Comisia de Buget îngraşă ASF-ul în ajun

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2013

Comisia de Buget îngraşă ASF-ul în ajun

Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea 17 membri

Dan Radu Ruşanu, favorit pentru şefia instituţiei, după cum a anunţat ziarul BURSA pe 12 decembrie 2012

Comisia de Buget din Camera Deputaţilor a îngrăşat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), adăugându-i încă doi membri în comisia de conducere, alături de cei 15 prevăzuţi iniţial, potrivit amendamentelor adoptate ieri.

ASF va prelua supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor (CSSPP), termenul de înfiinţare fiind 15 aprilie 2013.

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, pare să fie chiar cel care se pregăteşte să preia şefia Autorităţii. Ziarul BURSA a relatat, în ediţia din 12 decembrie 2012, că PNL îl preferă la şefia ASF pe Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte PNL.

Primul nume vehiculat pentru ASF a fost cel al lui Florin Georges-cu, prim-viceguvernator al BNR. Apoi, au mai fost vehiculate pe lis-ta candidaţilor şi alte persoane printre care Mircea Ursache, fostul preşedinte AVAS, economis-tul Daniel Dăianu, bancherul Nicolae Dănilă, preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, sau fostul preşedinte CNVM, Gabriela Anghelache.

Se pare că şefia ASF a creat discuţii în cadrul USL, liberalii nefiind de acord să cedeze şi acest post, după ce PSD-iştii au primit funcţii cheie, în actuala guvernare.

Conducerea ASF va avea un preşedinte, care trebuie să aibă o vechime de minim zece ani în domeniul financiar, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, care trebuie să aibă o vechime de minim şapte ani, potrivit amendamentelor aduse de deputaţii din Comisia de Buget.

Ceilalţi membri vor trebui să aibă o experienţă de minim cinci ani în domeniul financiar.

Săptămâna trecută, Comisia Juridică din Camera Deputaţilor şi-a adus şi ea amendamentele la proiectul înfiinţării Autorităţii Unice.

Comisia Juridică dorea ca membrii ASF să fie numiţi exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în activitatea financiară, bancară şi nebancară, de minim 10 ani.

Potrivit amendamentelor aduse în Comisia Juridică, noua Autoritate de Supraveghere urmează să fie "scăpată" de problema despăgubirii investitorilor FNI, potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor: "Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la Fondul Naţional de Investiţii".

Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia ris-că să nu îşi mai poată continua activitatea.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea ASF, însă piaţa mizează pe faptul că ea nu se va aplica până la trecerea actului prin Parlament.

Parlamentul se pare că se mişcă rapid, iar termenul pentru depunerea raportului la Biroul permanent este 25 februarie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dl Rusanu a refuzat demult

    1. are you sure? s-a refuzat pe sine? din ce stiu, ieri, era foarte "in carti"

      esti sigur ca e domn?

    de ce dl Daianu a refuzat propunerea, asa cum s-a zvonit? L-a mai refuzat o data pe Ponta, cand a renuntat la functia de consilier. Care e miza?

    Pe de alta parte, mi-a placut raspunsul dat intrebarii "de ce s-a marit numarul de comisari": "cu cati sunt mai multi specialisti, cu atat mai bine"! Intrebarea mea e "Care sunt specialisti dintre toti aia numiti politic?" 

    1. Cum de ce? ar fi vuit ziarele ca sef la supraveghere este cel tepuit de Sima!

      pai si ce legatura are cu hotia (lui sima)? Multa lume pierde bani la bursa, fie pe barba lui, fie pe inselaciunea altora - nu a fost nici primul, nu va fi nici ultimul. Bine ca il pun pe rusanu care nu a fost tepuit, ci doar a dat tepe.

      Plus ca a facut spectacol frumos cand s-a luat de fmi, nu? 

      Sa copiezi stirea din zf ul de ieri e cel mai usor

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb