Comisia Europeană a lansat o anchetă aprofundată prin care urmăreşte să afle dacă vânzarea diviziei luxemburgheze a grupului bancar franco-belgian "Dexia" SA - "Dexia Banque Internationale a Luxembourg" ("Dexia BIL") - a fost făcută cu respectarea condiţiilor de piaţă. În plus, oficialii europeni vor să afle dacă tranzacţia a inclus vreun element care ar putea fi considerat ajutor de stat.
"Dexia BIL" a fost înstrăinată în decembrie 2011, către fondul de investiţii Precision Capital din Qatar (susţinut de familia regală din Qatar), pentru 730 de milioane de euro, iar restul de 10% a fost achiziţionat de Luxemburg, pentru 73 de milioane de euro.
La data de 23 martie, autorităţile din Luxemburg au notificat Comisia Europeană în legătură cu vânzarea acestei divizii. Tranzacţia cuprinde în principal activităţile de retail şi private-banking ale "Dexia BIL".
"Dexia" anunţase, încă din octombrie 2011, că a intrat în negocieri exclusive cu un investitor privat pentru înstrăinarea diviziei din Luxemburg.
"Dat fiind faptul că vânzarea este rezultatul unor negocieri exclusive cu un investitor privat, Comisia a deschis o investigaţie amănunţită care va stabili dacă preţul tranzacţiei este conform evaluării pieţei", au anunţat, ieri, autorităţile de la Bruxelles. Acestea au adăugat că nu au suficiente informaţii cu privire la evaluarea operaţiunilor înstrăinate.
În luna octombrie a anului trecut, Belgia, Franţa şi Luxemburg au salvat "Dexia" de la faliment prin dezmembrarea grupului şi oferirea de garanţii de stat de 90 de miliarde euro pentru acoperirea nevoilor sale de finanţare. În cadrul procesului de dezmembrare, statul belgian a acceptat să preia 100% din "Dexia Banque Belgique", entitatea belgiană a grupului prezentă pe piaţa de retail, în schimbul sumei de 4 miliarde euro.
În februarie 2012, "Dexia" a vândut pachetul majoritar de acţiuni de la divizia sa franceză de finanţare a administraţiilor locale "Dexia Municipal Agency" ("Dexma"), pentru 380 milioane de euro. "Caisse des Depots" şi "Banque Postale" au preluat, fiecare, o participaţie de 31,7% din acţiunile "Dexma".
"Dexia" a avut pierderi de 11,6 miliarde euro în 2011, ca urmare a dezmembrării sale şi a expunerii pe Grecia.