cu dizabilităţi de la educţia specială la cea comună, şi să se asigure accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi la toate instituţiile educaţionale", precizează documentul.
Un motiv de îngrijorare este şi numărul mare al copiilor abandonaţi, fie la naştere, fie ulterior, de către părinţii care au imigrat în căutarea unui loc de muncă mai bun. În plus, raportul arată că cel puţin 6.000 de copii trăiesc pe stradă, fiind afectaţi de excluziunea socială, violenţă şi abuzuri.
"Comisarul este îngrijorat în mod particular de faptul că acest fenomen se transmite de-a lungul generaţiilor. Autorităţile trebuie să-şi crească eforturile pentru prevenirea abandonului copiilor şi reducerea numărului minorilor fără adăpost. Trebuie luate măsuri urgente pentru aceşti copii să aibă acces la educaţie, la serviciile de sănătate, la adăpost şi hrană", a precizat Mui¾nieks în raport.
Totuşi, el a salutat reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie şi a îndemnat Guvernul României să aloce fondurile necesare pentru buna funcţionarea acesteia.
Pe de altă parte, Nils Mui¾nieks a tras un semnal de alarmă referitor la retorica anti-romi din discursurile publice, inclusiv la cel mai înalt nivel politic: "Autorităţilor li se cere să condamne ferm şi fără echivoc toate discursurile discriminatorii, în vreme ce partidele politice şi Parlamentul trebuie să adopte măsuri care să identifice şi să sancţioneze lipsa de toleranţă".
Totuşi, comisarul apreciază campaniile din ultimul an menite să lupte împotriva discriminării persoanelor de etnie romă, dar şi iniţiativa autorităţilor de a identifica şi înregistra copiii care nu aveau certificate de naştere.
Îngrijorător este însă şi faptul că, în continuare, peste 70% dintre romi trăiesc sub limita sărăciei şi doar 35% dintre ei au un loc de muncă.