Comisia pentru comerţ internaţional din PE a aprobat acordul comercial CETA dintre UE şi Canada

C.V.
Politică / 25 ianuarie 2017

Comisia pentru comerţ internaţional din PE a aprobat acordul comercial CETA dintre UE şi Canada

Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European a aprobat Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), votul din plenul legislativului UE urmând să aibă loc la jumătatea lunii februarie, transmite Reuters.

CETA este văzut drept un test pentru capacitarea Europei de a încheia viitoare acorduri comerciale şi o contrapondere la protecţionismul anticipat în urma alegerii lui Donald Trump ca preşedinte ale Statelor Unite, potrivit News.ro.

Sorin Moisa, coordonator pentru CETA din partea grupului social-democraţilor din PE, ai cărui membri au fost divizaţi în privinţa pactului, a afirmat: "Este mai mult decât un acord de liber schimb cu Canada. Este o declaraţie despre cum ne raportăm la restul lumii. Dorim mai degrabă să modelăm nu să ne retragem din lume, cu atât mai mult după alegerea lui Trump".

Pentru a intra în vigoare, CETA are nevoie să fie aprobta în Parlamentul European, iar membrii comisiei pentru comerţ internaţional au votat pentru în proporţie de 25 la 15.

În dezbaterile care au avut loc luni, susţinătorii CETA din comisie au avertizat în repetate rânduri în privinţa pericolului creşterii protecţionismului sub Trump, care a retras deja SUA din Parteneriatul Trans-Pacific şi intenţionează să renegocieze Acordul Nord American de Liber Schimb (NAFTA) cu Canada şi Mexic.

Comisarul pentru Comerţ Cecilia Malmstrom a spus parlamentarilor că statul canadian este un partener binevenit, într-o perioadă dificilă şi incertă.

"Avem un prieten şi aliat important care pare, cel puţin parţial, că se dezangajează de pe scena internaţională, promovând mai puţin comerţ şi mai mult protecţionism", a spus Malmstrom despre Statele Unite.

UE şi Canada au finalizat negocierile acum doi ani şi au semnat tratatul în octombrie 2016, dar opoziţia unei regiuni din Belgia l-a pus în pericol.

Chiar dacă Parlamentul European votează CETA, acesta va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, sub forma eliminării unor taxe de import. CETA necesită şi aprobarea parlamentelor naţionale şi a regiunilor belgiene.

Susţinătorii acordului afirmă că acesta va creşte comerţul UE-Canada cu 20% şi va contribui la economia europeană cu 12 miliarde de euro pe an, iar la cea canadiană cu 12 miliarde de dolari canadieni (9 miliarde dolari SUA).

CETA şi acordul mult mai amplu Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii dintre UE şi SUA (TTIP) s-au dovedit dificile, atrăgând critici din partea sindicatelor şi unor grupuri care susţin că vor da mai multă putere companiilor multinaţionale şi vor duce la scăderea standardelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb