Comisia Europeană va chema Grecia în faţa instanţei pentru că autorităţile elene nu au reuşit să recupereze ajutoarele de stat acordate ilegal mai multor companii. De aceste ajutoare au beneficiat sute de companii elene.
Potrivit unui anunţ făcut, ieri, de Comisia Europeană, companiile primeau scutiri de la plata taxelor pentru activităţi precum producţia de maşini, minerit, pescuit, însă, ulterior, autorităţile de la Bruxelles au decis că acordarea de facilităţi, care s-au ridicat la aproximativ 200 de milioane de euro (272 milioane de dolari), încalcă reglementările Uniunii Europene.
Comisia a anunţat că statul elen nu a reuşit să convingă autorităţile europene că scutirile de taxe acordate companiilor au fost recuperate, drept pentru care va chema Grecia în faţa Curţii Europene de Justiţie.
"Comisia va lua toate măsurile necesare prin care să se asigure că statele membre îşi respectă obligaţiile de recuperare a ajutoarelor", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.
• Grecia: Italia şi-a mascat situaţia financiară mai bine decât noi
Italia a făcut mai multe decât Grecia ca să-şi mascheze situaţia financiară, în vederea asigurării intrării sale în zona euro, spune vicepremierul elen, Theodoros Pangalos.
Amintim că Grecia a încheiat acorduri de swap valutar cu băncile americane de investiţii, care i-au permis să mascheze amploarea datoriilor şi a deficitului bugetar, în vederea intrării în zona euro. UE i-a cerut Greciei să prezinte informaţiile cu privire la acordurile swap.
"Pur şi simplu pui anumite sume de bani în bugetul pe anul viitor...La acest lucru apelează toată lumea, iar Grecia a făcut-o într-o proporţie mai mică decât Italia, spre exemplu", a afirmat Pangalos, într-un interviu acordat BBC.
Pe de altă parte, Pangalos a criticat atitudinea Germaniei cu privire la criza din Grecia. Marţi, un ministru german a declarat că Grecia trebuie să iasă singură din această criză şi să nu aştepte salvarea de la Germania ori de la Uniunea Europeană. Pangalos a răspuns: "Atena nu a primit nicio compensaţie pentru impactul economic al ocupaţiei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ne-au luat aurul din Banca Greciei, ne-au luat banii şi nu ni i-au mai dat niciodată. Aceasta este o problemă care va trebui abordată cândva, în viitor. Nu spun că germanii ar trebui să ne dea banii înapoi, însă ar trebui să spună măcar < mulţumesc >".
• Conducerea UE e foarte slabă, spune vicepremierul grec
În opinia lui Theodoros Pangalos, Grecia nu ar fi ajuns în situaţia actuală dacă Uniunea Europeană ar fi avut o conducere mai puternică. "Calitatea liderilor de astăzi ai UE este foarte, foarte slabă", a afirmat Pangalos, amintind că blocul a fost mult mai bine condus în anii 1980, când Jacques Delors era în fruntea Comisiei Europene, iar Helmut Kohl, Francois Mitterrand şi Margaret Thatcher conduceau Germania, Franţa, respectiv Marea Britanie.