Comisia Europeană lansează un program de investiţii de 315 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 27 noiembrie 2014

Comisia Europeană lansează un program de investiţii de 315 miliarde euro

Acesta va include şi o componentă privată, fiind menit să susţină redresarea economiei regiunii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, ieri, un plan ce presupune mobilizarea a 315 miliarde de euro pentru investiţii în Europa, în vederea relansării creşterii economice.

"Crăciunul a sosit mai devreme", a spus Juncker, adăugând: "Creăm un nou Fond european pentru investiţii strategice, care va permite mobilizarea a circa 315 miliarde de euro în următorii trei ani. A venit timpul să începem munca şi să repunem Europa la muncă", a declarat Juncker în faţa Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Planul se bazează pe o parte din bugetul european şi pe sume de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), dar nu va fi alimentat prin contribuţiile directe ale statelor membre, chiar dacă acestea pot aloca sume, dacă doresc.

"Statele membre ar trebui să participe la acest fond ca să-i crească eficienţa", a spus Juncker, menţionând: "Trebuie să fim conştienţi că avem un destin comun, care implică solidaritate cu toată lumea". Conform spuselor liderului Comisiei de la Bruxelles, aceste contribuţii ale statelor membre nu vor fi contabilizate în deficitul şi datoria lor.

Juncker nu a exclus ca planul să aibă, în final, o valoare mai mare de 315 miliarde de euro: "Avem nevoie de un mecanism flexibil, uşor de utilizat, care să poată fi dezvoltat în timp. Acesta poate fi reînnoit în 2018, 2019, 2020".

Fondul, în valoare de 21 de miliarde de euro, care va fi administrat de BEI, este destinat acoperirii riscurilor presupuse de iniţierea unor proiecte împreună cu investitori privaţi şi este prognozat să aibă un impact de 15 ori mai mare decât valoarea sa iniţială, în următorii trei ani.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat: "Banii nu vor cădea din cer. Nu avem o maşină care să imprime bani. Va trebui să atragem bani şi să-i facem profitabili pentru noi. Acum stabilim o arhitectură nouă, care va face posibil acest lucru. Important este să asigurăm o capacitate cu un risc suportabil, care să poată debloca investiţii suplimentare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb