"Commonwealth Bank of Australia", lovită de un nou proces colectiv al acţionarilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2018

"Commonwealth Bank of Australia", lovită de un nou proces colectiv al acţionarilor

Unii acţionari ai "Commonwealth Bank of Australia" (CBA), cea mai mare bancă din Australia, au intentat, prin firma de avocatură "Phi Finney McDonald", un proces colectiv împotriva instituţiei de credit, potrivit anunţului făcut de aceasta, ieri.

Cei care au acţionat banca în justiţie sunt acţionari care au cumpărat deţineri la CBA în intervalul 16 iunie 2014 - 3 august 2017.

Banca a informat că, în acest proces, pretenţiile reclamanţilor sunt similare cu cele din cazul colectiv intentat prin societatea de avocatură "Maurice Blackburn" împotriva sa în octombrie 2017. CBA a subliniat că intenţionează să se apere ferm şi în acest proces.

"Maurice Blackburn" a formulat o acţiune în justiţie împotriva CBA în numele acţionarilor care acuză creditorul că nu a dezvăluit încălcările normelor privind combaterea spălării banilor.

Amintim că, în august 2017, guvernul australian a acuzat "Commonwealth Bank of Australia" că a încălcat la scară largă normele privind lupta împotriva spălării banilor şi de combatere a terorismului. Atunci, Agenţia australiană guvernamentală de informaţii financiare (AUSTRAC) a iniţiat un proces la Curtea Federală împotriva băncii, pentru "nerespectarea gravă şi sistemică a legii". Cazul este primul împotriva unei bănci majore din Australia, respectiv cel mai mare din ţară în privinţa obiectului său, conform presei străine.

Potrivit AUSTRAC, cel mai mare creditor ipotecar din Australia nu a raportat - la timp sau deloc - tranzacţii suspecte în valoare de peste 77 de milioane de dolari australieni (61 de milioane de dolari SUA).

Agenţia pretinde că instituţia bancară nu a raportat 53.700 de contravenţii la normele referitoare la combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Conform AUSTRAC, multe dintre tranzacţii au fost efectuate prin intermediul aşa-numitelor "maşini inteligente de depozitare" (IDM) - bancomate care acceptă depozite atât în numerar, cât şi în cecuri, facilitând depunerile anonime.

Luna trecută, CBA a informat că va plăti o amendă de 700 de milioane de dolari în acest caz.

În contextul acuzaţiilor aduse de AUSTRAC, "Commonwealth Bank of Australia" a decis să elimine bonusul directorului său executiv, Ian Narev, pentru afectarea reputaţiei băncii. La momentul respectiv, banca a precizat că directorul executiv va beneficia în continuare de încrederea boardului, însă ulterior, CBA a anunţat că Narev va demisiona, iar Matt Comyn îl va înlocui în funcţie începând cu data de 9 aprilie.

"Commonwealth Bank of Australia" i-a acordat lui Narev bonusuri pe termen scurt de 2,9 milioane de dolari aus­tralieni, ca parte a unui pachet de 8,8 milioane de dolari, stabilit în 2016.

În ianuarie 2018, "Commonwealth Bank of Australia a fost acţionată în judecată de autoritatea naţională de reglementare a valorilor mobiliare pentru manipularea dobânzii de referinţă swap BBSW utilizată la stabilirea preţurilor derivatelor, ceea ce a amplificat problemele judiciare ale acestei instituţii financiare. CBA a recunoscut că, de-a lungul mai multor ani, a dublat dobânda în mod sistematic pentru unii clienţi corporate.

Tot anul acesta, CBA a recunoscut că a pierdut datele a circa 20 de milioane de clienţi, mai precis informaţii precum nume, adrese, numere de conturi şi declaraţii care erau stocate pe două benzi magnetice ce urmau să fie dis­truse de un subcontractant, în anul 2016.

Conform băncii, nu au existat dovezi că informaţiile clienţilor ar fi fost compromise, având în vedere că mecanismele de monitorizare au rămas stabile şi funcţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu s-ar putea traduce/scrie mai corect romaneste?

    Mijloacele media sunt exemplu de urmat al populatiei: vream sa pastram limba romana sau nu? 

    a)"nerespectarea gravă şi sistemică a legii" cred ca este doar " grava si sistematica"" 

    b) "clienti corporate"cred ca este corporatiile ce au cumparat"...  

    c)"sucontractant "este doar ""sub-contractor."

    Limba materna trebuie sa fie inima individului 

    1. Catalin, multumesc pentru buna intentie a interventiei, dar unele dintre observatiile tale sint discutabile:

      a) aici ai dreptate, este o scapare, trebuia folosit cuvintul "sistematic"; 

      b) "clienti corporate" este termen din jargonul afacerilor; pentru unii, "clientul corporate" semnifica faptul ca este un client, persoana juridica, avind cifra de afaceri anuala mai mare de 3 milioane de euro (daca este mai mica, atunci este un client de retail); 

      c) "subcontractor" este un termen englezesc care, pe unele site-uri de indrumare a traducerii (inclusiv pe Google, dar, Google, desigur, nu poate fi argument), este echivalat, in romaneste, cu "subcontractant". 

      Pe de alta parte, scuza-mi remarca, dar expresia "mijloacele media" pe care o folosesti este o eroare clasica de limba romana, pentru ca expresia englezeasca "mass- media" se traduce prin "mijloace de comunicare in masa", astfel ca "media" sta pentru "mijloace" si prin urmare exprimarea ta "mijloacele media" semnifica, la rigoare, "mijloacele mijloace". 

      Si desi sint de acord cu tine ca "Limba materna trebuie sa fie inima individului", totusi, te rog sa pui punct la sfirsit, (mai ales cind inchei o propozitie cu acest inteles)!

      P.S. Te rog sa nu imi reprosezi faptul ca nu am adoptat regulile de scriere ale Academiei, pentru ca o fac deliberat, ca formula de protest la oportunismul, arbitrariul si slugarnicia Academiei Romane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb