Compania norvegiană "Statkraft" vrea să cumpere hidrocentrale mari, în România

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 5 iunie 2008

Compania norvegiană "Statkraft" vrea să cumpere hidrocentrale mari, în România

Compania norvegiană Statkraft urmăreşte realizarea unor investiţii în producerea de electricitate pe piaţa din sud-estul Europei, analizând posibilitatea de a achiziţiona capacităţi mari de generare a energiei din surse hidrologice în România, a declarat ieri directorul diviziei de trading a companiei, Stefan-Jorg Gobel, în cadrul conferinţei internaţionale "Trading Energy - Central and South-Eastern Europe". "Analizăm posibilităţile de a investi pe piaţa de energie din sud-estul Europei. În Româ­nia, suntem interesaţi de achiziţia unor hidrocentrale de capacitate mare", a spus oficialul Statkraft, citat de Rompres. Potrivit acestuia, existe şanse minime pentru construirea de la zero a unor hidrocentrale mari în România.

"Cea mai mare parte din locaţiile optime pentru o hidrocentrală mare au fost deja folosite. Însă, în cazul în care Hidroelectrica va scoate la vânzare astfel de capacităţi, vom fi interesaţi de achiziţionarea şi retehnologizarea lor", a precizat Gobel.

Întrebat dacă Statkraft este interesată să cumpere microhidrocentrale din pachetele scoase la licitaţie de Hidroelectrica, oficialul a afirmat că interesul companiei se axează pe activele mari.

De asemenea, acesta a arătat că Statkraft ar fi interesată şi de producţia de energie pe bază de gaz, fără a oferi detalii suplimentare în acest sens.

"Nu avem încă un proiect concret pentru această regiune, însă piaţa din România are multe avantaje în faţa celorlalte pentru un trader de energie, prin existenţa unui reglementator şi a unei pieţe spot lichide", a subliniat Gobel.

Statkraft este prezentă pe piaţa din România de anul trecut, când a deschis un birou la Bucureşti, specializat în tranzacţiile cu energie pe piaţa concurenţială.

"Tranzacţionăm energie în România prin intermediul pieţei centralizate a contractelor bilaterale. Diferenţa dintre România şi alte ţări, din acest punct de vedere, este că pe multe pieţe din restul Europei achiziţionăm şi vindem energie prin negociere directă. Am înţeles care au fost motivele pentru care au fost iniţiate astfel de reguli în România, precum cea privind tranzacţionarea energiei doar pe bursă, însă o astfel de platformă provoacă întârzieri în tranzacţii, ceea ce ne îngreunează afacerile", a arătat Gobel.

În ceea ce priveşte preţurile energiei în regiune, Gobel a afirmat că este greu de prezis o valoare absolută a acestora pe viitor. "În circa 10 ani, Europa de Sud-Est va deveni importator net de energie, întrucât cererea va creşte foar­te mult faţă de ofertă, astfel că şi preţurile vor creşte evident, însă nu se poate estima de acum o valoare absolută a acestora, pentru că este foarte greu de stabilit o legătură între factorii fundamentali şi preţuri", a arătat oficialul Statkraft.

Potrivit acestuia, în regiune există o serie de factori care nu sunt legaţi de cerere şi ofertă, dar care influenţează preţurile energiei. "Piaţa de energie din această regiune este caracterizată de restricţii la export, de tarifele reglementate, de contracte pe termen lung, de reguli neobişnuite de piaţă şi de o insuficientă alocare a capacităţilor de interconexiune, or traderii trebuie să aibă o viziune pe termen lung asupra cererii şi ofertei", a mai spus Gobel.

Acesta a arătat că preţurile energiei pe piaţa din România au o valoare medie la nivelul regiunii, deşi în unele cazuri tarifele au crescut sau au scăzut foarte mult, inexplicabil, fără legătură cu cererea şi oferta.

Statkraft este deţinută în proporţie de 100 la sută de statul norvegian şi deţine capacităţi de producţie a energiei din surse eoliene, hidrologice şi pe bază de gaz în Germania şi Norvegia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb