Comisia Europeană dictează raţionalizarea gazelor pentru a ajuta Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 26 iulie 2022

Un editorial recent din Die Welt, cu titlul "Sancţiunile împotriva Rusiei: acest război nu poate fi câştigat", este ilustrat cu o fotografie de grup de la ultima întâlnire la nivel înalt a grupului G7, sub care scrie "Fotografie de grup cu iluzii".

Un editorial recent din Die Welt, cu titlul "Sancţiunile împotriva Rusiei: acest război nu poate fi câştigat", este ilustrat cu o fotografie de grup de la ultima întâlnire la nivel înalt a grupului G7, sub care scrie "Fotografie de grup cu iluzii".

"Spre deosebire de alte ţări, noi nu am trăit peste posibilităţile noastre din punct de vedere energetic". (Teresa Ribera, ministrul tranziţiei ecologice din Spania)

Călin Rechea

În fiecare zi apar noi elemente care să ateste acumularea accelerată a tendinţelor totalitare şi dictatoriale la nivelul Comisiei Europene. Voci tot mai numeroase şi mai "grele" cer tot mai insistent renunţarea la principiul unanimităţii pentru voturile statelor membre din UE.

Recent, propunerea a fost susţinută şi de cancelarul german. Aproape simultan a venit şi propunerea preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, de reducere voluntară a consumului de gaze naturale la nivelul statelor UE, care se va transforma în dictat de raţionalizare dacă Rusia va acţiona pentru oprirea livrărilor.

Asistăm, deci, la aplicarea celor mai vechi metode de introducere a dictaturii, de multe ori cu aprobarea sau indiferenţa cetăţenilor, aceea a ameninţărilor externe iminente şi existenţiale.

"Există acuzaţii că planul de urgenţă al UE are ca scop doar susţinerea industriei Germaniei", a scris un jurnalist de la Die Welt pe marginea declaraţiilor oficiale.

Primele reacţii negative au venit din partea Greciei şi Spaniei, care şi-au exprimat vehement opoziţia, după cum scrie Bloomberg. Portugalia s-a alăturat imediat, în condiţiile în care se află într-o situaţie similară cu aceea a Spaniei, respectiv are alte reţele de aprovizionare cu gaze naturale, iar interconectarea cu marile reţele europene este minimă sau nu există.

Secretarul de stat pentru energie Joao Galamba a declarat pentru cotidianul Expresso că "ţara trebuie să crească consumul de gaze pentru generarea de electricitate pe fondul producţiei scăzute din hidrocentrale", iar "planul UE este nesustenabil şi va lăsa Portugalia fără electricitate". Oficialul portughez a mai amintit că planul de raţionalizare nu ţine cont de faptul că Portugalia nu este conectată cu reţeaua europeană de transport a gazelor, adică volumul de gaze economisit acolo nu poate fi utilizat pentru acoperirea deficitelor în alte părţi.

Extraordinară viziunea planificatorilor centrali de la Bruxelles, nu-i aşa?

În conferinţa de presă unde a explicat de ce Spania se opune planului propus de Ursula von der Leyen, Teresa Ribera, ministrul tranziţiei ecologice din guvernul de la Madrid, a subliniat că, "spre deosebire de alte ţări, noi nu am trăit peste posibilităţile noastre din punct de vedere energetic".

Referinţa la discursurile fostului cancelar Merkel din perioada crizei datoriilor suverane este mai mult decât transparentă.

"Dorim să ajutăm, dar dorim de asemenea să fim şi respectaţi", a mai declarat ministrul spaniol, care a mai făcut o afirmaţie deosebit de gravă în ceea ce priveşte starea democraţiei din Europa. "Nu putem să ne asumăm sacrificii pentru care nu ni s-a cerut opinia", a subliniat Teresa Ribera, conform unui articol din El Pais.

Reducerea consumului de gaze cu 15% ar avea efecte disproporţionate pentru multe state din UE, un factor care nu a fost luat în considerare de Comisia Europeană. În cazul Greciei şi Spaniei ar conduce la oprirea pe scară largă a alimentării cu energie electrică, cu efecte deosebit de grave atât asupra sectorului industrial cât şi asupra gospodăriilor populaţiei.

Pe lângă opoziţia clară a celor trei ţări, reprezentanţii Italiei, Poloniei şi Ungariei "şi-au exprimat rezervările cu privire la propunerea UE de a reduce consumul de gaze naturale", conform unui articol de la Bloomberg.

Este greu de explicat de ce în toate aceste dezbateri şi în propunerile care vin de la Bruxelles sau din marile capitale europene lipseşte un element crucial: trecerea mai mult sau mai puţin chinuită peste această iarnă este doar un prim pas din lungul şir de ierni care va urma fără gazele din Rusia.

Ce se va întâmpla în iernile viitoare? De unde vine această miopie a autorităţilor europene? Sau nu este miopie, ci este vorba despre o politică deliberată de distrugere pe scară largă?

Iar apoi, cum se mai poate vorbi despre planuri de rezilienţă, în condiţiile în care trecerea completă la electricitatea obţinută din surse regenerabile, pe lângă faptul că îi lipseşte scalabilitatea necesară pentru o dezvoltare economică sustenabilă, ar însemna o fragilizare extrem de periculoasă, nu doar pentru sistemul economic, ci şi cel social?

Oare aceste elemente deloc de neglijat sunt luate, măcar marginal, în considerare de autorităţile europene şi de autorităţile noastre, care par că aplică fără crâcnire planurile de trimitere a României către subdezvoltare?

În faţa apelurilor interne de a deschide magistrala Nord Stream 2, Robert Habeck, ministrul economiei din Germania, a declarat că deschiderea ar fi echivalentă cu ridicarea steagului alb în Germania şi în Europa şi "sigur nu vom face aşa ceva", după cum arată Die Welt.

Pe marginea ştirii, un cititor scrie că "Habeck ar trebui să explice cum rămâne competitivă economia noastră dacă nu cumpărăm materii prime ieftine din Rusia, în timp ce alte puteri economice le cumpără pentru a produce mult mai ieftin".

Dar dacă distrugerea totală a economiei Germaniei este cu adevărat scopul urmărit acum de guvernul de la Berlin?

"Cu deciziile greu de înţeles ale ministrului economiei, care afectează mult mai grav Germania decât Rusia, distrugerea ţării va fi aşa de mare încât la un moment dat chiar va trebui ridicat steagul alb în faţa lui Putin", scrie un alt cititor Die Welt.

Cotidianul britanic The Telegraph a scris recent că "intrarea în vigoare a planului de raţionalizare va semăna discordie între statele membre, prin penalizarea celor care nu depind aşa de mult de gazele din Rusia".

Titlul articolului este "Germania a condamnat Europa la ruină". Cât va mai rezista unitatea europeană în acest condiţii?

Într-un editorial recent din Die Welt, cu titlul "Sancţiunile împotriva Rusiei: acest război nu poate fi câştigat", se arată că "politica externă serioasă înseamnă confruntarea realităţii". Acum realitatea indică faptul că "Ucraina nu poate trece peste superioritatea de zece ori mai mare a ruşilor" şi că "Putin nu este deloc izolat pe plan internaţional".

Articolul este ilustrat cu o fotografie de grup de la ultima întâlnire la nivel înalt a grupului G7, sub care scrie "Fotografie de grup cu iluzii".

Să fie acest articol un semnal al încercărilor de recunoaştere a realităţii şi de schimbare a abordărilor diplomatice faţă de Rusia? Sau aşa ceva nu este posibil până când nu se primeşte semnalul verde de la Washington?

Dar dacă semnalul va veni prea târziu?

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. "Competitivitatea" Germaniei si a prietenilor ei s-a construit pe energie si resurse rusesti sub pretul pietei, distrugand concurenta care a evitat Rusia, inclusiv Romania. Acum sa se descurce singuri si sa rabde frig, sa invete la lumanare cum am facut si noi, deoarece au devenit cam obraznici.

    "Dar dacă distrugerea totală a economiei Germaniei este cu adevărat scopul urmărit acum de guvernul de la Berlin?"

    Profunda intrebare 

    1. După părerea mea este vb de o criza strict financiara în care interesele tuturor guvernelor occidentale sunt subordonate inexorabil la statusul dolarului ca moneda de rezerva internațională. Nu e slugarnicie politica, pur si simplu producția /consumul si planul economic și social devin secundare. Acea bula de la NYSE se sparge pur și simplu dacă exista un sistem de referință extern nespeculativ sau mai puțin speculativ - ruble etalon și yuani digitali. In est încă mai respecta balanta de plăti, mai exista price finding si un sistem financiar funcțional care doar intermediază schimburile de valori nu produce profituri per se. La ceilalți e doar cazino, americanii spun "helicopter money" un haos provocat de dereglementarI succesive făcute în pofida Federal Reserve. Încă din anii 80 au pornit pe aceasta cale fără perspective de viitor, obiectiv nu ai cum sa îngenunchezi vreodata China și Rusia. Doar FED poate face o restructurare / reorganizare cu pierderi minime pentru vest.

      Germania a cunoscut atat parteneriatul cu SUA in vestul ei cat si ocupatia sovietica in estul ei si poate alege in cunostinta de cauza, ca si tarile din blocul estic. In timp ce americanii au eliberat si au sustinut financiar prin planul Marshal, rusii au ocupat, au jefuit, au omorat si au epurat etnic prin planul Stalin. Nimeni din Europa nu mai doreste sa aiba de-a face cu rusii. A fost o perioada cand Europa a crezut ca rusii au evoluat si s-au civilizat, dar s-a dovedit ca ei nu s-au schimbat deloc. Au avut o sansa mare de a se integra in Europa si au ratat-o. Urmatoarea ocazie nu va veni prea curand si in niciun caz in urmatoarele decenii.

      Exact! A gandit mult pana a emanat-o din putul gandirii.

      Da? Dupa mintea ta, ce ar trebui sa faca europenii? Sa cedeze santajului reusesc, sa ii multumeasca lui Putin ca distruge o tara europeana si sa-i transmita ca ii asteapta la Berlin, cu flori, tancurile ruginite.

      Eventual sa il ajute si cu ceva armament modern ca al lui e praf. 12 Himars sunt mai eficace decat toata artileria rusa.  

      Rusia nu a eliberat nimic niciodata. Rusia numai a ocupat si pe unde a trecut ea a ramas in urma numai moarte si jaf.

      taci trolule rus

      Este din putul gandirii intr-adevar.Dar alta-i treaba.Cred eu ca gospodin Putin este mult mai malefic decat pare.Nu doar razboiu declansat il face asa ci insasi situatia in care a adus UE.Sunt convins ca totul a fost bine calculat si "roadmapul" este urmarit punct cu punct.Probabil cu sau fara voia Ursulei gazul se va inchide din 1 decembrie din cauza unei "turbine"! Adevaratul razboi este pentru distrugerea UE !

      ...

    Deci concluzia e ca daca nu-,l pupi in ... pe Putin e foarte rau!Parca e un articol scris de Victor Orban !

    1. Imediat eticheta de putinist. Ferească să aibă cineva o părere care nu îmbucă orice spune UE, ca imediat e catalogat.

      Revino-ti și fii serios, te rugam.  

      Troll soroshist, marsh la cotineata !

      Nu iti face probleme datorita reactiilor, mama prostilor e permanent gravida!

      Nu trebuie sa pupam pe nimeni in kur.problema noastra e ca-i pupam pe toti.

      Acum fiecare cu parerea lui,dar eu nu vreau sa fiu solidar cu unul care a vrut sa-si traga teava de gaz de le rus doar pentru el,desi toata lumea s-a opus.ma refer la north stream 2. 

      Oricum,degeaba schelăcăie acum nemtii si ursula.au vrut zero emisii de carbon si asta au primit!prostia si domnia se platesc.

      Tu esti dovada ca este asa. Sigur mai ai frati si tot ca tine de "destepti".

      Desigur boss. Salut vesel hauristic!

    Parca kovesi este procuror general , este oprita sau nu are curaj sa ancheteze dosarul de coruptie ursula pfizer ? sau are voie doar pentru gainarii prin moldova si bulgaria ?

    1. au pus-o cei pe care i-a servit , in special franta care si-a retras propunerea si germania . nu era nevoie de ironia ta , intrebarea era mai mult retorica .

      Îmi pare rău dar d-ra Kovesi l a prins pe dragnea chiar în momentul în care acesta cerea "repatrierea" rezervei de aur de la London, insinuand ca prietenii noștri anglo-americani ar fi "furat" cumva aurul României (?!) practica stiuta de toți tovarasii ca fiind specifica prietenilor noștri dinspre răsărit și nicidecum.... etc etc

    astia inca mai cred ca pot lua hotarari contrare CE, n-ai cu cine domne niste naivi. Fac si ei scandal pt public, in rest cortina de fier se ridica incet si sigur.

    Articol extrem de realist din punc de vedere economic.

    Cu sloganuri politice si ideologice europa se AUTODISTRUGE econimic. 

    Momentan USA este SINGURUL castigatorul ECONOMIC (cu energie+armament).

    1. Asta si vor,din asta se hranesc americanii ,din razboaie si suferinta altora!Urmeaza China dar nu cu Biden la putere fiindca ii este frica,e prea las,nu este in stare.Cu China isi rup americanii dintii direct in ciolan,orice nas isi are nasul.

      CINSTITI ORTODOXI , VA ROG FOARTE MULT , SA AVETI CEI 7 ANI DE ACASA !!! CA SI DE AIA , PRIN SALBATICIA SI SEMI-PRIMITIVISMUL NOSTRU , COMBINAT CU MAREA HOTIE A CELOR CARE NE CONDUC , ROMANIA DE ASTAZI , A AJUNS PE MARGINEA PRAPASTIEI !!!!!!!!!!!!! DE CE ??? FIINDCA AM AJUNS O TARA , DE OAMENI NEBUNI , DIN CARE MILIOANE SI MILIOANE DE LOCUITORI , AU FUGIT UNDE AU VAZUT CU OCHII !!!!!!!!!! MAI MULTI CA IN SIRIA , TARA CE-A MAI BATUTA DE SOARTA , DE PE GLOBUL PAMANTESC , IN MATERIE DE RAZBOI !!!!!!!! CE SE INTAMLA CU VOI ??????? IN LOC SA RASPUNDETI FRUMOS SI MATUR , VOI JIGNITI SI BATJOCORITI !!!!!!!!!!!!!!! PE ORICINE , SI ORICE NU SE POTRIVESTE CU CREIERUL VOSTRU !!! CU JUDECATA VOASTRA !!!!!!!!!!! CE SE INTAMPLA CU VOI ??? STATI , SI JUDECATI UN PIC , SA VEDETI DACA AM DREPTATE , S-AU NU !!!!!!! AICI , ESTE VORBA , DESPRE OPINII , DESPRE PARERI , NU DESPRE VALURI DE VENIN SI DE URA !!!!!!!!!! CA VOI , ORTODOXII , ASTA SANTETI DIN PACATE !!!!!!!!!!! UN OCEAN , DE VENIN , SI DE URA !!!!!!!!!! SI DE FRUSTRARE !!!!!!!!! MAI , OAMENI BUNI !!!!!!! CE SE INTAMPLA CU VOI ???????? CE E IN CREIERUL VOSTRU ????????? CE-A FACUT COMUNISMUL SPURCAT SI BLESTEMAT , DIN ANII 1945 INCOACE , CU PARINTII VOSTRII , SI CU VOI ??????? CE-ATI DEVENIT , IN ROMANIA , SI PE PAMANT ??????? CUM SA-I AJUNGEM VREODATA , CAPITALISMUL ADEVARAT , CU CONCEPTIILE ASTEA ??????? CU GANDIREA ASTA ????? ABIA ASTEPTATI PAREREA CUIVA , CA SA-L PUTETI IMPROSCA CU TOATE NEREALIZARILE VOASTRE !!! CU TOATE NEIMPLINIRILE VOASTRE !!! CU TOATE NEREUSITELE VOASTRE !!! CU TOATA RAUTATEA VOASTRA !!!!!!!!! CE SE INTAMPLA CU VOI ??? CINE SANTETI ??? CE CAUTATI IN TARA ASTA ???? DACA VA CONSIDERATI ATAT DE INTELEPTI , DE CE NU VA URCATI INTR-UN AVION , ZBURATI LA 12.000 DE MILE DE AICI , SI SA LE DATI LECTII DE COMUNISM , CAPITALISTILOR ????? CUM NE DA LECTII DE EXEMPLU , TOVARASUL SENATOR DANIEL ZAMFIR , DESPRE INVATATURILE TOVARASULUI LENIN , CATRE POPOR ?????????? SI CA EL , JUMATATE DIN POPULATIA ROMANIEI DE AZI , A RAMAS COMUNISTA , S-AU JUDECA IN MOD COMUNISTOID ???????? MAI E DE MIRARE , CA OAMENI DIN INDUSTRIA FONDURILOR DE INVESTII ( MUTUALE , CA SA INTELEGETI MAI BINE !!!!!!! ) , S-AU DE PE PIATA DE ACTIUNI PRAPADITA A TARII , SE VAITA CA '''''' POPULATIA ROMANIEI , E AFONA IN MATERIE DE INVESTII LA BURSA ????? ''''''' ; CUM SA NU FIE AFONA , CAND NIMENI NU TE INVATA LA SCOALA , LA LICEU S-AU LA FACULTATE , CE SA FACI CU BANII TAI ???????? VOI , CINSTITI ORTODOXI , DUPA CALENDARELE NOU , S-AU VECHI , CINSTITI CATOLICI S-AU DE ALTA RELIGIE , VA DATI MACAR SEAMA , UNDE VA AFLATI ????? S-AU : UNDE A-TI ATERIZAT , PRIN NASTERE ???????? VA SPUN EU : '''''' VAI , DE CAPUL VOSTRU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ''''''. AICI , NU ESTE '''''''' GRADINA MAICII DOMNULUI !!!!!!! NU , NU, NU , NU !!! E BURICUL IADULUI !!!!!!!!!!!!! '''''''.

      HAI , ARUNCATI-VA VENINUL !!!!!!!! INCEPETI CU JIGNIRILE !!!!!!!!! V-AM AJUTAT PE MULTI , PE BURSA DE VALORI , CU INDICATII DESPRE ACTIUNI CARE '''''' NU SANT DE ROMANIA , SI NU SANT PENTRU ROMANIA !!!! DATORITA MIE , MULTI V-ATI BAGAT MILIOANE SI MILIOANE DE LEI , IN BUZUNARE !!!!!!!! STITI VOI , CARE SANTETI !!!!!!!!!!! AM AUZIT VREODATA CUVANTUL : MULTUMESC , FRAIERE ???? PRAFUL , SA SE ALEAGA DE TINE ?????? VEDETI ??? DE-AIA N-ARE URSUL , COADA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CA SANTEM SEMI - PRIMITIVI !!!!!!!!!!!!!!!

      Daca ati ajutat pe altii de buna voie, nu trebuie sa asteptati multumiri, multumirea e in sufletul dumneavoastra pt ca ati facut un lucru bun pentru aproapele....

      Frate,o singura rugaminte.Nu mai scrie cu majuscule.Zau,e greu de citit nu de alta.sa fii sanatos!

    SE vede treaba ca nu stii ce inseamna introducerea dictaturii daca ce se petrece la comisia europeana iti seamana a fi asa ceva. De fapt nu calci prima data in strachini si o faci cu nonsalanta tipului informat.

    1. Chiar nu știe ce înseamnă dictatură?

      Te pomenești că nici mizeria din pandemie când hălci importante din populație nu puteau intra în magazine sau în clădirile administrației (căreia îi plăteau taxe - ca proștii?) dacă nu se înțepau cu serul ineficient și nesigur. Democratic, bineînțeles. 

      Sau tot democrație e când România, autosuficientă la capitolul gaz (90-95% din gaz e produs intern) va face frigul ca pe vremea lui Ceaușescu pentru a oferi gazul nemților sau austriecilor. Tot democratic întrucât prostul de rând n-a fost consultat. Plăvanul a răspuns instrucțiunilor venite de la stăpânii lui externi.

      Alternativele s-au petrecut în China, unde guvernul a instalat garduri și în casele oamenilor. :)

      În mod normal, când nu-ți convine o stare de fapt nu prea are logică să-ți dorești acea stare de fapt. :)))) 

    Germanii trebuiesc imbuibati cat mai mult pentru a sta potoliti.

    Pare sa se uite ca sanctiunile economice impuse la solicitarile Frantei dupa Primul Razboi Mondial au accelerat procesul nazificarii germanilor flamanzi.

    La fel si in cazul rusilor, flamanzirea lor nu va conduce la rasturnarea lui Putin ci la invazia "hoardelor" asa cum le plac propagandistilor oxcidentaloizi sa-i numeasca. 

    1. În traducere libertină, să-i lăsăm pe ruși să-i căsăpească pe ucrainieni. Business as usual.

      Presupun că tu crezi despre tine că ești un om bun. :))))) 

    Oamenii chibzuiți se bazează pe gazul rusesc.

    S-au schimbat paradigmele. Ceea ce pare irelevant pentru diverși poeți poate fi semnificativ pentru omul de rând. 

    Să continuăm să plătim resurse la prețuri fantasmagorice pe o piața afectată de mofturile unui dictator sau să considerăm niște răcorică pentru dezumflarea regimului mafiot sovietic? 

    Să fie de vină actualii politicieni pentru opera lui Merkel? Pe încrederea ei în sistemul mafiot sovietic? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb