Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură

C.P.
Macroeconomie / 28 mai 2010

Comisia Europeană a transmis, ieri, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decizia privind acordarea de ajutoare de stat pentru aplicarea unui nivel al accizei de 21 Euro/1000 litri pentru motorina utilizată în agricultură.

În urma analizării HG nr.408/2010 privind aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, Comisia nu a formulat nicio obiecţie şi a decis că schema avizată este compatibilă cu piaţa internă. Totodată, în evaluarea sa, Comisia a constatat că actul normativ respectă "Liniile directoare comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier 2007-2013" şi că reducerea de accize stabilită prin actul normativ constituie un ajutor destinat să faciliteze dezvoltarea anumitor activităţi sau regiuni economice, fără a aduce modificări condiţiilor schimburilor comerciale într-o măsură care contravine interesului comun.

Ca urmare a avizului Comisiei, HG 408/2010 intră în vigoare începând de ieri, 27 mai 2010. Utilizatorii de motorină din sectorul agricol, posibili beneficiari ai schemei de ajutor, trebuie să solicite, cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină, documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor, pentru cantităţile achiziţionate şi utilizate începând cu data de 27 mai 2010, spre a beneficia de subvenţionarea accizei.

Prin intrarea în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern, se stabileşte nivelul accizelor la echivalentul în lei a 21 euro/1000 litri, faţă de rata cuprinsă între 293,215 Euro/1000 litri în 2010 şi 309/Euro/1000 litri în 2012. Ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare se aplică pentru o cantitate totală anuală de motorină de maximum 700.646.000 de litri. Această cantitate se repartizează între diferite ramuri de producţie primară, în funcţie de consumul mediu pe hectar pentru fiecare activitate. Bugetul total prevăzut pentru cei trei ani de aplicarea a schemei de ajutor este de 3.050.000.000 lei (circa 735,1 milioane euro).

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin centrele judeţene/locale. Beneficiarii pot depune cererile de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, după publicarea Ordinului de Ministru în Monitorul Oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb