În urma acordului politic privind mecanismul de recuperare şi rezilienţă (RRF), Comisia a prezentat orientări actualizate statelor membre cu privire la pregătirea şi prezentarea planurilor de recuperare şi rezilienţă, conform unui comunicat de presă.
Facilitatea de recuperare şi rezilienţă este instrumentul cheie din centrul NextGenerationEU, planul UE de a ieşi mai puternic din criza coronavirusului. Acesta va pune la dispoziţie 672,5 miliarde EUR în împrumuturi şi subvenţii pentru a sprijini reformele şi investiţiile în statele membre. Pentru a beneficia de RRF, statele membre trebuie să prezinte planuri de recuperare şi rezilienţă care stabilesc reformele lor naţionale şi agendele de investiţii. În timp ce principiile de bază ale propunerii Comisiei au fost păstrate, acordul politic a adus unele modificări textului regulamentului.
Pentru a ajuta statele membre să îşi alinieze proiectele de planuri de recuperare şi rezilienţă la regulament, orientările prezentate iniţial în septembrie au fost actualizate. Aceste orientări actualizate reflectă faptul că sfera de aplicare a RRF este structurată în jurul a şase piloni: tranziţia verde; transformare digitală; creştere şi locuri de muncă inteligente, durabile şi incluzive; coeziunea socială şi teritorială; sănătate şi rezistenţă; şi politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri, inclusiv educaţie şi abilităţi. Statele membre ar trebui să explice modul în care planurile contribuie la egalitate şi principiile Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, acestea ar trebui să includă un rezumat al procesului de consultare la nivel naţional, precum şi sistemul de controale şi audit instituit pentru a se asigura că interesele financiare ale Uniunii sunt protejate. Statele membre ar trebui să demonstreze că planurile lor propuse contribuie cu cel puţin 37% din alocarea totală a planului la obiectivul climatic şi 20% la tranziţia digitală. Comisia rămâne în dialog intens cu statele membre cu privire la pregătirea planurilor lor de recuperare şi rezilienţă. Împreună cu orientările actualizate, Comisia a publicat şi un şablon standard pentru planurile statelor membre.