Comisia de buget-finanţe a dat, marţi, un raport suplimentar de admitere a unei propuneri legislative pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală, informează Agerpres.
Proiectul prevede ca la articolul şapte să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor".
De asemenea, potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) - (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor".
Potrivit sursei citate, propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.
Actul normativ a mai fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimis pentru raport suplimentar Comisiei de buget.
Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate proiectul, for decizional în acest caz.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2019, 15:33)
De ce/? Nu e discriminare?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2019, 19:42)
Da, este discriminare si Avocatul Poporului ar trebui sa reclame acest act normativ.
Ce au in plus sau in minus jurnalistii, fata de alte categorii platitoare de impozite pe venituri, pentru a fi scutiti de aceste impozite?
Au vreun handicap, lucreaza in conditii grele vatamatoare.
Sunt curios daca lor li se pare justa aceasta masura.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2019, 16:24)
Avocatul poporului bea o bere pe colt la Magheru. Amortirea din birouri este criminala. Poporul a murit la revolutie. Revino-ti in starea de atunci !
2. Numai discriminări
(mesaj trimis de Dan în data de 03.12.2019, 15:58)
O sa ajungem o tara numai de discrimibatmri.
O meserie ca oricare alta.
Nu ii obliga nimeni.
2.1. Din pacate nu e deloc o meserie ca oricare alta (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2019, 17:59)
Ziaristii au o influenta enorma. De fapt de-aia li s-a si dat scutirea asta. Si ma rog, chiar daca ziaristii low-level luati individual nu au o influenta majora in sine, entitatile pentru care lucreaza au. Adica, poate o studenta angajata la Cancan imediat dupa facultate n-are cine stie ce influenta, dar Cancan in sine are una uriasa.
3. Nu e discriminare...
(mesaj trimis de EU în data de 03.12.2019, 23:38)
E MITA de-a dreptul! Ar trebui luati de DNA toti cei care au votat asta!