Comisia Europeană estimează o creştere a Produsului Intern Brut al României de 10%, până în 2013, a declarat, ieri, administratorul principal al Departamentului de Informare şi Comunicare - Direcţia Generală pentru Politică Regională, din cadrul Comisiei Europene, Charles White, la seminarul "Cum cheltuim fondurile structurale?".
"Obiectivul global al României este obţinerea unei creşteri a Produsului Intern Brut cu 15 la sută peste cel estimat până în 2013", a afirmat, la rândul său, directorul general al Autorităţii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC) din Ministerul Finanţelor Publice.
România ar putea recupera circa 10 procente din decalajul general faţă de Uniunea Europeană, ajungând la aproximativ 41 la sută din media Uniunii Europene, conform estimărilor realizate până în prezent, arată o sinteză Euractiv, citată de Rompres.
În legătură cu proiectele operaţionale negociate de către România cu Comisia Europeană, directorul general al AMCSC a precizat faptul că "nici unul dintre acestea nu a fost respins, Comisia neavând cum să facă acest lucru. A fost o confuzie. Se discută şi se clarifică unele aspecte pe baza lor. Până în septembrie 2007, două dintre acestea vor fi aprobate".
Administratorul principal al Departamentului de Informare şi Comunicare a semnalat că există anumite preocupări legate de situaţia proiectului de autostrăzi din România, precum şi de modul de circulaţie din Capitală, dar aceste probleme trebuie rezolvate de autorităţile române, care trebuie să-şi stabilească priorităţile.
"Dorim ca noile ţări membre UE, deci şi România, să se mişte în implementarea programelor europene şi în aplicarea normelor UE mai rapid decât ţările care au aderat cu ani în urmă. Din experienţa acestora se poate învăţa, deci acest lucru este posibil pentru România", a declarat Charles White.
România va beneficia de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde euro din partea UE în perioada 2007-2013, ceea ce înseamnă că 8,5 milioane euro vor trebui cheltuite zilnic. Pentru agricultură şi dezvoltarea rurală au fost acordate peste 11 miliarde euro, în timp ce instrumentelor structurale le-au revenit peste 17 miliarde euro.