Comisia Europeană a propus astăzi reorganizarea normelor pentru firmele de investiţii, astfel încât marea majoritate a acestora nu vor mai face obiectul normelor care au fost iniţial concepute pentru bănci, lucru care, potrivit Executivului european, va reduce sarcina administrativă, stimulând concurenţa şi crescând fluxurile de investiţii.
Potrivit propunerii Comisiei, cele mai mari firme din acest sector vor fi supuse aceloraşi norme şi mecanism de supraveghere ca şi băncile.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat, conform unui comunicat de presă "Normele noastre trebuie să fie proporţionale şi senzitive la risc. Firmele mai mici de investiţii vor beneficia de pe urma unor cerinţe mai simple, care corespund mai bine profilului lor de risc. În acelaşi timp, firmele mai mari, care prezintă riscuri similare cu cele ale băncilor, ar trebui să fie reglementate şi supravegheate în acelaşi mod ca şi băncile. Această revizuire va ajuta toate firmele de investiţii să direcţioneze economiile de la consumatori şi de la investitori către întreprinderi. Noile norme vor sprijini buna funcţionare a pieţelor de capital, asigurând în acelaşi timp stabilitatea financiară."
Propunerea include norme prudenţiale noi şi mai simple pentru marea majoritate a firmelor de investiţii care nu au importanţă sistemică, fără a afecta stabilitatea financiară; norme modificate pentru a garanta faptul că marile firme de investiţii de importanţă sistemică, ce desfăşoară activităţi similare celor bancare şi prezintă riscuri similare acestora, sunt reglementate şi supravegheate în acelaşi mod ca şi băncile.
Noile norme împart firmele de investiţii care nu au importanţă sistemică în două grupuri: firme mici şi mai puţin riscante, ale căror cerinţe de capital vor fi stabilite într-un mod mai simplu; firme mai mari, pentru care se introduce o nouă modalitate de măsurare a riscurilor, pe baza modelelor lor de afaceri.