Comisia Europeană a propus sprijinirea cu 1 miliard de euro a fermierilor din ţările în curs de dezvoltare

F.A.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 iulie 2008

Comisia Europeană a propus sprijinirea cu 1 miliard de euro a fermierilor din ţările în curs de dezvoltare

Comisia Europeană (CE) a propus vineri instituirea unui sistem de reacţie la creşterea preţurilor la produsele alimentare în ţările în curs de dezvoltare, în valoare de un miliard de euro, care ar urma să fie acordat la începutul lui 2009, şi speră că procedura să fie aprobată până în noiembrie.

"Această sumă va veni în completarea fondurilor de dezvoltare existente şi provine din fondurile neutilizate din bugetul UE pentru agricultură, fiind destinată ţărilor în curs de dezvoltare care au cea mai mare nevoie de ea, determinate pe baza unor criterii obiective. Printre priorităţile sistemului se numără măsurile privind oferta, măsurile de facilitare a accesului la mijloacele de producţie agricolă, cum ar fi seminţele şi îngrăşămintele, eventual prin acordarea de credite, precum şi măsurile de tip "plasă de siguranţă", destinate să amelioreze capacitatea de producţie în agricultură", se precizează într-un comunicat al CE.

Parlamentul şi Consiliul urmează să decidă asupra funcţionării procedurii, iar CE şi-a arătat dorinţa pentru aprobarea propunerii până în noiembrie pentru a permite angajarea fondurilor în 2008 şi acordarea acestora la începutul lui 2009.

Conform comunicatului, Comisia se aşteaptă ca acest sprijin financiar să determine creşterea producţiei agricole şi a siguranţei aprovizionării cu alimente în ţările beneficiare, reducerea ratei malnutriţiei şi o inflaţie mai mică a preţurilor la produsele alimentare.

"Impactul creşterii preţurilor la produsele alimentare este deosebit de puternic pentru populaţiile cele mai sărace ale lumii. El poate pune în pericol progresele pe care le-am realizat în îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi poate exacerba tensiunile din ţările sărace, în special cele africane. Acest instrument financiar în valoare de 1 miliard de euro urmăreşte să încurajeze o reacţie fermă şi rapidă în materie de ofertă agricolă. El este un act de solidaritate faţă de popoarele cele mai sărace ale lumii şi totodată o măsură responsabilă destinată să promoveze stabilitatea, urmărind creşterea producţiei agricole în ţările în curs de dezvoltare pentru a combate efectele creşterii preţurilor la produsele alimentare. Creşterea ofertei este necesară pentru a combate nivelul din ce în ce mai ridicat al preţurilor la produsele alimentare în întreaga lume", a declarat preşedintele CE, José Manuel Barroso.

Potrivit comisarului pentru Dezvoltare şi Ajutor Umanitar, Louis Michel, această măsură le va înlesni agricultorilor din ţările cu probleme accesul la seminţe şi îngrăşăminte.

"Creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost o lovitură grea în special pentru fermierii şi populaţiile ţărilor în curs de dezvoltare. Aportul major de lichidităţi va contribui la creşterea producţiei agricole în aceste ţări, punând la dispoziţia fermierilor mijloacele necesare - de exemplu mai multe seminţe şi îngrăşăminte - pentru a obţine rezultate vizibil mai bune pe termen mediu şi lung (...)", sus­ţine Louis Michel.

Pentru a se stabili ţările eligibile şi nivelul de ajutor de care ar trebui să beneficieze se vor utiliza informaţiile furnizate de Grupul operativ al ONU şi de organizaţiile internaţionale (în principal agenţi ale ONU precum FAO, PAM, Banca Mondială şi FMI), care vor putea fi completate prin informaţii specifice fiecărei ţări, obţinute de la delegaţiile Comisiei Europene.

Printre criteriile indicative de selecţie a ţărilor se numără dependenţa de importurile de produse alimentare, inflaţia preţurilor la produse alimentare şi vulnerabilitatea socială şi fiscală. Totodată, se vor lua în considerare atât celelalte fonduri oferite de comunitatea de donatori, cât şi potenţialul fiecărei ţări de a-şi spori producţia agricolă. Sistemul prevede, de asemenea, posibilitatea elaborării unor programe regionale, în beneficiul tuturor ţărilor din respectiva regiune. Pot fi finanţate şi iniţiativele la nivel mondial, atunci când sunt implementate prin intermediul unei organizaţii regionale sau internaţionale.

"Deşi toate ţările în curs de dezvoltare sunt potenţial eligibile pentru acest tip de sprijin, ajutorul se va adresa ţărilor cel mai grav afectate de criza preţurilor la produsele alimentare în termeni socio-economici şi politici, ţări în care este absolut necesar să se ia măsuri şi care nu dispun de mijloacele sau capacităţile necesare pentru a reacţiona fără ajutor extern", se menţionează în comunicat.

Potrivit comunicatului, acest sprijin va fi acordat prin intermediul organizaţiilor internaţionale, inclusiv al organizaţiilor regionale. Ajutoarele acordate prin intermediul organizaţiilor internaţionale ar putea privi, de exemplu, activităţile FAO (programul emergency input delivery), IFAD (de exemplu finanţarea rurală), UNICEF (nutriţia copiilor, "plase de siguranţă" în sectorul alimentar), PAM (ajutoare alimentare umanitare, "plase de siguranţă" tranzitorii), CICR (ajutoare alimentare) şi Banca Mondială (gestionarea riscurilor pe baza instrumentelor de piaţă, "plase de siguranţă").

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb